Hlavní obsah

Čističky vzduchu spolehlivě zbaví domácnost škodlivin

Právo, Karolina Černá

Migrény, otupělost, rýma, pálení očí a v krku přicházejí, když se v bytě hromadí škodliviny. Na vině může být venkovní smog, ale i poškozené topení, zplodiny z plynového sporáku, výpary z čistidel, stěn, elektrosmog z PC a dalších spotřebičů.

Foto: ALZA.CZ (2x)

Čistička Bionaire BAP9240 vhodná pro místnosti do 13 m2. Má 3 rychlosti, ionizátor, HEPA filtr (BAPF30), prací předfiltr, hlučnost 55 dB. Cena 2489 Kč

Článek

Domácnosti bez rekuperační jednotky, zato v lokalitě se zvýšenou prašností a smogem by rozhodně neměly na čističce vzduchu šetřit.

Zejména trpí-li někdo z rodiny chronickým zánětem průdušek, je astmatik, alergik na plísně, roztoče, pyly nebo se v bytě běžně kouří cigarety.

Foto: GETON

Mobilní čistička vzduchu IQAir HealthPro 250 do 85 m2 s radiálním ventilátorem certifikovaným pro nonstop použití a HEPA filtrem zachycuje alergeny, bakterie, viry, spóry plísní.

V takovém případě počítáme s investicí od 5000 Kč a vybíráme kvalitní čističku se správným typem filtru.

Rozdíly mezi běžnými filtry

HEPA filtry slibují až 99% účinnost v zachycení všech polétavých nečistot a patogenů. Míru zachycení nečistot zjistíme podle hustoty uhlíkových vláken a tloušťky filtru na stupnici jeho účinnosti.

Platí: čím vyšší stupeň, tím lépe, ovšem v případě, že je filtr správně vložen a dokonale těsní s okraji zásobníku.

Foto: HYUNDAI

Hyundai AP 235 do 40 m2 disponuje dlouhým elektrostatickým sběračem prachu. UV světla ničí nečistoty, o neutralizaci prachových částic, pylů, výfukových plynů a kouře se stará zabudovaný ionizátor. Cena 3990 Kč.

Filtry měníme jednou za půl roku, samozřejmě v závislosti na znečištění. Někteří výrobci nabízejí čističky s permanentním HEPA filtrem, který stačí čistit nebo prát, takže není třeba ho vyměňovat, nebo alespoň ne často.

Elektrostatický filtr s takřka nulovou hlučností a nízkými provozními náklady nabízí 90-96% účinnost. Tento filtr se nemusí měnit, stačí ho čistit. Počítáme však s nižším výkonem. To znamená, že přefiltrování vzduchu v prostoru mu potrvá delší dobu, čističky s HEPA filtrem zvládnou ve stejném čase více práce. Navíc si elektrostatický filtr příliš neporadí s polétavými alergeny.

Více filtrů, provoz a hluk

Kvůli rozdílným vlastnostem filtrů jich některé čističky kombinují více, mají např. předfiltr na hrubé částice, filtr na pachy a plyny + hlavní HEPA filtr. Může je doplňovat také UV lampa hubící mikroorganismy.

Při nákupu takového přístroje se však na odborných webech informujeme, zda několik specializovaných filtrů vzájemně nekompenzuje nižší kvalitu každého z nich.

Foto: DAIKIN

Čistička vzduchu MCK 75 JVM Ururu s funkcí zvlhčování vzduchu je v běžném provozu určena pro místnost do 60 m2. Max. vzduchový výkon 450 m3/h, 4 rychlostní režimy. Flash Streamer rozkládá chemické látky na neškodné vedlejší produkty. Cena 13 990 Kč

V případě pochybností si přístroj zdarma zapůjčíme na dva týdny na zkoušku, pronajmeme si ho. Neposkytuje-li prodejce tyto služby, raději se obrátíme na jiného.

Optimálně by čistička s elektrostatickým filtrem měla být v provozu trvale, ta s HEPA filtrem pak alespoň hodinu v jednom pokoji. Umístíme ji v polovině mezi oknem a dveřmi nejlépe tak, aby vyústění proudu čistého vzduchu směřovalo do obývané zóny místnosti.

Odvrácenou stranou vysoké výkonnosti čističky vzduchu jsou náročná spotřeba energie a hlučnost přístroje. Komfortní míra dB by neměla překročit 40 (pouliční hluk je 50 dB), hladina hluku pod 10 dB je přijatelná pro ložnici.

Ventilátor větších čističek má několik rychlostí, hlučnost přístroje by měla být uvedena u každé z nich.

Výkon na míru

V popisu výrobku bychom měli nalézt informaci, pro jak velikou místnost v m3 je vhodný. Jedna čistička vzduchu vždy patří do jedné uzavřené místnosti. Přístroje s nižší hmotností nebo na kolečkách snadno přemístíme, protože jsou však pokoje většinou různě velké, potřebujeme pro celý byt čističku s několika nastavitelnými stupni výkonu.

Foto: ALZA.CZ

Čistička vzduchu Bionaire BAP600 s ionizací pro prostory do 42 m2 zachytí až 99 % pylů, částeček zvířecí srsti, prachu a spórů plísní. Permanentní filtr typu HEPA, hlučnost 55 dB, tři rychlosti, vzduchový výkon 106 m3/h. Cena od 3090 Kč

Výkon nastavujeme podle objemu prostoru (m3), tj. objemu vzduchu, který čistička vyčistí za 1 hodinu. Výkon by měl být zhruba 1,5krát vyšší než objem místnosti, při silném znečištění dokonce 4krát. Pozor na rozdíl mezi technickými údaji o volném průtoku vzduchu a přefiltrování, tedy skutečném vyčištění vzduchu v m3/hod.

Inteligentní čističky mají senzory, které výkon čištění přizpůsobí míře znečištění vzduchu. Výhodou je časovač umožňující programování provozních hodin a dnů v týdnu, monitor životností filtru či každého filtru zvlášť při jejich větším množství.

Foto: WWW.STADLERFORM.CZ

Čistička vzduchu Stadler Form Viktor, testováno Evropským centrem pro výzkum alergií, speciální HPP filtrační systém s možností distribuce aroma esencí.

Žijeme-li ve zdravém prostředí a netrpíme chronickými dýchacími problémy, postačí k čištění vzduchu zelené čističky - pokojové rostliny s vysokým obsahem chlorofylu, např. zelenec, aloe vera, fíkus benjamín.

Správný nákup

Výrobce kvalitních čističek vzduchu má na své produkty expertizy od státních institucí, např. Státního zdravotního ústavu, případně certifikát z některých renomovaných zkušeben.

Výrobek musí splňovat normy ISO, HEPA filtry nejlépe evropskou normu EN1822. V případě větších dýchacích potíží se o nákupu čističky poradíme se svým lékařem.

Čistička vzduchu versus ionizátor

Čističkou prochází vzduch, z něhož odstraňuje vzdušné alergeny, prach, zápach, případně nebezpečné plyny. Ionizátorem vzduch neprochází. Alergeny nezachycuje, ale neutralizuje - uvolňuje do vzduchu záporné ionty, jejichž nejvyšší koncentraci nacházíme u moře, na horách.

Foto: IONIC-CAR

Ionic-CARE Triton X6 je čistička vzduchu s vestavěným ionizátorem. Čištění dosahuje účinnosti 90-96 %. Pracuje na principu elektronového větru a nečistoty zachytává na elektrostatický filtr. Cena 3490 Kč.

Záporné ionty na sebe vážou kladně nabité nečistoty, prach, alergeny, kladné ionty z PC.

Může se vám hodit na službě Zboží.cz:

Napište nám

Postavili jste nový dům, rekonstruovali byt anebo máte hezky zařízenou zahradu a rádi byste se ostatním čtenářům pochlubili a inspirovali je?

Napište nám do redakce na adresu bydleni@novinky.cz, připojte pár průvodních vět a několik snímků vašeho díla.

Reklama

Výběr článků

Načítám