Hlavní obsah

Trojice nových domů překvapí spoustou balkónů a zeleně

Novinky, nes

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Soutěž o nejlepší návrh nového vzhledu prostoru u křižovatky ulic Raymonda Piteta a Curnonského v 17. okrsku na severozápadě Paříže vyhrála dvojice architektů pracující pod hlavičkou laisné roussel. Jejich návrh opírající se o výstavbu trojice nových budov zaujme na první pohled množstvím zeleně, kterou chtějí nechat vyrůst prakticky z každého volného místa na zemi i na fasádách. Právě světlost budov a velké množství rostlin byly důvodem, proč tento návrh proměny dané části města vyhrál.

BEZ KOMENTÁŘE: Trojice nových domů se pyšní spoustou balkónů a zeleně na svých fasádáchVideo: laisné roussel

 
Článek

Radnice francouzské metropole hledala pro toto místo (společně ještě s několika dalšími lokalitami) takové projekty, jež tyto části města znovu oživí a přivedou do nich zpět jejich obyvatele.

Foto: laisné roussel

Nově navrhované domy budou bohatě porostlé zelení.

Nicolas Laisné spolu s Dimitrim Rousselem vsadili na styl, který se v evropských velkoměstech dostává stále častěji do popředí. Jeho podstatou je budování lehkých světlých staveb s exteriérem bohatě porostlým zelení.

Zároveň města i architekti radostně akcentují veškeré prvky, které mají rezidenty takových objektů nasměrovat ke komunitnímu stylu života, a tedy podpořit vzájemné sousedské vztahy.

Foto: laisné roussel

Architekti si dali záležet na tom, aby svými stavbami prostředí křižovatky zkrášlili.

Foto: laisné roussel

Důležitým prvkem staveb jsou balkóny.

V případě Laisného návrhů jsou to už tradičně hlavně balkóny, jimž přikládá hluboký význam, vycházeje z tradičního francouzského stylu společenského života. Ten se totiž dle jeho názoru ve Francii odjakživa z velké části odehrává právě na balkónech.

Jedním z hlavních rysů projektu je proto možnost vystoupit téměř z kterékoli místnosti v nových domech na balkón, jehož zábradlí tvoří elegantní subtilní bílá mřížka umožňující prorůstání popínavých rostlin zasazených u paty budov.

Příjemná zákoutí mají pak budoucím rezidentům poskytovat také střešní terasy se spoustou zeleně, včetně stromů a pergol.

Foto: laisné roussel

Subtilní bílé mříže na balkonech mají podpořit růst popínavých rostlin po fasádách domů.

Právě tak je koncipována trojice budov, jež vyroste na relativně malé ploše z celkového prostoru o velikosti něco přes 5000 m2. Nejvyšší z budov bude osmipatrová. Všechny mají sloužit zčásti jako rezidenční, nabídnou 22 bytů.

K nim pak přibyde i 44 otevřených komerčních jednotek a další, rovněž komerční plocha o ploše 167 m2.

Foto: laisné roussel

Architekti navrhli domy tak, aby byty v nich byly co nejvíce světlé.

Domy jsou navrženy jako dřevostavby, vybudované především z CLT panelů. Architekti si od této technologie slibují nejen snížení hlučnosti procesu stavby, ale především její nižší ekologické dopady, ať již z hlediska energie, nebo emisí CO2.

Foto: laisné roussel

Tak by mělo vypadat prostředí křižovatky z výšky už v roce 2018.

Co jsou CLT panely
Zkratka CLT pochází z anglického názvu Cross laminated timber. Znamená to, že panely jsou vyrobeny slepením tří a více desek z masivního dřeva křížem. Dřevo na tyto panely často pochází z pravidelně obnovovaných lesů, předností je nižší hmotnost tohoto stavebního materiálu v porovnání například s betonem či cihlami při zachování dobrých izolačních vlastností. Doba výstavby domů z těchto panelů je kratší v porovnání s tradičními postupy a navíc jde o tzv. způsob suché výstavby. Výrobci CLT panelů zdůrazňují rovněž výborné protipožární vlastnosti a odolnost těchto konstrukcí proti zemětřesení.
Foto: laisné roussel

Celková situace

Foto: laisné roussel

Důležitou roli hraje v projektu zeleň.

Napište nám

Postavili jste nový dům, rekonstruovali byt anebo máte hezky zařízenou zahradu a rádi byste se ostatním čtenářům pochlubili a inspirovali je?

Napište nám do redakce na adresu bydleni@novinky.cz, připojte pár průvodních vět a několik snímků vašeho díla.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám