Hlavní obsah

Dům s proskleným bazénem místo střechy se stane realitou. Ve vylepšené formě

Novinky, nes

Když v loňském roce architekti ze studia Open Platform for Architecture představili svůj pilotní projekt nazvaný Casa Brutale, jímž vzdávají hold brutalismu, netušili, jakou lavinu pozornosti na sebe strhnou. Nebylo prakticky jediného média, které se byť jen vzdáleně zabývá architekturou či designem, aby se na jeho stránkách renderové snímky jejich návrhu neobjevily. Letos mohou s hrdostí říci, že se jejich neotřelý projekt dočká skutečně realizace. Dům bude stát nedaleko libanonského Bejrútu. A ve vylepšené podobě.

Foto: OPA (8x)

Takto bude vypadat dům vzdávající hold architektonickému směru zvaný brutalismus. Jeho interiér odlehčí a především prosvětlí prosklená střecha tvořená bazénem.

Článek

Projekt, který upoutá na první pohled smělou kombinací střešního bazénu s proskleným dnem, prosklené čelní stěny a kompletně přiznané betonové skořepiny, doznal od svého představení v loňském roce jistých změn.

Foto: OPA

Také čelní stěna domu bude celá prosklená, výhled nabídne do okolí Bejrútu.

Předně se změnilo místo stavby. Původně měl dům vyrůst na jednom z řeckých útesů s výhledem na Egejské moře.

V roce 2018 má být hotový, ovšem zasazen bude nakonec do svahu hory Faqra, ležící kousek od Bejrútu, v nadmořské výšce 1600 m n. m., 150 metrů pod jejím vrcholem.

Foto: OPA

Místo, kde dům nakonec vyroste.

Nová je rovněž orientace; dům bude svou jedinou, celoprosklenou stěnou hledět na severozápad.

Foto: OPA

Výhled, jenž dům nabídne svému budoucímu majiteli.

Podstatnou úpravou jak pak změna jeho velikosti. Stavba se z původních 180 čtverečních metrů rozrostla na 270 metrů. Není divu, v této podobě má sloužit jako luxusní a pohodlné obydlí pro šest osob.

Velikostní změny se dotkly i zázemí, v tomto případě garáže, která pojme najednou tři vozy.

Foto: OPA

Uspořádání přízemí domu

Interiér rezidence je stejně jako v původní verzi rozdělen do dvou úrovní. Z povrchu země se i nadále sestupuje po masivním betonovém schodišti až na spodní podlaží. (Dům je samozřejmě vybaven i výtahem.) Tam je uložen hlavní společenský prostor tvořený obývacím pokojem s kuchyní a jídelnou. K nim je přidružena koupelna s toaletou a první ze tří ložnic.

Foto: OPA

Uspořádání horního podlaží domu

Z obýváku se pak po vnitřním, mnohem subtilnějším schodišti vystupuje do horního patra, které zastřešuje „zadní” místnosti přízemí nevyžadující tolik světla. V horním podlaží, jež se těší přísunu světla skrz střešní bazén, je dvojice ložnic, každá doplněná vlastní koupelnou.

Foto: OPA

Nová podoba parkování

Rozpočet pro dům, jenž autoři dle svých slov navrhli v takovém stylu, aby směle uspokojil potřeby například i Jamese Bonda, činí nepřehlédnutelných 2,5 miliónu dolarů, v přepočtu tedy cca 60 miliónů korun.

Foto: OPA

Původně navržená podoba domu, která vzbudila obrovskou vlnu zájmu o projekt.

Napište nám

Postavili jste nový dům, rekonstruovali byt anebo máte hezky zařízenou zahradu a rádi byste se ostatním čtenářům pochlubili a inspirovali je?

Napište nám do redakce na adresu bydleni@novinky.cz, připojte pár průvodních vět a několik snímků vašeho díla.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám