Hlavní obsah

Život v rodinném domě se točí okolo centrálního nádvoří

Novinky, nes

Mít centrální nádvoří, kde by se sbíhaly veškeré nitky života rodiny, taková byla představa klientů z indického Bangalore. S žádostí o návrh svého nového domova se obrátili na architekty ateliéru The Purple Ink Studio.

Foto: Shamanth J Patil

Zaoblení místo zbytečných rohů - takový je charakteristický rukopis indických architektů z Bangalore.

Článek

Jak podotýkají architekti, návrh rodinné rezidence vychází spíše z důvěrné znalosti místního klimatu, než aby se řídil tradičními principy umístění stavby na pozemek. Ten má výměru 465 m2 a je orientován na východ, což ovšem v daném prostředí není úplně šťastné. Architekti proto dům museli otočit, a to směrem na sever, kde se zahradou sousedí městská zeleň.

Foto: Shamanth J Patil

V ostrém cípu v prvním patře se ukrývá místnost s domácím kinem.

Natočením většiny otevření na severní stranu se architekti také vyhnuli zbytečnému přehřívání a přílišnému přesvícení interiéru domu. Obyvatelé tak nebudou nuceni používat klimatizaci k ochlazování svého obydlí. Pomoci jim má rovněž centrální dvorek, který se se svým umístěním a uspořádáním podílí na přirozené cirkulaci a ochlazování vzduchu v domě. Kromě toho příjemně - a opět bez nákladů na energii - prosvětluje střed budovy.

Foto: Shamanth J Patil

Interiér domu je důsledně a nápaditě stíněn.

Ochlazující účel má i další prvek, jímž je dvojice vodních „kanálů”. Ty jsou navíc orientovány tak, aby jejich směr souhlasil se směrem v místě nejčastěji vanoucího větru.

V běžně uzavřeném domě by to bylo lhostejné, ale architekti počítali v návrhu přízemí s tím, že bude po většinu dní otevřeno, takže se jeho místnosti stanou spíše jakýmsi zastřešeným pokračováním zahrady. Proudící vzduch se tak nad vodou přirozeně ochladí, než povane dál.

Foto: Shamanth J Patil

Vodní prvky hrají v tomto domě důležitou roli. Příchozího proto už u vchodu vítá nenápadné leknínové jezírko.

Hlavním zdobným prvkem nádvoří je pak mladý stromek, který má v budoucnu, až se trochu rozroste, zlepšovat ovzduší v domě a opět tak přispívat k jeho svěžesti.

Stejný vizuální efekt má i zajímavě řešené skulpturální schodiště s dřevěnými stěnami přecházející v jednotlivé stupnice schodů.

Foto: Shamanth J Patil

V centru dvorku stojí zatím malý nenápadný stromeček, až vyroste, stane se z něj příjemná a osvěžující dominanta interiéru.

Velkou pozornost architekti věnovali i zeleni na zahradě. Všechna rostlinná patra obsadili takovými druhy, aby rodina měla z bylin, keřů i stromů nejenom estetickou potěchu, ale také konkrétní užitek v podobě vlastního ovoce a zeleniny.

Foto: Shamanth J Patil

Klidová zóna na úrovni přízemí je od té společenské oddělena zdí z přiznaného betonu.

Uspořádání domu předpokládá jako denní společenskou zónu většinu přízemí, kde jsou kolem centrálního dvorku sdruženy obývací pokoj, kuchyň a prostorná jídelna.

Za dvorkem, oddělena betonovou zdí, je první klidová oblast domu, kde je první ložnice s vlastní koupelnou i šatnou a také pokoj pro hosty, jejž rovněž doplňuje koupelna.

Foto: Shamanth J Patil

Jednou z prvních věcí, které upoutají návštěvníka hned po vstupu do domu, je skulpturální schodiště.

Horní podlaží svým půdorysem příliš nekopíruje přízemí, což je patrné už při pohledu z vnějšku. Polovina střechy přízemí slouží jako venkovní, povětšinou nezastřešené terasy.

Naopak, na severozápadě se hmota horního podlaží vysouvá v podobě ostrého cípu před hmotu přízemí, čímž spodní podlaží nejenom stíní, ale zároveň pod sebou vytváří další z venkovních chráněných prostorů.

Foto: Shamanth J Patil

Přirozenému ochlazení vzduchu v domě napomáhá i dvojice vodních kanálů jejichž stěny a dno jsou obloženy kostkovanými obklady v trochu překvapivé červené barvě.

V horním patře je umístěna hlavní ložnice rodiny doplněná koupelnou a šatnou, společenská místnost rodiny (druhý obývací pokoj) a konkrétně v cípu je ukryto domácí kino.

Z většiny místností v domě lze vycházet přímo ven, ať již na malou terasu, balkón, nebo větší terasu. Některé tyto prostory jsou koncipovány jako ryze soukromé, jiné jsou naopak tzv. veřejné.

Foto: Shamanth J Patil

Ve skutečnosti je červená barva vodních kanálů protipólem k červeným stěnám kuchyně na protilehlé straně prostoru.

Dům na první pohled upoutá už svým vzhledem, kde se harmonicky doplňují jasné rovné linie s elegantními křivkami a zaobleními, jejichž používání je pro tým architektů z The Purple Ink Studia příznačné.

Sněhobílou omítku na fasádách zpestřují četné kovové prvky v černé barvě. V interiéru pak přibývá jako další materiál dřevo a přiznaný beton.

Foto: The Purple Ink Studio

Uspořádání přízemí

Foto: The Purple Ink Studio

Uspořádání prvního patra

Napište nám

Postavili jste nový dům, rekonstruovali byt anebo máte hezky zařízenou zahradu a rádi byste se ostatním čtenářům pochlubili a inspirovali je?

Napište nám do redakce na adresu bydleni@novinky.cz, připojte pár průvodních vět a několik snímků vašeho díla.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám