Hlavní obsah

Byt v secesním domě majitelka proměnila ve stylový domov s atmosférou

Novinky, nes

Pro rekonstrukci svého bytu v secesním domě se rozhodla naše čtenářka Petra z Chebu. Dům byl postaven v roce 1910 a v bytě zůstaly zachované dobové dveře. Právě ty nakonec rozhodly o tom, jak bude nový interiér vypadat.

Foto: Archiv čtenářky (12x)

Výmalbu často doplňují citlivě zvolené tapety.

Článek

„Rekonstrukci jsme nezadaly jedné firmě, ale chtěly jsme si vše řídit a kontrolovat samy. Chtěly jsme si vybrat řemeslníky, s nimiž jsme už měly nějakou zkušenost, nebo které nám někdo doporučil. V době rekonstrukce jsem však musela na delší dobu pracovně do zahraničí, a proto celou rekonstrukci nakonec řídila moje maminka,“ napsala nám Petra.

Foto: Archiv čtenářky

Dveře se zachovaly v původní podobě. Právě ony se staly určujícím prvkem pro budoucí vzhled domova.

Cílem rekonstrukce bytu s plochou 70 m2 bylo vytvořit útulný a přitom vzdušný domov, který bude na jedné straně splňovat požadavky moderního bydlení, ovšem zároveň, aby se svým stylem hodil do secesního domu.

Foto: Archiv čtenářky

Majitelka bytu má ráda české prvorepublikové filmy. Jako hlavní obraz do obývacího pokoje proto posloužila zvětšená fotografie z jednoho z nejslavnějších filmů té doby - z Kristiána.

Tento přístup se projevil například při volbě způsobu vytápění. Namísto běžných radiátorů si ženy vymyslely krbová akumulační kamna umístěná v obýváku, která pohodlně vytopí nejen tuto místnost, ale také kuchyň a ložnici.

Nicméně pokud by to přece jenom bylo potřeba, jsou v bytě připraveny i zásuvky pro instalaci elektrických skleněných topných panelů.

Foto: Archiv čtenářky

Detail stropu

Foto: Archiv čtenářky

Při rekonstrukci bytu majitelka samozřejmě nezapomněla ani na charakteristické růžice v místě upevnění lustrů. I na ně použila odlitky od místního výrobce.

Jedním z charakteristických rysů starých secesních bytů jsou nádherné štukové stropy. Ty ovšem v bytě chyběly, majitelka se svou maminkou se je proto rozhodla doplnit.

Přímo ve městě je výrobna sádrových odlitků a lišt, takže bylo kde se inspirovat a nakonec i vybrat.

Foto: Archiv čtenářky

V bytě jsou dřevěné podlahy, které byly zbroušené a znovu nalakované.

Foto: Archiv čtenářky

Každá z místností má vlastní barevné ladění, ústředními barvami, které se však opakují v celém bytě, jsou bílá, šedá a stříbrná.

Původní omítka byla po letech používání bytu na mnoha místech zničena. A zbytek dokonala nezbytná výměna rozvodů vody a elektřiny.

Majitelka tedy nechala všechny zdi znovu vyštukovat a vymalovat. Na některých místech bílou malbu nápaditým způsobem doplňují stylové tapety.

Foto: Archiv čtenářky

Citlivě volené lustry podtrhují atmosféru bytu.

„Dřevěné podlahy vybrousil odborník a maminka je pak sama natřela matným lakem, který tónovala do bílošedé barvy. Chtěly jsme srazit žlutou barvu smrkového dřeva, což se nám povedlo. Mezery mezi prkny jsme nechaly přiznané a jejich našedlý nádech se skvěle hodí k celkovému ladění bytu,“ pochvaluje si Petra, jejíž maminka rovněž znovu natřela všechny dveře v bytě.

Foto: Archiv čtenářky

Nová koupelna vznikla přepažením původní kuchyně.

Ženy poupravily i dispozici bytu. Původní kuchyň přepažily zděnou příčkou, takže vznikla pěkná koupelna s velkým oknem. Interiér kuchyně pak prosvětluje čistě bílá linka a prosklení v horní části nové příčky.

Foto: Archiv čtenářky

Koupelna má hezké velké okno.

Naši pozornost upoutala hezká velká zrcadla a stříbrné komody. Ty jsou dřevěné, jejich povrch je pak potažen hliníkem.

Čtenářka obojí koupila v jednom z místních obchodů s nábytkem.

Foto: Archiv čtenářky

Hned při vstupu do bytu zaujme návštěvu dřevěná komoda s hliníkovým povrchem a zrcadlo sladěné do stejného stylu.

Obraz v obývacím pokoji je ve skutečnosti fotografie, kterou si Petra nechala zvětšit a společně s maminkou ji pak zarámovaly do rámu z recyklovaného dřeva.

Protože je Petra milovnicí filmů z první republiky, zvolila jako motiv jednu z nejslavnějších scén Oldřicha Nového a Adiny Mandlové ve filmu Kristián.

Foto: Archiv čtenářky

Nová dispozice bytu

Napište nám

Postavili jste nový dům, rekonstruovali byt anebo máte hezky zařízenou zahradu a rádi byste se ostatním čtenářům pochlubili a inspirovali je?

Napište nám do redakce na adresu bydleni@novinky.cz, připojte pár průvodních vět a několik snímků vašeho díla.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám