Hlavní obsah

V prvním ročníku České ceny za architekturu se utká téměř 500 děl

Novinky, nes

Téměř pět set děl se utká v letošním prvním ročníku soutěžní přehlídky Česká cena za architekturu (ČCA), kterou na počátku roku vyhlásila Česká komora architektů. Historicky prvního laureáta pak oznámí zástupci komory a odborné poroty na počátku listopadu.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Ilustrační foto

Článek

Do soutěže bylo možné až do 15. dubna přihlašovat veškeré realizované počiny, které byly na území ČR dokončeny v letech 2011 až 2015. Mezi přihlášenými projekty jsou podle zástupců komory díla různého žánru i rozměru, počínaje drobnými zásahy do interiérů či exteriérů a konče rozsáhlými rezidenčními a multifunkčními centry.

Mezi přihlášenými projekty je 130 rekonstrukcí a 257 novostaveb. Na 163 staveb bylo přitom dokončeno v roce 2015. Přehlídka ve 42 příkladech ukazuje perličky z oblasti designu a drobné architektury – ať je to mobiliář, památníky, kapličky, rozhledny, stezky, nebo i hnízda v korunách stromů anebo rozmanité stavby sloužící rekreačním účelům.

Velkou část realizací tvoří adaptace, obnovy, renovace či konverze celých staveb eventuálně jejich interiérů, ať již slouží k bydlení, administrativním, komerčním, nebo kulturním účelům.

Jedním z nejdůležitějších témat přehlídky je bydlení. Právě rodinné domy převládají mezi přihlášenými projekty. Novostaveb a rekonstrukcí je v této kategorii 139. Náročnější investiční počiny pak reprezentují například mosty, planetária, rekonstrukce průmyslových či klášterních areálů nebo kostelů.

O vítězi rozhodne mezinárodní sedmičlenná porota ve složení: Boris Bežan (Slovinsko/Španělsko), Kees Kaan (Nizozemsko), Ivan Koleček (Česká republika/Švýcarsko), Miriam Lišková (Slovensko), Joe Morris (Velká Británie), Martin Rein-Cano (Argentina/Německo) a Jan De Vylder (Belgie).

Soutěž má tři kola. V prvním porota z celkového množství 476 přihlášených prací vybere nejdříve padesátku realizací. Z ní pak vzejde desítka finalistů a teprve ve třetím kolem bude vybráno vítězné dílo.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám