První otázka novopečených majitelů pozemku při návštěvě architektonické kanceláře zněla: Je vůbec parcela zastavitelná?

Jasnou odpovědí je dnes spokojené bydlení manželského páru se dvěma menšími a dvěma odrostlými dětmi.

Z východní strany se fasáda obložená cementovláknitými deskami Cembrit Express jemně lomí a kopíruje nepravidelný tvar parcely. Kombinace dvou materiálů pláště domu tvoří dynamický celek.

Z východní strany se fasáda obložená cementovláknitými deskami Cembrit Express jemně lomí a kopíruje nepravidelný tvar parcely. Kombinace dvou materiálů pláště domu tvoří dynamický celek.

FOTO: Jiří Ernest, www.mujdum.cz

S úspěchem se podařilo naplnit i základní požadavek prosvětlených vnitřních prostor se spoustou jižního slunce v hlavních obytných místnostech.

Pohledům sousedů brání boční treláž pergoly určená k popnutí rostlinami a před deštěm ochrání venkovní jídelnu průsvitný makrolon.

Pohledům sousedů brání boční treláž pergoly určená k popnutí rostlinami a před deštěm ochrání venkovní jídelnu průsvitný makrolon.

FOTO: Jiří Ernest, www.mujdum.cz

„Při návrhu novostavby v nízkoenergetickém standardu byl tvar pozemku naprosto určující. Z 15 metrů na severní straně se zužuje na pouhých 9, což značně omezilo možnosti pro smysluplné umístění domu při zachování nezbytných odstupových vzdáleností od hranic se sousedy,“ vypráví autor projektu, architekt Miloš Černý.

Atiky plochých střech a oplechování jsou z předzvětralého titanzinkového plechu. Propisování stejných motivů z fasády do vnitřního prostoru provazuje celý objekt do jednotné harmonie.

Atiky plochých střech a oplechování jsou z předzvětralého titanzinkového plechu. Propisování stejných motivů z fasády do vnitřního prostoru provazuje celý objekt do jednotné harmonie.

FOTO: Jiří Ernest, www.mujdum.cz

„Nakonec se nám podařilo zachovat velkou část nezastavěné zahrady – garáž, zastřešené parkovací stání a příjezdová plocha oddělují dům od silnice ze severu, jižní část zahrady tak zůstala volná a plně chráněná od veřejné komunikace.“

Půdorys domu

Půdorys domu

FOTO: Jiří Ernest, www.mujdum.cz

Bohatství prostoru

Tvar pozemku dal vzniknout půdorysu stavby a ovlivnil i její vnitřní dispozice.

Přiznaný dřevěný stropní trám, jídelní stůl z masivu a nábytek s šedým čalouněním bezkonfliktně ladí s vinylovou podlahovou krytinou s dezénem dubu.

Přiznaný dřevěný stropní trám, jídelní stůl z masivu a nábytek s šedým čalouněním bezkonfliktně ladí s vinylovou podlahovou krytinou s dezénem dubu.

FOTO: Jiří Ernest, www.mujdum.cz

Jak to u nízkoenergetického standardu bývá, při severní straně domu jsou umístěny technické místnosti, koupelny a méně využívané obytné prostory, zatímco hlavní společenská zóna v přízemí a na jih obrácené ložnice v intimní části domu mohou naplno užívat slunce proudící dovnitř především francouzskými okny.

Půdorys kuchyně oddělené od obývací zóny tvoří trojúhelník, který příjemně oživuje jinak pravoúhlý interiér. Bílá kuchyňská linka z lakovaných MDF desek souzní s vybavením hlavního obytného prostoru.

Půdorys kuchyně oddělené od obývací zóny tvoří trojúhelník, který příjemně oživuje jinak pravoúhlý interiér. Bílá kuchyňská linka z lakovaných MDF desek souzní s vybavením hlavního obytného prostoru.

FOTO: Jiří Ernest, www.mujdum.cz

Ložnice rodičů v prvním patře i kuchyňská část přízemí získaly na dynamičnosti díky zkosení obvodové stěny, které kopíruje hranu pozemku.

Hlavní obytný prostor v prvním podlaží, čítající kromě kuchyně také jídelnu a obývací kout, zaujímá příjemně členitý půdorys doplněný v letních měsících o další rozměr zastřešené i otevřené terasy.

Ze střídmě zařízené ložnice mohou majitelé vstoupit rovnou do šatny či na jižní terasu s výhledem do zahrady.

Ze střídmě zařízené ložnice mohou majitelé vstoupit rovnou do šatny či na jižní terasu s výhledem do zahrady.

FOTO: Jiří Ernest, www.mujdum.cz

Architekt Černý počítal s využitím každého čtverečního metru stavby a dokázal vytvořit dostatek úložných prostor, aniž by zatížil samotné obytné místnosti:

„V pokojích není třeba počítat s šatními skříněmi – v přízemí je umístěná praktická komora hned u vstupního zádveří, kuchyň má svoji spíž, pod schodištěm vznikl další úložný prostor a v patře jsou dvě velké šatny pro rodiče a děti.“

Součástí bohaté dispozice domu jsou také tři koupelny, které plně pokryjí chod domácnosti šestičlenné rodiny a případných hostů.

Jednota stylu tvoří harmonii

Prostorný dojem z interiéru podporuje jeho světlé barevné ladění. Převažující bílou doplněnou světlým dřevem a neutrální šedí podtrhuje jednotná podlahová krytina z vinylu.

Interiér majitelé vkusně sladili s celkovým vyzněním stavby – střídmost, jednoduchost a neutrální tóny odpovídají záměrům architekta.

Interiér majitelé vkusně sladili s celkovým vyzněním stavby – střídmost, jednoduchost a neutrální tóny odpovídají záměrům architekta.

FOTO: Jiří Ernest, www.mujdum.cz

„Pokud je to možné, snažím se vždy prosadit, aby byla co největší užitná plocha domu pokrytá jednotným materiálem i dezénem. Opticky se tím zvětšuje prostor, zbytečně se neatomizuje na jednotlivé místnosti. Samozřejmě koupelny, zádveří a technické místnosti mají keramickou dlažbu,“ říká Miloš Černý.

Ačkoli interiér navrhl architekt jen rámcově, majitelům se podařilo moderní dům sladit s jeho vybavením.

„Konzultovali jsme výběr povrchů, konečné slovo však měl vždy majitel. Výhodou bylo, že jsme se ve vkusu potkali,“ doplňuje architekt.

Souhra technologií

Výzva v podobě neobvyklého pozemku si vyžádala jasné konstrukční řešení – sloupková sendvičová dřevostavba byla montována na betonových základech přímo na stavbě.

Dětský pokoj nejmladších členů rodiny na rozdíl od dalších částí domu září barvami. Přesto převládá jemnost a vkusné barevné sladění.

Dětský pokoj nejmladších členů rodiny na rozdíl od dalších částí domu září barvami. Přesto převládá jemnost a vkusné barevné sladění.

FOTO: Jiří Ernest, www.mujdum.cz

„Oproti zděné stavbě má dřevostavba subtilnější vnitřní a obvodové stěny při maximální využitelnosti jejich tloušťky pro tepelnou izolaci,“ vysvětluje svoji volbu autor projektu.

Minerální tepelnou izolaci difuzně otevřené stavby kryje provětrávaná fasáda – štítové strany obrácené k sousedním hranicím obkládají cementovláknité grafitově černé desky Cembrit Express, zatímco severojižní plochy jsou pokryty lamelami kosočtverečného průřezu z modřínového dřeva.

Neutrální barevné ladění interiéru porušuje žlutá koupelna zčásti obložená hravou mozaikou.

Neutrální barevné ladění interiéru porušuje žlutá koupelna zčásti obložená hravou mozaikou.

FOTO: Jiří Ernest, www.mujdum.cz

Dřevěná okna jsou chráněna proti slunci hliníkovými předokenními žaluziemi, jež opakují horizontální linku lamel. Interiér kvalitně izolované obálky stavby udržuje v dobré kondici elektrické podlahové vytápění spolu s řízeným větráním s rekuperací.

Příjemnou atmosféru vnitřních prostor pomáhá navíc zajišťovat přidaná klimatizační jednotka, která v létě ochlazuje, ve studenějších měsících se naopak podílí na přitápění objektu.

K nízkoenergetickému standardu přispívají také solární kolektory umístěné na střeše objektu, které po většinu roku obstarávají ohřev vody.

Kryté stání doplňuje zastřešenou garáž a příjezdovou plochu pro vozidla. Zámková dlažba sjednocuje vjezd otevřený směrem k veřejné komunikaci.

Kryté stání doplňuje zastřešenou garáž a příjezdovou plochu pro vozidla. Zámková dlažba sjednocuje vjezd otevřený směrem k veřejné komunikaci.

FOTO: Jiří Ernest, www.mujdum.cz

Slovo architekta

„Mým cílem bylo vytvořit účelný pohodlný sympatický dům na nelehké parcele. Úzký, nepravidelný půdorys pozemku determinoval tvar exteriéru a zároveň se promítl i do interiéru stavby. Mám rád výzvy, které mohou ovlivňovat formu plnohodnotného životního prostoru, ale neměly by ho negativně omezovat. Výsledkem by pak měla být symbióza domu s jeho okolím.“

Ing. arch. Miloš Černý (1970)
Autorizovaný architekt, vystudoval Fakultu architektury ČVUT Praha. Věnuje se návrhům obytných staveb, především dřevostavbám, nízkoenergetickým a pasivním domům.
Napište nám
Postavili jste dům, rekonstruovali byt nebo máte hezkou zahradu a rádi byste se pochlubili?
Napište nám do redakce na adresu: bydleni@novinky.cz.

Daniela Rígrová, více na www.mujdum.cz