Hlavní obsah

Nejlépe zasazenou budovou do historického prostředí je dostavba Dusíkova divadla

Novinky, tnk

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Prestižní ocenění od Klubu Za starou Prahu za nejlepší usazení nové nebo doplněné stavby do historického prostředí získal krásný objekt dostavby Dusíkova divadla v Čáslavi od architektonického ateliéru Burian&Křivinka. Ve finálové šestici staveb měli architekti z tohoto ateliéru hned dvě želízka v ohni a jedno z nich se skutečně stalo vítězným.

Foto: archiv Ceny Klubu Za starou Prahu

Vítězná dostavba Dusíkova divadla v Čáslavi od brněnského ateliéru Burian&Křivinka

Článek

Cena Klubu Za starou Prahu za novou stavbu v historickém prostředí je každý rok udělována novým architektonickým dílům, která skvěle zapadají do staré místní zástavby a obohacují ji o nové prvky.

Nejvíc v soutěži bodoval brněnský architektonický ateliér Burianřivinka, který se zabývá hlavně občanskými stavbami pro veřejný sektor i soukromé zákazníky.

Vítězná dostavba Dusíkova divadla v Čáslavi je uměřenou stavbou, která respektuje původní objekt.

Foto: archiv Ceny Klubu Za starou Prahu

Jedno z nejstarších kamenných divadel u nás se dočkalo moderní dostavby. Díky ní vznikl i nový víceúčelový sál.

„Moderní architektura s divadelním zázemím a příjemnou kavárnou se zde ohleduplně včlenila mezi historické divadelní budovy a středověký hradební pás,” uvedl předseda poroty soutěže Rostislav Švácha.

Ateliér měl ve finále soutěže i nárožní budovu rozsáhlejšího areálu Pálavské galerie vín Venuše v Pavlově.

Komenského most získal další cenu

Druhé místo v klání má Komenského most v Jaroměři, který už loni získal titul Stavba roku [celá zpráva].

Most navrhl profesor technické univerzity v Cáchách Mirko Baum s architektem Davidem Barošem a statikem Vladimírem Janatou. Podle Šváchy most zaujme členitou konstrukcí své spodní nosné části, která zajímavě kontrastuje se střídmě řešeným vrškem pro chodce a cyklisty.

Foto: archiv soutěže Stavba roku 2015

Komenského most v Jaroměři od Mirka Bauma, Davida Jaroše a Vladimíra Janaty .

Třetí místo v soutěži získala vkusná novostavba Galerie Pakosta v Litomyšli vzniklá z tradičních materiálů. Té dala brněnská architektka Zdeňka Vydrová formu neveliké věže, která vytvořila elegantní a nenásilný přechod mezi drobnou strukturou okolních měšťanských domů a mohutným blokem bývalého gymnázia.

„Autorka pro své dílo zvolila tradiční materiály v ne úplně tradiční kombinaci a dokázala je dobře ozvláštnit i neobvyklou formou pultové střechy,” uvedl Švácha.

Foto: archiv Ceny Klubu Za starou Prahu

Brněnská architektka Zdeňka Vydrová navrhla novostavbu Galerie Pakosta v Litomyšli.

Šestice staveb ucházejících se o letošní cenu Klubu Za starou Prahu měla podle předsedy soutěže hodně vyrovnanou úroveň.

Do finále Ceny Klubu Za starou Prahu za novou stavbu v historickém prostředí za rok 2015 se probojovala například i brněnská dostavba areálu filozofické fakulty od ateliéru Petra Pelčáka.

Nechyběla i přístavba mateřské školy ve Velké Bystřici od architektů Michal Sborwitz, Marie Sborwitzová a Karel Prášil.

Všechny tyto novostavby podle poroty povyšují své prostředí na novou, ještě kvalitnější úroveň.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám