Hlavní obsah

Zahradní domek, který snadno přehlédnete. Vypadá jako hromada polen

Novinky, nes

Potřebujete mít klid na práci anebo se chcete prostě čas od času někam ztratit a mít alespoň chvíli jen pro sebe? Mezi zahradními domky vzbuzuje po právu velkou pozornost dílo, jehož autorem je holandský designér Piet Hein Eek. Nese název Tree trunk House, neboli – volně přeloženo – Dům v polenech.

Foto: Piet Hein Eek

Domek prozrazují jen okna.

Článek

Nápad je ve stejné míře úžasný jako prostý. Běžnou kabinku na návěsu, velkou tak akorát na to, aby v ní byl prostor na práci a nějaké to posezení, navrhl designér tak, aby na první pohled vypadala jako vyskládaná hromada polen.

Teprve při bedlivějším pozorování si divák všimne jistých drobností, prozrazujících, že vše patrně není tak, jak se zdá.

Foto: Piet Hein Eek

Předností domku jsou subtilní rámy, které činí okna po zavření okenic takřka neviditelnými.

Designér přístřešek, jenž stojí v holandském městě Hilversum, navrhl pro tamního hudebníka Hanse Liberga. Ten toužil po místě, kde by mohl v klidu skládat.

Nenápadný objekt je umístěn do rohu zahrady, kousek od lesa, což jeho nenápadnost ještě umocňuje a celek tak působí zcela přirozeným dojmem.

Foto: Piet Hein Eek

Domek lze kdykoli převézt na vhodnější místo.

Domek podle názoru designéra činí výjimečným především okna a okenice. Posuvná okna jsou zasazena do speciálně navržených rámů tvořených nenápadnými plastovými a ocelovými profily. Právě jejich subtilita umožňuje po zavření okenic vytvořit požadované mimikry hromady polen.

Foto: Piet Hein Eek

Domek slouží jako pracovna hudebníka.

Foto: Piet Hein Eek

Do interiéru se podařilo umístit i příjemné posezení.

Foto: Piet Hein Eek

Hezkým detailem interiéru jsou retro zásuvky a spínače.

„Občas se stane, že jste požádáni o něco, co jste ve skutečnosti už dávno toužili vytvořit. Tak k nám přišel klient s prosbou, zda bychom mu mohli na zahradě navrhnout dřevěnou chatku, která by byla dostatečně velká na to, aby v ní mohl sedět a tvořit. Ten nápad se mi líbil od samého počátku. Tím spíš, že jsme nedlouho před tím dostali několik dotazů na dřevěnou chatku, již jsme vytvořili před léty a je nyní součástí sbírky Muzea Stedelijk v Amsterdamu,“ vysvětluje Piet Hein Eek.

Foto: Piet Hein Eek

Z domku je příjemný výhled na zahradu za rodinným domem.

Napište nám

Postavili jste nový dům, rekonstruovali byt anebo máte hezky zařízenou zahradu a rádi byste se ostatním čtenářům pochlubili a inspirovali je?

Napište nám do redakce na adresu bydleni@novinky.cz, připojte pár průvodních vět a několik snímků vašeho díla.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám