Hlavní obsah

Ve skleníku najde své místo zdravá zelenina i teplomilné rostliny

Právo, Sylva Svobodová

Skleník si pořizují zapálení zahrádkáři, kteří chtějí jíst zdravou a čerstvou zeleninu, nebo pěstitelé teplomilných rostlin či kaktusů. Aby skleník dobře sloužil, musíme vědět, kam ho umístit, čím vybavit, a správně zvolit jeho velikost.

Foto: HORNBACH (2x)

Skleník Palram Essence, výška 209 cm, rozměr 250 x 185 cm, materiál polykarbonát, hliníkové profily, barva rámu stříbrná, 2x okno, dvoukřídlé dveře s magnetickým zámkem, cena 17 990 Kč.

Článek

Kdo zakládá skleník, počítá s ním na delší dobu a přeje si, aby byl kvalitní.

„Ke skleníku musíte dostat jasný a srozumitelný český montážní návod s kontaktem na záruční a pozáruční servis. Rozdíl ceny nekvalitních a značkových skleníků je často jen 10 až 15 %, ale rozdíl v kvalitě je značný,“ vysvětluje odborník Miroslav Menšík z internetového portálu Give.cz.

Foto: WWW.GIVE.CZ

Skleník Lanit Plast IDA 3300 je určený ke stěně, šířka 130 cm, délka 255 cm a výška 222 cm. Vyrobený je z eloxovaných hliníkových profilů, prosklení: dvoustěnné komůrkové polykarbonátové desky. Cena 8990 Kč.

Velikost

Jestliže máme malou zahrádku a jsme limitovaní prostorem, volíme menší rozměry skleníku, třeba 2,5 x 3 m. Větší rodiny a nadšení pěstitelé by se neměli omezovat.

„Prodejci mají ověřeno, že lidé volí z počátku menší skleníky a pak toho litují. Kromě paprik, rajčat se zhlédnou v pěstování vinné révy, předpěstovávají si rostliny a najednou není místo,“ říká odborník Daniel Brychta z firmy Hornbach.

Foto: WWW.LIMES.CZ

Lakovaný skleník Primus, rozměr (š/d/v): 249 x 306 x 213 cm, šest základních barev vzorníku RAL, dvoukřídlé pantové dveře o šíři 105 cm a výšce 170 cm, boční stěny skleníku téměř svislé, možnost instalace pěstebních stolů o šíři 60 cm. Cena 34 590 Kč.

I když na trhu jsou skleníky, které lze prodloužit a dodatečně nastavit, je lepší rovnou pořídit větší. Často se opomíjí také výška skleníku. Kdo se nechce krčit, měl by volit 2 m a výše, protože jde o výšku k vrcholu skleníku, boční stěny jsou nižší.

Ideální stanoviště

Najít správné stanoviště může být oříšek. Skleníky jsou poměrně nápadné a je škoda, když ruší styl zahrady a architekturu domu.

Umístíme je proto vždy s citem a hledáme přitom slunné místo, kde není dlouhodobě stín. V případě blízkosti hranic pozemku potřebujeme souhlas souseda.

Foto: OBI

Důležitá je výška skleníku, preferujeme 2 metry, abychom nemuseli ohýbat záda a dobře se nám pracovalo.

„Mnozí pěstitelé si pochvalují skleník jako přístavbu u domu. Na jaře a na podzim stěna domu funguje jako akumulátor a ve skleníku je i v noci příjemné teplo,“ vysvětluje Menšík.

Skleník musíme větrat, zavlažovat, někdo preferuje i přívod elektrického proudu (svítíme si při práci brzy na jaře, rostliny ochráníme před jarními mrazíky).

Když počítáme s automatikou (větrání, zalévání) musíme mít rozmyšleno, kde povede jednoduché napojení.

Materiály

Profily se nabízejí hliníkové, ocelové nebo žárově pozinkovaný plech, na výplně sklo rozptylové, např. Helios, nebo komůrkový polykarbonát.

Foto: HORNBACH

Skleník Hobby H7/3, rozměr 247 x 300 cm, konstrukce ze žáruvzdorného zinkovaného plechu bez svařování, výplň skleníkové sklo Helios, posuvné dveře, jednoduchá montáž. Cena 9990 Kč.

Hliníkové profily jsou velmi kvalitní, jde o skvělý materiál, často používaný ve spojení s polykarbonátem. Hliník dobře odolává korozi, ale je lehký, proto se nedoporučuje do horských oblastí, kde hrozí větší zatížení sněhem. Hliníkové konstrukce se prodávají v naturální podobě nebo jsou opatřeny povrchovou úpravu v provedení stříbrný elox.

Ocel je pevná a odolná, stejně jako její profily na skleníku. Také mohou být v původní podobě nebo opatřené vrchní barvou. Skleník z ocelových profilů se snadno sestavuje, zvolené sklo jako výplň se však ke konstrukci musí lepit tmelem.

Foto: WWW.GIVE.CZ

Skleník Lanit Plast Venus 3800, konstrukce eloxovaný hliníkový profil, výplň: komůrkový polykarbonát, střešní ventilační okénko. Š/v/d 193/197/195 cm, výška boční stěny 124 cm. Prodává se jako stavebnice. Cena 10 048 Kč.

Žárově zinkovaný plech je rovněž velmi oblíbený materiál, odolá větru, sněhu. Povrch se často opatří práškovým vypalovacím tmelem, zvolit lze různé barvy, které ladí s odstínem domu.

Výplně

Rozptylové sklo, známé jako Helios, má dlouhou životnost, skvělou prostupnost světla, dobře se čistí a rostlinkám plně vyhovuje. Sklo Helios je odolné i vůči krupobití.

Polykarbonát s komůrkami (tl. 4 a 6 mm) má mnohem menší hmotnost než sklo, nerozbije se, je méně náročný na pevnost vybudovaných základů.

Foto: WWW.GIVE.CZ

Zahradní rodinný skleník Lanit Plast Uranus 6700, šířka 257 cm, výška 246 cm a délka 258 cm, výška boční stěny 258 cm. Materiál konstrukce hliník, výplň komůrkový polykarbonát, 2 střešní ventilační okénka na manuální ovládání. Cena 19 148 Kč.

Konstrukce

Stavba základů vyžaduje přesnost, proto si po volbě skleníku vyžádáme plánek, neboť dodatečně pasovat skleník na jiné základy prostě nejde. Materiál na základy se moc nemění, obvykle je to beton.

Skleníky z polykarbonátu jsou lehké, proto mohou mít základnu z hliníkových nebo ocelových profilů a tam není třeba betonovat. Je to méně pracné a výrazně cenově úsporné.

Poznáte nekvalitní skleník?

Polykarbonátové desky mají v řezu nepravidelnou strukturu, což zjistíme pouhým okem. Kvalitní polykarbonát s UV filtrem má řez černý nebo velmi tmavě modrý. Jestli se potkáte se světlem modrým, nekupujte výrobek! Desky rychle křehnou a praskají.

Šizený materiál má i ve své hmotě podivné krupičky, takže desky v létě žloutnou a opět praskají. Nekvalitní skleníky používají jeden univerzální typ nosných profilů pro všechny velikosti skleníku a nemají dodatečné vyztužení silnými vzpěrami v hřebeni v místech přechodu střechy a stěny. Důsledkem je malá únosnost.

Napište nám

Postavili jste nový dům, rekonstruovali byt anebo máte hezky zařízenou zahradu a rádi byste se ostatním čtenářům pochlubili a inspirovali je?

Napište nám do redakce na adresu bydleni@novinky.cz, připojte pár průvodních vět a několik snímků vašeho díla.

Stejně tak je špatně, když se prodávají velké desky jen o síle 4 mm namísto vhodných 6 mm.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám