Hlavní obsah

Nejlepší návrh mrakodrapu pro letošní rok obepíná Central Park v New Yorku

Novinky, nes

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Letošní ročník mrakodrapové soutěže 2016 Skyscraper Competition, kterou od roku 2006 každoročně pořádá americký magazín eVolo, zná své vítěze. Odborná porota složená ze zástupců architektů a designérů vybrala tři vítězné návrhy (dva z USA a jeden z Itálie) a jako již tradičně rozdělila i hrst čestných uznání. Letos jich bylo jedenadvacet.

Foto: eVolo

Vítězný projekt letošního ročníku nazvaný New York Horizon navrhuje vytvořit nepřetržitý prstenec mrakodrapů okolo newyorského Central Parku. Autory jsou I-tchan Sun a Ťien-š’ Wu z USA.

Článek

Soutěž určená pro vizionáře, architekty a designéry z celého světa zabývající se představami o bydlení a životě v budoucnosti, a to především ve výškových budovách, nemá za cíl vynést na světlo světa konkrétní projekt, který by se stoprocentně realizoval, ale má spíše ukázat cesty a způsoby, jimiž se možná bude jednou ubírat vývoj lidstva a jeho styl života.

Vítězem letošního ročníku se stal návrh dvojice I-tchan Sun a Ťien-š’ Wu z USA, kteří jej v loňském roce poslali do soutěže pod názvem New York Horizon (Horizont New Yorku). Podstatou jejich projektu je směle navržený kontinuální mrakodrap, který obepíná celý Central Park v New Yorku jako prstenec.

Vlastní park je – technicky vzato – jeho dvorem. Podle tohoto plánu by vznikl nepřetržitě zastavěný prostor o rozloze přes 18 čtverečních kilometrů, ovšem s přímým výhledem na park.

Foto: eVolo

Vítězný projekt letošního ročníku nazvaný New York Horizon navrhuje vytvořit nepřetržitý prstenec mrakodrapů okolo newyorského Central Parku. Autory jsou I-tchan Sun a Ťien-š' Wu z USA.

Jako druhý nejlepší návrh byl pro letošní rok vybrán projekt s názvem Hive (Úl), jehož autory jsou Hadeel Ayed Mohammad, I-feng Čao a Čcheng-ta Ču, rovněž ze Spojených států. Ti navrhují vertikálně orientovaný terminál pro sofistikované řízení letu dronů sloužících k nejrůznějším účelům, ať již v rámci soukromých, nebo komerčních potřeb.

Třetí pozici přidělila porota italské dvojici – Valerii Mercuriové a Marcovi Merlettimu – za návrh Datové věže, tedy za projekt nazvaný Data Tower. Jeho podstatou je obří věž určená primárně k uchovávání internetových serverů. Stát by měla na Islandu. Mrakodrap je navržen jako trvale udržitelný.

Foto: eVolo

Hive, aneb sofistikované centrum letového provozu pro drony v New Yorku získalo druhé nejvyšší ocenění v soutěži. Jeho autory jsou Hadeel Ayed Mohammad, I-feng Čao a Čcheng-ta Ču ze Spojených států.

Mezi jedenadvacítkou návrhů, jimž porota vyjádřila své čestné uznání, jsou mrakodrapy, které čistí vzduch, budovy schopné vyvolat déšť, určené pro nejsušší místa na planetě, vertikálně orientovaná města, senzorové věže i mrakodrapy zabraňující tomu, aby se města propadala pod úroveň okolní země.

Porota byla v letošním roce ve složení Matias del Campo (šéf rakouského architektonického studia Span), Thom Faulders (šéf architektonického studia Faulders z USA) a Marcelo Spina (šéf amerického architektonického studia P-a-t-t-e-r-n-s).

Foto: eVolo

Datová věž, aneb udržitelný mrakodrap primárně určený k uchovávání internetových serverů stojící na Islandu. To je projekt, který letos získal třetí místo v soutěži. Věž navrhli italští designéři Valeria Mercuriová a Marco Merletti.

Jak se stalo již neměnným pravidlem, magazín vydal u příležitosti vyhlášení výsledků letošní soutěže novou publikaci nazvanou eVolo Skyscrapers 3. V ní jsou podrobně představeni nejenom vítězové a oceněné projekty z posledního ročníku, ale také z let 2015 a 2014.

Napište nám

Postavili jste nový dům, rekonstruovali byt anebo máte hezky zařízenou zahradu a rádi byste se ostatním čtenářům pochlubili a inspirovali je?

Napište nám do redakce na adresu bydleni@novinky.cz, připojte pár průvodních vět a několik snímků vašeho díla.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám