V nové zástavbě nad městem, které zaujímá čestné místo v učebnicích dějin české architektury, se díky přístupu architektů, stavebníků i úřadů daří navazovat na kvalitní funkcionalistickou architekturu třicátých let a vzniká tu kultivované obytné prostředí.

FOTO: Jiří Vaněk a Jana Labuťová, www.mujdum.cz

Pětičlenná rodina si zde představovala komfortní moderní bydlení a zaujal ji architektonický styl Aleše Gadliny.

Severní svah nebývá považován pro výstavbu rodinného domu za ideální, vybraná parcela má ale příjemné okolí a právě severním směrem se nabízí nejkrásnější výhled na město.

Dům odporuje dnes často uplatňované zásadě, že severní průčelí domu nemá být prosklené. V tomto domě je výhled na sever největší hodnotou a díky rohovým oknům mají pokoje odpolední slunce. Neobvyklé je i horizontální členění oken.

Dům odporuje dnes často uplatňované zásadě, že severní průčelí domu nemá být prosklené. V tomto domě je výhled na sever největší hodnotou a díky rohovým oknům mají pokoje odpolední slunce. Neobvyklé je i horizontální členění oken.

FOTO: Jiří Vaněk a Jana Labuťová, www.mujdum.cz

„Výhled pro nás představuje hlavní hodnotu. Orientace na sever nám nevadila, naopak máme rádi v létě chládek a stín, a tak jsme o výběru pozemku nepochybovali,“ uvádí majitelka domu.

Členitost domu odpovídá svažujícímu se pozemku. Terasy před relaxační zónou a společnou obývací částí spojuje venkovní schodiště. Posuvné prosklené plochy v létě otevřou dům čerstvému vzduchu a vůni zahrady.

Členitost domu odpovídá svažujícímu se pozemku. Terasy před relaxační zónou a společnou obývací částí spojuje venkovní schodiště. Posuvné prosklené plochy v létě otevřou dům čerstvému vzduchu a vůni zahrady.

FOTO: Jiří Vaněk a Jana Labuťová, www.mujdum.cz

Tři hmoty v pěti úrovních

Kompozice domu, složená ze tří hmot s plochými střechami, se odvíjí od situace na svažitém pozemku s přístupem shora.

Dispozice je rozvržena do pěti úrovní navzájem posunutých o polovinu výšky podlaží.

Vstupní hala je od společné obývací části oddělena jen polovysokou zídkou. Lze odtud přehlédnout kuchyň i jídelnu, část obývacího pokoje zakrývá „televizní“ stěna.

Vstupní hala je od společné obývací části oddělena jen polovysokou zídkou. Lze odtud přehlédnout kuchyň i jídelnu, část obývacího pokoje zakrývá „televizní“ stěna.

FOTO: Jiří Vaněk a Jana Labuťová, www.mujdum.cz

Vstupní hala s otevřeným schodištěm, které „rozvádí“ světlo dál do celého domu. I tento prostor se podobá moderní galerii.

Hala s otevřeným schodištěm, které „rozvádí“ světlo dál do celého domu. I tento prostor se podobá moderní galerii.

FOTO: Jiří Vaněk a Jana Labuťová, www.mujdum.cz

V úrovni vstupu na pozemek se nachází garáž, zázemí, samostatný pokoj dospělé dcery s příslušenstvím a velká prosklená vstupní hala s otevřeným schodištěm. To spojuje celý vnitřní prostor domu.

Již od hlavního vstupu lze nahlédnout do života rodiny. Je vidět celá společná obývací část, která „leží“ o půl podlaží níže, ale i galerie s dětskými pokoji, umístěná o půl patra výše nad vstupní halou.

Výtvarný koncept domu, založený na geometrických tvarech a kontrastu bílé a antracitové barvy, vstupuje i do interiéru. Zde dominují sněhobílé stěny a tmavá ořechová podlaha. Bílý nábytek vesměs na míru oživují fotografie a grafiky z rodinné sbírky.

Výtvarný koncept domu, založený na geometrických tvarech a kontrastu bílé a antracitové barvy, vstupuje i do interiéru. Zde dominují sněhobílé stěny a tmavá ořechová podlaha. Bílý nábytek vesměs na míru oživují fotografie a grafiky z rodinné sbírky.

FOTO: Jiří Vaněk a Jana Labuťová, www.mujdum.cz

Společný obývací prostor vymezuje po celé jeho délce velká prosklená plocha, která jako panoramatická obrazovka otevírá výhled ven přes terasu a zahradu dolů na město.

O další půl podlaží níž se nachází relaxační zóna a komfortní fitness, rovněž lemované prosklenou fasádou a terasou.

Bílé hladké povrchy (lakované MDF desky s vysokým leskem, omítka, sádrokarton atd.) odrážejí světlo a umocňují vzdušný dojem.

Bílé hladké povrchy (lakované MDF desky s vysokým leskem, omítka, sádrokarton atd.) odrážejí světlo a umocňují vzdušný dojem.

FOTO: Jiří Vaněk a Jana Labuťová, www.mujdum.cz

Nejvyšší dvě podlaží zaujímá soukromá část – nad obývacím pokojem se nacházejí dětské pokoje a nejvyšší úroveň zaujímá hlavní ložnice, která jako kapitánský můstek vévodí celé kompozici.

Otevřené schodiště stoupá po jednotlivých podlažích, lemované bezpečnostním sklem nebo zídkou. Zábradlí samo o sobě představuje zajímavou výtvarnou kompozici.

Otevřené schodiště stoupá po jednotlivých podlažích, lemované bezpečnostním sklem nebo zídkou. Zábradlí samo o sobě představuje zajímavou výtvarnou kompozici.

FOTO: Jiří Vaněk a Jana Labuťová, www.mujdum.cz

Všechny prostory v domě jsou velkoryse dimenzovány, každá ložnice má komfortní šatnu a koupelnu, prostorné haly a schodiště dávají interiéru takřka monumentální ráz.

Rodičovská ložnice v nejvyšším podlaží má impozantní rohový výhled.

Rodičovská ložnice v nejvyšším podlaží má impozantní rohový výhled.

FOTO: Jiří Vaněk a Jana Labuťová, www.mujdum.cz

Interiér byl vybaven na míru s důrazem na střízlivou barevnost a kvalitní materiály. Do velkého vzdušného prostoru si majitelé vybrali kontrast bílé barvy a podlahy z tmavého ořechového dřeva.

Vybavení z jednoduchého funkčního nábytku oživili bohatou sbírkou moderních grafik a několika zajímavými solitérními doplňky – svítidly apod. Nadčasový interiér bude mít stále svou hodnotu.

Kombinace tmavě hnědého dřeva, bílé a neutrálních přírodních barev prochází i ložnicemi a koupelnami.

Kombinace tmavě hnědého dřeva, bílé a neutrálních přírodních barev prochází i ložnicemi a koupelnami.

FOTO: Jiří Vaněk a Jana Labuťová, www.mujdum.cz

Sever v symbióze s jihem

Obytné prostory orientované na sever zpravidla vyvolávají představy neútulných studených místností bez slunce, u energetiků obavu ze zbytečných tepelných ztrát, u ekonomů neurózu z účtů za vytápění.

FOTO: Jiří Vaněk a Jana Labuťová, www.mujdum.cz

Ani v tomto směru ale návrh domu nic nezanedbává. Sluneční paprsky si svobodně razí cestu velkou prosklenou vstupní halou po schodišti jak dolů do obývacího pokoje, tak vzhůru do dalších částí domu a rovnoměrně jej prosvětlují i prohřívají.

Otevřené propojení severní a jižní strany domu má hned dvě pozitiva: v zimě dům prosvětluje a prohřívá, v létě naopak zabraňuje přehřívání a stavba se obejde bez klimatizace.

Severně orientované ložnice mají rohová okna, takže rodiče i děti vstávají s příjemným ranním sluncem.

FOTO: Jiří Vaněk a Jana Labuťová, www.mujdum.cz

Kvalitní izolační trojskla zabraňují tepelným únikům, celá stavba je realizována jako energeticky pasivní, takže naopak v chladnějších měsících těží z pasivních solárních zisků.

FOTO: Jiří Vaněk a Jana Labuťová, www.mujdum.cz

Napište nám
Postavili jste dům, rekonstruovali byt nebo máte hezkou zahradu a rádi byste se pochlubili?
Napište nám do redakce na adresu: bydleni@novinky.cz.
Aleš Gadlina (1965)
Autorizovaný inženýr, absolvent Stavební fakulty ČVUT Praha. V roce 1997 založil stavební firmu Gadline, která se postupně rozrostla o architektonický ateliér. Zabývá se návrhy rodinných domů a bytových staveb, od studie až po realizaci, specializuje se na projektování energeticky úsporných domů, které využívají pasivní solární efekt.

Jitka Pálková, více na www.mujdum.cz