Hlavní obsah

Bývalí učitelé si postavili stejný domek, v jakém bydleli staří Sasové

Novinky, nes

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Když se bývalí učitelé Judith a Steve Jonesovi z anglického městečka Market Rasen v hrabství Lincolnshire před dvaceti lety rozhodli postavit repliku původního saského obydlí, plnili si ve skutečnosti sen, který měli jako aktivní pedagogové. Chtěli svým žákům umožnit osahat si a prohlédnout na vlastní oči všechno to, co znali jen z obrázků v učebnicích.

Foto: Profimedia.cz

Bývalí učitelé do svého historicky odpovídajícího domku zvou na prohlídku žáky a studenty z celé země.

Článek

Aby všechno odpovídalo co nejvíce realitě a historii, rozhodli se majitelé dům vybudovat a vše v něm vytvořit stejným způsobem a za pomoci stejných nástrojů, jaké byly k dispozici v době, kdy jej staří Sasové stavívali. Tedy v sedmém století našeho letopočtu.

Foto: Profimedia.cz

Dům hezky a přirozeně zapadá do okolního prostředí.

Dům je postaven z jílu a hlíny, má dřevěnou kostru a jeho střecha je došková. Podlahou je pouze udusaná hlína posypaná jemným štěrkem.

V centru jediné místnosti, kterou dům má, je ohniště sloužící zároveň jako kamna. Jeho část zakrývá plotna z přírodního kamene. Nad ohništěm je zavěšen veliký kotel, v němž se připravovala většina stravy.

Foto: Profimedia.cz

Steve a Judith Jonesovi před svým domem, který budovali dvacet let

Dům je uzavřen tradiční doškovou střechou, skrz kterou po dvaceti letech jen na pár místech začalo mírně zatékat. Protože si ale oprava vyžádá značné investice, rozhodli se manželé, jimž je 64 a 65 let, vypsat sbírku, při které se jim od příznivců sešla více než polovina potřebné částky.

Foto: Profimedia.cz

Doškovou střechou po dvou desítkách let začalo na pár místech mírně zatékat. Manželé proto nechali vypsat sbírku na její obnovu. Sešla se už více než polovička peněz potřebných na opravu.

Manželé se nespokojili pouze s vybudováním domu. V jeho okolí rovněž začali pěstovat plodiny, které tehdejší saští obyvatelé britských ostrovů pěstovali, a chovají také něco kusů drůbeže a dalších domácích zvířat.

Foto: Profimedia.cz

V domě se žije stejným způsobem, jako před staletími.

Foto: Profimedia.cz

Kromě škol si originální historické stavení oblíbili také filmaři, kteří je čas od času využijí jako kulisu.

Do svého domu zvou žáky a studenty z celé země, aby měli možnost si prohlédnout a třeba i osahat věci, které ve školách nemají možnost vidět. Jako bývalí učitelé vědí, že podobné programy jsou pro děti nejvděčnější a že si z nich žáci často odnesou více, než z běžné hodiny dějepisu.

Foto: Profimedia.cz

Někdejší kuchyně byla prostá - kotlík zavěšený nad ohništěm.

Návštěvníci se u Jonesových mj. dozvědí o každodenním životě starých Sasů. O tom, že muži se starali především o zajištění jídelních potřeb a bezpečnost vesnice, zatímco ženy věnovaly podstatnou část dne výrobě tkanin nejrůznějšího druhu. Při práci jim pomáhaly děti už od nejútlejšího věku, nezřídka od tří let.

Foto: Profimedia.cz

Výroba tkanin byla doménou saských žen, které nad ní trávily velkou část dne.

Foto: Profimedia.cz

Návštěvníci si u Jonesových mohou prohlédnout i dřevěné nádobí vyrobené původními metodami.

Pro návštěvníky, pro něž manželé chystají i možnost krátkodobého kempu na svém pozemku, jistě nejsou bez zajímavosti také informace o sociálním způsobu života.

Napište nám

Postavili jste nový dům, rekonstruovali byt anebo máte hezky zařízenou zahradu a rádi byste se ostatním čtenářům pochlubili a inspirovali je?

Napište nám do redakce na adresu bydleni@novinky.cz, připojte pár průvodních vět a několik snímků vašeho díla.

Ženy v té době měly téměř stejné postavení jako muži, o něž po příchodu křesťanství na mnoho století přišly. Sasové běžně využívali otroky, které získávali například coby zajatce při svých bojích. Mohli se však jimi sami stát, pokud se dopustili některých zločinů.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám