Hlavní obsah

Hrad ze 14. století se pyšní nádherným interiérem i Picassovými freskami

Novinky, nes

Pokud patříte k milovníkům umění, jistě vás zaujme představa vlastnictví hradu na jihu Francie, v městečku Uzès, v legendami opředeném kraji Languedoc-Roussillon. Jmenuje se Château de Castille (Kastilský hrad), a to, čím se pyšní, jsou fresky Pabla Picassa na zdech v zahradě. Slavný malíř jej totiž chtěl v roce 1958 koupit, ale namísto toho se nakonec jen přestěhoval do jeho blízkosti a později vyzdobil na přání majitele freskami zdi na zahradě.

Foto: Profimedia.cz

Château de Castille je k mání za 236 miliónů korun. Spolu s ním majitel získá i fresky, jejichž autorem není nikdo menší, než Pablo Picasso.

Článek

Hrad, jenž byl postaven už v roce 1362, je na trhu s nemovitostmi k mání v přepočtu za 236 miliónů korun, což svádí k myšlence, zda by se koupě objektu nevyplatila už jen čistě kvůli samotným freskám a dalším uměleckým kouskům.

Foto: Profimedia.cz

Picassovy fresky zdobí zdi v zahradě za hradem.

Foto: Profimedia.cz

Francie zařadila fresky mezi významné historické monumenty na svém území.

Foto: Profimedia.cz

Série děl vznikla v průběhu dvanácti měsíců mezi lety 1962 a 1963.

Objekt má sedm ložnic, které doprovází osm koupelen a toalet. Nechybějí dva obývací pokoje, dvě jídelny a několik kuchyní, či alespoň přípraven občerstvení. Nástěnné malby a fresky (ovšem už jiných autorů) zdobí četné zdi těchto místností.

Foto: Profimedia.cz

Hrad je ze 14. století. V 50. letech minulého století byl několik let restaurován.

Kastilský hrad v polovině 50. let koupil britský milovník a sběratel umění Douglas Cooper, který jej získal ve značně zchátralém stavu. Strávil proto několik let jeho pečlivým restaurováním.

Poslední úpravy interiéru provedl americký designér Dick Dumas, jenž žil a pracoval ve Francii několik desetiletí.

Foto: Profimedia.cz

Hrad stojí v legendami opředeném kraji Languedoc-Roussillon.

Cooper, který byl blízkým přítelem Picassa, malíře požádal o výzdobu zdí na zahradě. Ten v roce 1962 souhlasil a během dvanácti měsíců vytvořil nejen sérii fresek, ale také připravil návrhy soch, které jeho dílo doprovázejí.

Picasso svou práci dokončil v květnu roku 1963 a byl údajně výsledkem nadšený. Faktem je, že Francie zařadila fresky mezi významné historické monumenty na svém území.

Foto: Profimedia.cz

Také v interiéru zámku jsou zdi zdobené nástěnými malbami a freskami, ty už jsou ale od jiného autora.

Samotný Cooper zemřel už v roce 1984 a hrad s celkovou plochou podlah 800 m2 přešel na nynější majitele, kteří se jej rozhodli prodat. Objekt přitom nebyl volně k prodeji už déle než půl století.

Foto: Profimedia.cz
Foto: Profimedia.cz

Návrh inteiréru je dílem amerického designéra Dicka Dumase, který několik dekád žil a pracoval ve Francii.

Jeho výjimečnost zdůrazňují i odborníci z oblasti realit. V případě Kastilského hradu totiž nový majitel nezíská jen unikátní historickou památku, ale spolu s ní také sadu uměleckých děl, z nichž jejich povaha a původ činí nedílnou součást světových dějin umění.

Napište nám

Postavili jste nový dům, rekonstruovali byt anebo máte hezky zařízenou zahradu a rádi byste se ostatním čtenářům pochlubili a inspirovali je?

Napište nám do redakce na adresu bydleni@novinky.cz, připojte pár průvodních vět a několik snímků vašeho díla.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám