Hlavní obsah

Romantickou chalupu si majitelka navrhla podle vlastních představ

Když paní Alice hledala před několika lety vhodný rekreační objekt, uvažovala nejprve o staré původní roubence. Chalupy, které vyhledala a navštívila, však vyžadovaly nákladnou rekonstrukci. A tak se nakonec rozhodla raději pro novou. Katalogové projekty zavrhla a tu svou si nechala navrhnout podle vlastních představ.

Foto: www.modernibyt.cz

Majitelce se líbí lidové stavby, které přirozeně a historicky zapadají do krajiny. Vzhledem k jihočeské lokalitě se rozhodla pro roubenou chalupu. Projekt podle jejích představ navrhl architekt Jaromír Pizinger.

Článek

Při zařizování nové chalupy se Alice snažila citlivě kombinovat tradiční vybavení s moderními prvky i doplňky, které si přivezla z exotických dovolených.

Hlavní část tvoří velká obytná kuchyň, jejíž prostor je otevřený až do podkroví.

Foto: www.modernibyt.cz

Současný životní styl si vyžádal několik moderních úprav. Jedním z ústupků jsou například francouzské dveře, které zajišťují bezprostřední kontakt se zahradou.

Foto: www.modernibyt.cz

Současnost tu připomene kuchyňská linka s vysokou chladničkou a vestavěnou myčkou nebo moderní pohovka, atmosféru starých časů naopak navodí starý jídelní stůl a židle.

Dominantní klasická pec s plotnou a troubou tu není jen kvůli chalupářské atmosféře. Protože paní domů ráda vaří a hostí časté návštěvy, využívá ji téměř neustále.

Foto: www.modernibyt.cz

Na podlaze v obytné kuchyni je stará dlažba, která se musela nejprve důkladně očistit od nánosů malty. Šedivou dlažbu s přirozenými prošlapy oživuje středový pruh dlaždic s barevným dekorem.

Prostor a světlo

Inspiraci na řešení a zařízení nové chalupy hledala Alice v původních lidových stavbách, zajímala se ale také o moderní řešení, která dodají interiéru roubenky větší vzdušnost.

Foto: www.modernibyt.cz

Dominantním prvkem kuchyně je pec a vestavěná krbová vložka, která v chladných měsících zajistí rychlé vytopení celého objektu.

Obytná kuchyň získala opticky i pocitově větší prostor otevřením do podkroví a na zbývající ploše horního patra vznikla velká místnost, která slouží jako ložnice. Tato část nebyla původně uzavřená.

Foto: www.modernibyt.cz

Vzdušnost prostoru podtrhuje jednoduché zařízení, které dobře ladí s dřevěnou podlahou a trámy.

Foto: www.modernibyt.cz

V původním projektu byly v patře dvě samostatné ložnice. Pak se ale majitelka rozhodla pro větší prostor, do kterého přichází denní světlo okny z různých stran.

Po roce provozu se ale propojení kuchyně s ložnicí neosvědčilo. Nepříjemná byla přemíra tepla stoupajícího od krbové vložky i nedostatečná zvuková izolace. Proto tu nechala Alice dodatečně postavit příčku se starými chalupářskými dveřmi a v přímém kontaktu s obytnou kuchyní zůstal jen úzký ochoz se schodištěm.

Foto: www.modernibyt.cz

V přízemní koupelně je vana, umyvadlo a finská sauna. Klozet je umístěný v koutě za saunou, takže není při vstupu do místnosti vidět.

Aby se i sem dostalo co nejvíce denního světla, jsou v příčce vestavěná malá okna. Místnost je rozčleněna masivními trámy, které opticky dělí dva prostory s dvoulůžkem.

Koupelna, technická místnost a malá ložnice pro návštěvy jsou umístěny v přízemní.

Napište nám

Postavili jste nový dům, rekonstruovali byt anebo máte hezky zařízenou zahradu a rádi byste se ostatním čtenářům pochlubili a inspirovali je?

Napište nám do redakce na adresu bydleni@novinky.cz, připojte pár průvodních vět a několik snímků vašeho díla.

Libuše Lhotská, www.modernibyt.cz

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám