Hlavní obsah

Letní dům pro ředitele banky vyrostl v oblíbené lokalitě poblíž Berounky

Novinky, Text: Eva Novotná, editace: tnk

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Nedaleko Prahy, okolo řeky Berounky, si bohatí lidé často stavěli své rekreační vily. Lokalita zůstává oblíbenou dodnes. V Dobřichovicích si své letní sídlo nechal kdysi postavit i někdejší ředitel Zemské banky Maxmilian Záveský. Vsadil na nekomplikovaný tvar a funkčnost.

Foto: Jiří Podrazil, publikace Slavné vily Středočeského kraje

Vila s adresou: Dobřichovice, Na Vyhlídce č. ev. 394

Článek

Ve dvacátých letech vznikla na pravém břehu Dobřichovic, stranou od nejstarších vil, nová čtvrť. Jednu z parcel, prudce klesající k Berounce, si tady pro stavbu letní vilky vybral ve třicátých letech Maxmilián Záveský, vrchní ředitel Zemské banky a spolupracovník politika a ekonoma Aloise Rašína.

I přesto, že byl Záveský vysoce postavený, dal si v Dobřichovicích postavit jen skromnější letní domek.

Foto: Jiří Podrazil, publikace Slavné vily Středočeského kraje

Jediným zdobným prvkem jsou pásová okna.

Záveský využil nejnovější nabídku typových montovaných domů s ocelovou konstrukcí, které navrhli pro moderní, levné a hygienické bydlení architekti Lev Krča a Stanislav Tobek. Ti byli čerstvými absolventy školy architektury u slavného Josefa Gočára.

Ocelová kostra domu pro rodinu Záveských, jejíž výrobu zajišťovaly Vítkovické železárny, se po smontování vyplnila izolací z lisované slámy, a pak omítla.

Interiér navrhla dcera majitele, architektka Hana Záveská

Vybavení interiérů navrhla mladší dcera Záveských, architektka Hana Kučerová-Záveská, absolventka ateliéru Pavla Janáka na Uměleckoprůmyslové škole v Praze.

Foto: Jiří Podrazil, publikace Slavné vily Středočeského kraje

Interiér byl řešen účelně a jednoduše.

Architektka si dala hodně záležet na kuchyni, kterou zařídila v moderním americkém stylu s přesně rozestavěnými spotřebiči, zásuvkami a skříňkami. Prostor řešila tak, aby vše usnadňovalo provoz domácnosti podle pokynů amerických reformátorek bydlení.

Nábytek do ložnic vybrala z variabilní nabídky průmyslově vyráběných kusů firmy SAB a Spojených umělecko-průmyslových závodů, pro které sama navrhovala.

Foto: Jiří Podrazil, publikace Slavné vily Středočeského kraje

Stavba má funkcionalistický ráz.

Těsně po dokončení letního domu svých rodičů publikovala Hana Kučerová-Záveská fotografie jeho interiéru ve sborníku Svazu československého díla Byt, vydaného ke stejnojmenné výstavě.

V knize se objevily i fotografie Sukovy vily a vily Karla Ballinga, které mladá, teprve třicetiletá architektka navrhla pro pražskou výstavní kolonii Baba. Architektonické a interiérové tvorbě se Hana Kučerová-Záveská věnovala i ve čtyřicátých letech, kdy už žila se svým manželem ve Švédsku.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám