Hlavní obsah

Vypínače a zásuvky do interiérů zařízených v brutalistním a Provence stylu

Novinky, tnk

Elektroinstalační materiál už dávno není jen čistě funkční součástí interiérů. V dnešních bytech a domech má i dekorativní funkci. Dvojnásob to platí u prostor zařízených v Provence nebo brutalistním stylu, kde by klasické bílé plastové vypínače působily rušivým dojmem.

Foto: Katy Paty (2x), archiv Jakuba Velínského (2x)

V kurzu jsou retro vypínače i lehce brutalistní kousky.

Článek

Designové veletrhy přinášejí v posledních letech hodně zajímavé inspirace pro zařizování stylově sladěných interiérů. Jedním z dobrých nápadů je i řada vypínačů a zásuvek s názvem Levit, kterou navrhl designér Jan Čapek.

Vypínače Levit je možné měnit podle výmalby nebo nálady

Kolekce umožňuje jednoduchou výměnu rámečků podle nálady a barevného ladění interiérů. Výrazné barvy tak můžete velmi rychle vyměnit za decentnější, s barevností v prostoru si tak můžete lépe pohrát.

Díky široké barevné škále můžete vypínač sladit s výmalbou prostoru. Vypínače a zásuvky mají jednoduchý design založený na typických čistých minimalistických tvarech.

Foto: Novinky

Designovou řadu Levit navrhl Jan Čapek pro společnost ABB. Jde o jedny z mála vypínačů, které mají opravdu minimalistické tvary.

Pro majitele bytů zařízených v žádaném retro nebo Provence stylu jsou dobrým tipem vypínače Katy Paty. Ty vycházejí z tvarů klasických porcelánových vypínačů, které jsou ještě v řadě nemovitostí k vidění.

Barevná řada Decorus má tlumené odstíny, které se hodí i do interiérů zařízených v přírodním stylu, kterým vládnou zemité a teplé odstíny.

Lahůdkou je pozlacený vypínač Aurum. Ten se rozhodně vyplatí nechat vyniknout na čisté bílé stěně.

Foto: Katy Paty

Tento typ vypínačů skvěle zapadne do interiérů zařízených v přírodním a provence stylu.

V současné době jsou v kurzu i nadčasově zařízené interiéry s brutalistními prvky. Dominuje jim sklo, kvalitní kámen a beton. Vybrat vypínače a zásuvky to těchto prostor je tak celkem oříšek. Designér Jakub Velínský ale aktuálně vytváří designovou řadu vypínačů pro českého výrobce domovní elektroinstalace Obzor.

Vznikají tak minimalistické kousky s betonovými rámečky, které budou mimo jiné určeny právě do zmíněných prostor.

Foto: archiv Jakuba Velínského

Beton je momentálně v kurzu. Designér Jakub Velínský z něj navrhl rámečky vypínačů.

Pokud zařizujete interiér ve futuristickém stylu, tak se klasických plastových rámečků bát nemusíte. Vyplatí se ale vsadit na vypínače, které mají něco navíc, například podsvícení, nebo je lze zapustit do zdi.

Rámečky zapuštěných vypínačů a zásuvek můžete přetapetovat

Zajímavým kouskem je zásuvka z řady Mysterious od Eatonu. Vypínače a zásuvky jsou zcela zapuštěny do cihlové nebo sádrokartonové stěny a jsou přelepeny dekorativní omyvatelnou tapetou. Díky tomu s designem perfektně splynou.

Vnější mezikruží přístroje je efektně prosvětleno modrými LED diodami uvnitř tlačítka. Právě podsvícené vypínače a zásuvky dodají futuristickému interiéru na stylovosti.

Foto: Legrand, Novinky.cz

Zaujme i řada Axolute by Bticino nebo Livinglight i elektroinstalační prvky Clip 45 s barevným podsvícením.

Vypínače a zásuvky můžete s interiérem sladit i pomocí žertovných samolepek. Díky nim je můžete proměnit třeba ve zvířátka, která dodají pokojům na originalitě. [celá zpráva]

Napište nám

Postavili jste nový dům, rekonstruovali byt anebo máte hezky zařízenou zahradu a rádi byste se ostatním čtenářům pochlubili a inspirovali je?

Napište nám do redakce na adresu bydleni@novinky.cz, připojte pár průvodních vět a několik snímků vašeho díla.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám