Hlavní obsah

V Litoměřicích mají první veřejnou solární lavičku

– Litoměřice
Novinky, nes

Prvním městem, které svým obyvatelům nabídlo možnost volně využívat první českou chytrou solární lavičku, jsou Litoměřice. Návštěvníci i obyvatelé města unikátní kus mobiliáře naleznou v parku Václava Havla.

Foto: Full CapaCity (2x)

Lavičku mohou jako první v republice využít návštěvníci parku Václava Havla v Litoměřicích.

Článek

Posezení nazvané CapaSitty je prvním sériově vyráběným modelem vylepšené lavičky, jejíž prototyp autoři představili v loňském roce v Praze, před budovou Národní technické knihovny v Dejvicích, a zrovna tak i na výstavě EXPO 2015 v italském Miláně.

CapaSitty v aktuální podobě vyvinul tým ze společnosti Full CapaCity ve spolupráci s mladým designérem Janem Vítkem a odborníky z ČVUT.

„Jde o první ´chytrou´ lavičku určenou nejen k odpočinku. Nabízí totiž možnost bezplatného připojení k internetu a dobití mobilních telefonů, tabletů, čteček i fotoaparátů, a to pouze s využitím solární energie. Dále monitoruje výrobu energie, spotřebu při dobíjení a kvalitu ovzduší,“ vyjmenoval její přednosti energetický manažer města Litoměřice Jaroslav Klusák.

Foto: Full CapaCity

Na zadní straně chytré lavičky nabízející zdarma přístup k internetu a nabití mobilních zařízení jsou velké solární panely.

K nabíjení přístrojů prostřednictvím lavičky slouží USB zásuvky, rovněž lze nabíjet i na principu indukce, pokud to příslušný telefon umožňuje. V lavičce je zabudovaný akumulátor, díky němuž lze posezení se solárními panely umístěnými za opěradlem využít k nabíjení i v době, kdy právě nesvítí slunce.

Lavička měří na délku 2,2 metru, vysoká je zhruba jeden metr a váží 350 kg. Vyrobena je z oceli a betonu, sedací plocha a opěradlo jsou dřevěné.

Náklady na pořízení byly uhrazeny z projektu „Ready 21“ z programu Švýcarsko - české spolupráce.

„Díky své funkčnosti zapadá solární lavička do koncepce propagace a osvěty udržitelné energetiky realizované městem Litoměřice,“ doplnil starosta Litoměřic Ladislav Chlupáč.

Reklama

Výběr článků

Načítám