Hlavní obsah

Jako společný domov si vybrali přízemní byt v domě s dvorkem a zahradou

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Přízemní byt starého činžovního domu z roku 1893 v Praze si Andrea a Ivo pořídili pro společný start v manželství. Zaujal je především dvorkem a zahradou, které k němu přiléhají.

Foto: www.modernibyt.cz

Obývací prostor dekorují fotografie z cest, jejichž autorem je Ivo. Vlevo prodavač máty v Maroku, uprostřed dům na břehu řeky Mekong ve Vietnamu a vpravo žena s dítětem v Panamě. Tři metry dlouhou koženou sedací soupravu stačilo pořádně vyčistit.

Článek

Na první pohled manžele okouzlilo nejen bezprostřední okolí domu, ale i samotný dům s mnoha původními dochovanými prvky – krásnou dlažbou, zábradlím i vstupními dveřmi.

Velmi oceňují lokalitu Letné, kde mají vše potřebné na dosah. Je zde hodně zeleně a pěšky jsou za dvacet minut v centru Prahy.

Foto: www.modernibyt.cz

Starý mixér, který byl vyroben někdy před rokem 1959, je stále funkční a využíván stejně jako historická chlebovka po babičce (zcela vlevo).

Příjemné bylo také zjištění, že byt nebude potřebovat žádné rozsáhlejší úpravy. V dobrém stavu zde byly i dubové parkety. I s rekonstrukcí by si však Andrea Polach Ptáčková hravě poradila. Je totiž designérka. Pohodlné bydlení pro ni není otázkou velikosti obytných prostor, ale jeho smysluplného uspořádání a využití.

Za nežádoucí tu považovala předělení interiéru, který svým tvarem připomíná dlouhý úzký obdélník, ovšem se zachovanou klenbou, která v nejvyšším místě dosahuje až 3,5 m.

Foto: www.modernibyt.cz

Rozkládací jídelní stůl Norden je z masivní břízy. Doplňuje ho tovární lampa a jídelní židle bruselského stylu z šedesátých let minulého století, které Andrea vydražila na Aukru a přelakovala.

Interiér maximálně otevřela a vytvořila v něm patro s pracovnou, kde je možné nejen sedět u pracovního stolu, ale také se bez problémů postavit. Pod ním vznikl velký úložný prostor, kam lze zaparkovat i kola.

Z vyvýšeného prostoru je příjemný výhled na interiér i do zahrady. Nad pracovnou vzniklo útočiště pro hosty s dostatkem místa pro pohodlné nocování.

Foto: www.modernibyt.cz

Vestavné patro tvoří pevná kovová konstrukce a mořené smrkové palubky. Jeho vnější úložné prostory jsou vytvořeny z kuchyňských skříněk. Stůl v pracovně je z kuchyňské pracovní desky a samostatných zásuvkových modulů.

Obroda interiéru

Interiér je laděn do skandinávského stylu. Andrea zde však kombinuje spoustu starých předmětů se soudobými. Nevyhýbala se ani předmětům z druhé ruky. Jsou pro ni často zajímavější, kvalitnější a s minimem péče či následných úprav mohou ještě dál sloužit.

Foto: www.modernibyt.cz

Starý lodní kufr (vzadu uprostřed) našel uplatnění v ložnici pro hosty. Nahradil peřiňák a poskytl místo lůžkovinám.

Foto: www.modernibyt.cz

Ložnice manželů je vybavena sestavou nábytku Malm. Niku ve zdi vyplnily skříně, jejichž čela byla nahrazena závěsem.

Kuchyňská linka byla celkem nová, proto ji Andrea v lehce pozměněné podobě zachovala. Jednu závěsnou skřínku nahradila otevřenými policemi a výhledově by ještě ráda vyměnila laminátovou pracovní desku za žulovou.

Foto: www.modernibyt.cz

Keramická umyvadla jsou posazena na starožitném konzolovém stolku. Andrea ho vydražila na Aukru a ošetřila nátěrem velmi odolného lodního laku.

Protože nechtěla mít chladničku postavenou volně v prostoru a jedna malá vestavná by jim nestačila, pořídila dvě malé, které umístila pod pracovní desku vedle sebe. Otevírají se proti sobě a vznikla tak nízká verze „americké ledničky“.

Foto: www.modernibyt.cz

Původní stav

Pečicí trouba manželům nechybí, protože Ivo rád a často vaří asijskou kuchyni, pro niž není trouba nezbytná. V případě potřeby troubu zastoupí remoska.

Zahradu a dvorek od bytu dělí jen prosklená plocha francouzského okna zabírající téměř celou jednu stěnu. Manželé si klidné bydlení pochvalují.

Foto: www.modernibyt.cz

Původní stav

Přestože bydlí téměř v centru města, cítí zde klid a pohodu jako na venkově. Přes zahradu, která v minulosti bývala centrálním parkem s fontánou, mohou projít přímo do přilehlé zahradní restaurace.

Napište nám

Postavili jste nový dům, rekonstruovali byt anebo máte hezky zařízenou zahradu a rádi byste se ostatním čtenářům pochlubili a inspirovali je?

Napište nám do redakce na adresu bydleni@novinky.cz, připojte pár průvodních vět a několik snímků vašeho díla.

Lenka Saulichová, www.modernibyt.cz

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám