Právě schodiště potřebovalo rozsáhlou rekonstrukci a také prostřední patro, které slouží jako společenská zóna domova, potřebovalo obléknout do nového, modernějšího hávu.

Majitelé domu se s žádostí o návrh úprav obrátili na designérku Gabrielu Goldovou. Hodně prací si pak zvládli provést opět svépomocí, například elektrické rozvody, osadit světla, navrhnout a rozvést televizní a datovou síť. Ani na přípravné bourací práce nebylo nutné zvát řemeslníky.

Kuchyň, přesněji jídelní zónu od obývacího pokoje odděluje pouze subtilní stojan na televizi.

Kuchyň, přesněji jídelní zónu od obývacího pokoje odděluje pouze subtilní stojan na televizi.

„Dům je třípatrový, plocha podlaží je 8 × 8 metrů. V přízemí máme garáž, technickou místnost, sklep a WC. V prvním patře je obývací pokoj s kuchyní, jedna ložnice, sociální zařízení a spíž. Ve druhém patře jsou pak dva dětské pokoje, ložnice, koupelna s toaletou a šatny,“ popisuje uspořádání svého domova čtenář Jan.

V prvním patře zmizely zbytečné příčky.

V prvním patře zmizely zbytečné příčky.

Rekonstrukce nakonec trvala pouhých šest týdnů. Tak krátký čas byl ovšem výsledkem velmi pečlivého plánování, které Janovi zabralo půl roku.

K odlehčení přispívají také skleněné desky stolů, ať již jídelního v kuchyni, nebo konferenčního v obýváku.

K odlehčení přispívají také skleněné desky stolů, ať již jídelního v kuchyni, nebo konferenčního v obýváku.

Původní plechové schody zůstaly v základu beze změny, jsou ovšem osazeny vysokotlakými laminátovými schodišťovými stupni v dekoru ořech a podstupnice jsou obloženy laminem v čistě bílé barvě. Vlastní schodišťová šachta slouží jako elegantní galerie obrazů.

Kuchyň získala nové zařízen a s ním i zcela nový, moderní vzhled.

Kuchyň získala nové zařízení a s ním i zcela nový, moderní vzhled.

„Největším problémem při úpravě schodů bylo odstranění tapety v dekoru dřeva, kterou bylo schodiště polepeno z pohledové strany. Tato čtyřicet let stará, odolná a několikavrstvá tapeta přilepená jakýmsi klihem nám opravdu dala zabrat,“ vzpomíná Jan.

Interiér působí vzdušnějším dojmem.

Interiér působí vzdušnějším dojmem.

„Při rekonstrukci obytného prostoru jsme změnili dispozici místností. Otevřeli a propojili jsme obývací pokoj se schodištěm, kde kromě obrazů našly v nice místo i empírové sloupkové hodiny,“ pochvaluje si jeho žena Jana.

Cílem bylo zároveň využít lépe chodby okolo schodiště, které do té doby zabíraly spoustu místa bez valného užitku.

Schodiště slouží jako obrazová galerie.

Schodiště slouží jako obrazová galerie.

Součástí obytného prostoru je nově kuchyň, která byla původně v samostatné místnosti. Od obývacího pokoje ji nyní nenásilně odděluje pouze otočný stojan na TV, který má podobu úzkého kovového sloupku v nerezovém provedení. Je hezkou repeticí materiálu, jenž je rovněž použit na zábradlí schodiště.

Proměna schodiště byla hlavním bodem rekonstrukce v rodinném domě.

Proměna schodiště byla hlavním bodem rekonstrukce v rodinném domě.

„Na celé ploše obytného prostoru je vinylová tichá podlaha Gerflor. Tento materiál jsme použili i jako obklad za kuchyňskou linkou. K osvětlení jsme využili LED pásky v profilech v sádrokartonovém stropním podhledu,“ upřesňuje základní technické detaily čtenář.

Původní stav

Původní stav

FOTO: Archiv čtenáře (2x)

Celý interiér prvního patra rodinného domu díky provedeným úpravám působí odlehčeněji a vzdušněji. Zároveň je v něm více světla. Majitelé tak získali prostor, kde bude dost místa nejen pro každodenní život, ale také pro společná setkávání s přáteli.

Průběh rekonstrukce

Průběh rekonstrukce