Hlavní obsah

Designér nové židle nenechává vyrobit, ale vyrůst

Novinky, nes

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

V britském hrabství Derbyshire, v sadě, který z dálky vypadá trochu jako vinice, pěstuje britský designér Gavin Munro velmi zvláštní stromy. Od raného mládí je tvaruje do podoby nejrůznějších kusů nábytku. A tak zatímco v jedné řadě rostou budoucí židle a stolky, jinde to jsou například stínítka lamp nebo rámy na zrcadla.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: V britském hrabství Derbyshire pěstují stromy ve tvaru židlíVideo: AP

 
Článek

Gavin s nápadem nábytek nevyrábět, ale pěstovat, přišel již v roce 2012. Jeho první židle však vypadala trochu jinak, než ty současné. Vznikla propojením čtyř stromků do jednoho celku. Každý stromek tvořil jednu nohu židle, a když dosáhly určité úrovně, Gavin je propletl tak, aby vznikl sedák a posléze i opěradlo.

Později však zjistil, že tento postup je zbytečně komplikovaný a že lze celou židli vypěstovat z jediného stromku. Stačí ji prostě nechat růst vzhůru nohama. Nejprve tedy rozdělí větve tak, aby vzniklo opěradlo. Potom, jak pokračují větve dále vzhůru, splétá je do podoby sedáku a nakonec z něj nechá vyrůst i čtyři nohy.

Oč menší jsou na takto pěstovaný nábytek náklady z hlediska materiálu, o to větší péči musí Gavin věnovat stromkům po celou dobu jejich růstu. Každý z nich je třeba denně zkontrolovat. Jestli se na některém neusadili škůdci, jestli není nějak poškozený. Je třeba zavčas odstranit větévky, které pro podobu zamýšleného produktu nebudou využitelné.

Foto: AP

BEZ KOMENTÁŘE: V britském Derbyshire pěstují stromy ve tvaru židlí

Ostatní větve se pak tvarují pomocí nejrůznějších forem, ale třeba i svazováním a stáčením tak, aby nakonec vznikl požadovaný vzhled. Přesto, žádné dva hotové kusy nejsou úplně stejné a v některých aspektech se od sebe liší. Žádný z nich však není třeba nikde slepovat, sešroubovávat či jinak uměle spojovat.

Je zřejmé, že tento způsob „výroby“ nábytku je časově poněkud náročnější, obvykle trvá pět až deset let vypěstovat plně funkční židli, ale milovníci originálních designových věcí si rozhodně přijdou na své.

„Ve skutečnosti to, co tu děláme, je svého druhu organický trojrozměrný tisk. Je to téměř to samé. Postupujeme vrstvu po vrstvě, pouze poněkud pomaleji, a jako tiskárnu i inkoust používáme vzduch, vodu a sluneční záření,“ říká Gavin Munro.

Reklama

Výběr článků

Načítám