Hlavní obsah

Rezavý dům dvojice filmařů vládne zelenému údolí

Novinky, nes

Novozélandský pár, režisérka a kameraman, nemají příliš mnoho volného času. Když už ale náhodou necestují kvůli své práci po světě, chtějí si užít klidu, ticha a přírody. V nádherném údolí Kauaeranga na poloostrově Coromandel si proto od architektů z ateliéru Herbst Architects nechali navrhnout dům. Jeho dominantním rysem jsou fasády pokryté rezavým vlnitým plechem.

Foto: Lance Herbst

V údolí vyrostl zajímavě řešený moderní dům.

Článek

Údolím Kauaeranga protéká říčka stejného jména. Majitelé koupili dvacetihektarový pozemek na jednom z jejích břehů. Ve svažitém terénu architektům připadlo za úkol navrhnout takový dům, který bude mít moderní vzhled, ale zároveň nenápadně zapadne do okolní krajiny.

Foto: Lance Herbst

Dům takto osaměle působí možná nezvykle, v okolí jsou ale roztroušeny spousty obdobně vyhlížejících budov.

Foto: Lance Herbst

Zatímco přízemí má prosklené stěny, v horním patře jsou pokryty korodovaným vlnitým plechem.

Druhým zadáním bylo přání, aby dům umožňoval majitelům v době, kdy právě nepracují na filmech, úplně obyčejně hospodařit. To znamená pěstovat si svou vlastní úrodu a také chovat dobytek.

Foto: Lance Herbst

Jednou z předností domu je nádherný výhled do zeleného údolí.

Foto: Lance Herbst

Dům působí z dálky v krjaině nenápadně.

Při hovorech s klienty architekti zaznamenali, že důležitým prvkem pro jejich nový dům by měly být materiály s jasně patrnou patinou a znovu použité. Zároveň toužili po trvale udržitelném domově s možností recyklovat maximum zdrojů.

Foto: Lance Herbst

Sklo, dřevo a rezavý plech. Kompozice těchto tří materiálů působí až nečekaně harmonicky.

Foto: Lance Herbst

Na část obývacího pokoje plynule navazuje kuchyň s jídelním stolem.

Architekti ve spolupráci s dodavatelem Dougem Flemingem proto navrhli stavbu kompaktního tvaru, s prostými geometrickými liniemi, kterou jemně vtiskli do svažujících se boků údolí.

Foto: Lance Herbst

Interiér domu je příjemný a útulný.

To, čím patrně oko českého diváka dům nejvíce zaujme (a možná i poněkud podráždí), jsou fasády z vlnitých plechů. Jak ale vysvětlují architekti, tento omšele vyhlížející materiál zvolili záměrně jako jistou formu kamufláže. Když se totiž rozhlédli po okolí, zjistili, že spousta přístřešků v kraji je právě pokryta vlnitým plechem, který za léta existence stihl zkorodovat. Dům tak působí dojmem, jako by v údolí stál odnepaměti.

Foto: Lance Herbst

Část obývacího pokoje má dvojnásobně vysoký strop.

Dům má standardní uspořádání společenské a klidové zóny. Zatímco v přízemí jsou sdruženy do jednoho, nenásilně členěného prostoru  kuchyň, jídelna a obývací pokoj s dvojnásobně vysokým stropem, v horním patře je ložnice majitelů a studovna proměnitelná na hostinský pokoj.

Právě jednoduché uspořádání interiéru a nápaditě řešený vzhled jsou  nepochybně důvodem, proč novozélandský časopis Home zvolil právě tuto stavbu domem roku 2016.

Foto: Herbst architects

Uspořádání přízemí: 1 - obývací pokoj, 2 - jídelna, 3 - kuchyň, 4 - prádelna, 5 - toaleta, 6 - vstup, 7 - druhá jídelna, 8 - garáž, 9 - příjezdová cesta

Foto: Herbst architects

Uspořádání horního patra: 1 - hostinský pokoj/studovna, 2 - koupelna, 3 - ložnice majitelů, 4 - volný prostor nad obývacím pokojem.

Napište nám

Postavili jste nový dům, rekonstruovali byt anebo máte hezky zařízenou zahradu a rádi byste se ostatním čtenářům pochlubili a inspirovali je?

Napište nám do redakce na adresu bydleni@novinky.cz, připojte pár průvodních vět a několik snímků vašeho díla.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám