Moderní dvoupodlažní dům téměř krychlového tvaru s plochou podlah rovných 200 metrů čtverečních stojí na rovném úzkém pozemku jižně od Londýna. Jeho okna nabízejí výhled na rozlehlé travnaté plochy letiště Biggin Hill.

Centrální atrium začíná hned za vstupními dveřmi a táhne se napříč celým domem.

Centrální atrium začíná hned za vstupními dveřmi a táhne se napříč celým domem.

FOTO: Martin Gardner

Nový dům vypadá nižší, než ve skutečnosti je. Architekti jej mírně zanořili pod úroveň okolního terénu.

Nový dům vypadá nižší, než ve skutečnosti je. Architekti jej mírně zanořili pod úroveň okolního terénu.

FOTO: Martin Gardner

Stejně jako atrium, také obývák zasahuje přes obě podlaží domu.

Stejně jako atrium, také obývák zasahuje přes obě podlaží domu.

FOTO: Martin Gardner

Rodina nestavěla na zelené louce. Nový dům měl - jak uvádějí architekti - nahradit starý, unavený bungalov z 50. let, který byl jedním z mnoha podobných nevýrazných staveb v okolí. A s tím také souvisela asi největší z mnoha potíží projektu.

Nový dům totiž podle místních pravidel pro zástavbu nesměl být vyšší o více než 10 % v porovnání s původní budovou. Po náročných jednáních se však nakonec architektům podařilo ze stavebního úřadu vydupat výjimku povolující zvýšení budovy o cca 40 % proti původní stavbě.

Atrium je uprostřed domu překlenuto plošinou, aby bylo možné procházet do všech místností.

Atrium je uprostřed domu překlenuto plošinou, aby bylo možné procházet do všech místností.

FOTO: Martin Gardner

Architekti se soustředili na to, aby pro rodinu klientů vytvořili příjemný světlý domov.

Architekti se soustředili na to, aby pro rodinu klientů vytvořili příjemný světlý domov.

FOTO: Martin Gardner

Dům je, technicky vzato, tvořen dvěma elementy, které jsou v centrální části spojeny úzkým podlouhlým atriem, jež začíná hned za vstupními dveřmi a táhne se napříč celým domem a také zasahuje přes obě patra.

Každá z částí domu je bíle olemována, jakoby zabalena - odtud také název stavby Wrap House, vnitřní část plochy fasády je pak obložena panely z cedrového dřeva.

Pocit vzdušnosti a volnosti architekti v obývacím pokoji navodili nejenom dvojnásobnou výškou stropu, ale i prosklením celé stěny a možností jejího otevření a tím propojením s exteriérem.

Pocit vzdušnosti a volnosti architekti v obývacím pokoji navodili nejenom dvojnásobnou výškou stropu, ale i prosklením celé stěny a možností jejího otevření a tím propojením s exteriérem.

FOTO: Martin Gardner

Přesahující prvky fasády omezují přílišné přehřívání a proslunění interiéru během letních dnů.

Přesahující prvky fasády omezují přílišné přehřívání a proslunění interiéru během letních dnů.

FOTO: Martin Gardner

K vytvoření vysokého proskleného atria v centrální části domu vedla architekty především snaha vytěžit maximum z úzkého, východo-západně orientovaného pozemku.

Bylo zřejmé, že při standardním návrhu by v domě bylo mírně šero. Takto jsou všechny místnosti nejen hezky vizuálně propojeny, ale navíc do každé z nich může pronikat denní světlo skrz prosklenou střechu atria.

Uspořádání přízemí: 1 - obývací pokoj, 2 - jídelna, 3 - kuchyň, 4 - chodba/atrium, 5 - koupelna, 6 - technické zázemí, 7 - studovna

Uspořádání přízemí: 1 - obývací pokoj, 2 - jídelna, 3 - kuchyň, 4 - chodba/atrium, 5 - koupelna, 6 - technické zázemí, 7 - studovna

FOTO: OB Architecture (2x)

Uspořádání horního patra: 1 - volný prostor, 2 - hlavní ložnice, 3 - mezanin, 4 - šatna + koupelna, 5 - koupelna, 6 - chodba, 7 - ložnice

Uspořádání horního patra: 1 - volný prostor, 2 - hlavní ložnice, 3 - mezanin, 4 - šatna + koupelna, 5 - koupelna, 6 - chodba, 7 - ložnice

V přízemí jsou kuchyň a studovna umístěny v přední části, zatímco vzadu, s výhledem do zahrady, je jídelna a především obývací pokoj zasahující svou výškou přes dvě patra.

V horním podlaží zabírají veškerý prostor ložnice obyvatel domu. Dvě dětské (v přední části domu) a jedna hlavní, k níž přináleží vlastní koupelna a šatna.