Údolím Kauaeranga protéká říčka stejného jména. Majitelé koupili dvacetihektarový pozemek na jednom z jejích břehů. Ve svažitém terénu architektům připadlo za úkol navrhnout takový dům, který bude mít moderní vzhled, ale zároveň nenápadně zapadne do okolní krajiny.

Dům takto osaměle působí možná nezvykle, v okolí jsou ale roztroušeny spousty obdobně vyhlížejících budov.

Dům takto osaměle působí možná nezvykle, v okolí jsou ale roztroušeny spousty obdobně vyhlížejících budov.

FOTO: Lance Herbst

Zatímco přízemí má prosklené stěny, v horním patře jsou pokryty korodovaným vlnitým plechem.

Zatímco přízemí má prosklené stěny, v horním patře jsou pokryty korodovaným vlnitým plechem.

FOTO: Lance Herbst

Druhým zadáním bylo přání, aby dům umožňoval majitelům v době, kdy právě nepracují na filmech, úplně obyčejně hospodařit. To znamená pěstovat si svou vlastní úrodu a také chovat dobytek.

Jednou z předností domu je nádherný výhled do zeleného údolí.

Jednou z předností domu je nádherný výhled do zeleného údolí.

FOTO: Lance Herbst

Dům působí z dálky v krjaině nenápadně.

Dům působí z dálky v krajině nenápadně.

FOTO: Lance Herbst

Při hovorech s klienty architekti zaznamenali, že důležitým prvkem pro jejich nový dům by měly být materiály s jasně patrnou patinou a znovu použité. Zároveň toužili po trvale udržitelném domově s možností recyklovat maximum zdrojů.

Sklo, dřevo a rezavý plech. Kompozice těchto tří materiálů působí až nečekaně harmonicky.

Sklo, dřevo a rezavý plech. Kompozice těchto tří materiálů působí až nečekaně harmonicky.

FOTO: Lance Herbst

Na část obývacího pokoje plynule navazuje kuchyň s jídelním stolem.

Na část obývacího pokoje plynule navazuje kuchyň s jídelním stolem.

FOTO: Lance Herbst

Architekti ve spolupráci s dodavatelem Dougem Flemingem proto navrhli stavbu kompaktního tvaru, s prostými geometrickými liniemi, kterou jemně vtiskli do svažujících se boků údolí.

Interiér domu je příjemný a útulný.

Interiér domu je příjemný a útulný.

FOTO: Lance Herbst

To, čím patrně oko českého diváka dům nejvíce zaujme (a možná i poněkud podráždí), jsou fasády z vlnitých plechů. Jak ale vysvětlují architekti, tento omšele vyhlížející materiál zvolili záměrně jako jistou formu kamufláže. Když se totiž rozhlédli po okolí, zjistili, že spousta přístřešků v kraji je právě pokryta vlnitým plechem, který za léta existence stihl zkorodovat. Dům tak působí dojmem, jako by v údolí stál odnepaměti.

Část obývacího pokoje má dvojnásobně vysoký strop.

Část obývacího pokoje má dvojnásobně vysoký strop.

FOTO: Lance Herbst

Dům má standardní uspořádání společenské a klidové zóny. Zatímco v přízemí jsou sdruženy do jednoho, nenásilně členěného prostoru  kuchyň, jídelna a obývací pokoj s dvojnásobně vysokým stropem, v horním patře je ložnice majitelů a studovna proměnitelná na hostinský pokoj.

Právě jednoduché uspořádání interiéru a nápaditě řešený vzhled jsou  nepochybně důvodem, proč novozélandský časopis Home zvolil právě tuto stavbu domem roku 2016.

Uspořádání přízemí: 1 - obývací pokoj, 2 - jídelna, 3 - kuchyň, 4 - prádelna, 5 - toaleta, 6 - vstup, 7 - druhá jídelna, 8 - garáž, 9 - příjezdová cesta

Uspořádání přízemí: 1 – obývací pokoj, 2 – jídelna, 3 – kuchyň, 4 – prádelna, 5 – toaleta, 6 – vstup, 7 – druhá jídelna, 8 – garáž, 9 – příjezdová cesta

FOTO: Herbst architects

Uspořádání horního patra: 1 - hostinský pokoj/studovna, 2 - koupelna, 3 - ložnice majitelů, 4 - volný prostor nad obývacím pokojem.

Uspořádání horního patra: 1 – hostinský pokoj/studovna, 2 – koupelna, 3 – ložnice majitelů, 4 – volný prostor nad obývacím pokojem.

FOTO: Herbst architects