Nezůstalo však jen u schodů, jejichž umístění sice odpovídalo potřebě vměstnat do domu co nejvíce pokojů, ovšem prakticky všechny byly tmavé a neútulné. Protékající střecha a popraskané založení na pilířích byly dalšími nedostatky, jež bylo třeba napravit.

Na druhé straně dřevěná terasa s bazénem, přes nějž se naskýtal výhled na západy slunce a na Velkou jižní zátoku s Long Islandem na její druhé straně, to byly naopak výhody, s nimiž bylo možné vždycky počítat.

Z domu je nádherný výhled na moře přes bazén na terase.

Z domu je nádherný výhled na moře přes bazén na terase.

FOTO: Mikiko Kikuyama

Architekti interiér domu upravili tak, aby v něm bylo co nejvíce světla.

Architekti upravili interiér domu tak, aby v něm bylo co nejvíce světla.

FOTO: Mikiko Kikuyama

Architekti se proto pustili do práce. Základem jejich úprav byla likvidace starého spirálového schodiště, které blokovalo výhled prosklenou stěnou na moře.

Zároveň, přesně dle instrukcí klientů, eliminovali nadbytečné pokoje. Vznikl nádherný dům s celkovou plochou 218 m2 plný světla, jako stvořený pro chvíle odpočinku.

Odtsraněním centrálního točitého schodiště se interiéru domu odlehčilo. Nahradila je dvojice schodišť po stranách spojená lávkou.

Odstraněním centrálního točitého schodiště se interiér domu odlehčil. Nahradila jej dvojice schodišť po stranách spojená lávkou.

FOTO: Peter Murdock

Hlavní ložnice má přes volný prostor obýváku nádherný výhled na moře.

Hlavní ložnice má přes volný prostor obýváku nádherný výhled na moře.

FOTO: Peter Murdock

Koupelna přináležející k hlavní ložnici v prvním poschodí.

Koupelna náležející k hlavní ložnici v prvním poschodí

FOTO: Peter Murdock

V přízemí tak zůstal obývací pokoj s dvojnásobně vysokým stropem, na nějž na jižní straně navazuje otevřená kuchyň zasunutá pod hlavní ložnici s vlastní koupelnou. Do patra k ní se vystupuje nově po výrazně subtilnějším schodišti přesunutém navíc ke straně tak, aby pokud možno nepřekáželo ve výhledu a zabíralo co nejméně místa.

Ložnice je od interiéru domu oddělena velkými prosklenými dveřmi tak, aby bylo hezky vidět na moře.

Jak podotýkají architekti, je zřejmé, že po většinu času budou tyto dveře otevřené, ovšem ve chvílích, kdy přijdou hosté nebo bude z jiných důvodů třeba většího soukromí, lze je kdykoli zavřít.

Ve druhém poschodí je umístěna druhá ložnice a další místnost s proměnlivým účelem.

Ve druhém poschodí je umístěna druhá ložnice a další místnost s proměnlivým účelem.

FOTO: Peter Murdock

Masa schodiště je rozdělena do dvou částí, na úrovni prvního patra se totiž přechází po lávce před ložnicí na protilehlou stranu, kde lze pokračovat do druhého podlaží. Tam je uschovaná druhá ložnice dělící se o toaletu a sprchový kout s menším pokojem. Jeho účel není pevně stanoven, může sloužit jako pracovna nebo jen trucovna anebo - v případě návštěvy - i jako skromný hostinský pokoj. Soukromí zaručují oběma místnostem posuvné dveře.

FOTO: Bromley Caldari (3x)