Hlavní obsah

Nejčastěji žádané úpravy bytů před koupí

Novinky, nes

Při koupi bytu v novostavbě se mnoho klientů pídí po možnostech dodatečných úprav, které by odrazily jejich konkrétní potřeby. Developeři jim v některých případech vycházejí vstříc. Spousta lidí však o této možnosti neví. Pojďme si proto ukázat, jaké byty se prodávají nejčastěji a jaké adaptace jsou nejžádanější.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

Článek

Dnes se na českém trhu nejvíce prodávají byty v kategorii 2+kk (do 55 m2), které slouží jako startovací byty pro jednotlivce i mladé rodiny, tak i jako byty na investice a též tzv. „na stáří“.

„Díky růstu ekonomiky, nízkým úrokovým sazbám a díky tomu, že se rodiny stále častěji stěhují do větších bytů, roste v posledních letech i počet prodaných bytů s dispozicí 4+kk, respektive obecně bytů do 120 m2,“ říká David Jirušek ze společnosti Finep.

„Standardní provedení našich bytů je řešeno v drtivé většině výrobky od tuzemských značek a dodavatelů. Klient má vždy možnost v rámci standardu (bez toho, aby to mělo jakýkoliv vliv na cenu bytu) vybírat ze tří dekorů obkladů, dlažeb, podlah, obložkových zárubní, dveří atd. Každý byt / dům je vybaven tak, že se klient po dodání vlastní kuchyňské linky, kterou naše společnost nedodává, může defacto ihned nastěhovat a v bytě bydlet. Z jeho strany tak stačí nastěhovat si nábytek a osadit osvětlení bytu dle jeho vlastního vkusu,“ upřesňuje Jan Koubík, manažer developerské společnosti Bemett.

Patrně nejčastěji upravovanou místností jsou koupelny. Zde noví majitelé požadují změny související s elektroinstalacemi (hlavně se zásuvkami) a také chtějí posunout či změnit zařizovací předměty.

Žádané jsou rovněž změny obkladů a dlažby, nahrazení vany sprchou a obecně výměna koupelnové sanity (umyvadla, toaletní mísy atd.).

Kvalita za doplatek 

Pokud si zákazník vybere dražší vybavení, než je ve standardu, rozdíl pochopitelně doplatí, ale obvykle se jedná jen o několik tisíc korun, které tvoří jen nepatrný zlomek ceny celého bytu.

Také v ostatních částech bytu představují právě zásuvky, spínače, eventuálně rozvaděče nejčastěji pozměňované prvky. Novým majitelům obvykle nevyhovuje jejich umístění nebo počet. Žádané je přidání pojistek na sušičku, případně doplnění žaluzií o elektromotorek a veškeré práce a úpravy s tím spojené.

O něco nákladnější je pak změna příček v bytě, zde se klientské změny většinou pohybují v řádu desítek tisíc. Další často požadovanou úpravou je výměna, posun, změna povrchu nebo čím dál častěji i vyšší bezpečnostní třída vstupních dveří.

Bez pozornosti rovněž nezůstávají interiérové dveře a zárubně. I ty si klienti někdy nechávají vyměnit. Podle zkušeností Jana Koubíka z Bemettu ale většina zájemců o nový byt zůstane jen u levnější změny obkladů, dlažby a případně i podlahové krytiny.

Napište nám

Postavili jste nový dům, rekonstruovali byt anebo máte hezky zařízenou zahradu a rádi byste se ostatním čtenářům pochlubili a inspirovali je?

Napište nám do redakce na adresu bydleni@novinky.cz, připojte pár průvodních vět a několik snímků vašeho díla.

Vždy je pak podle Davida Jiruška úspornější žádat úpravy ještě před začátkem stavby bytového domu, kdy lze některé z nich provést rovnou, bez tzv. vícenákladů, které by jinak hradil klient. I v případě, že se požadované změny bez vícenákladů neobejdou, je opět výhodnější hlásit a požadovat jejich provedení předem, kdy jejich cena bude citelně nižší, než při koupi již hotového domu a bytu.

Reklama

Související témata:

Související články

Na plynový kotel dotace až 127 500 korun

Výhodná doba pro výměnu kotlů na plyn je podle Českého plynárenského svazu (ČPS) právě nyní. Stát bude totiž podle Svazu dotovat nejen nové kotle a jejich...

Pět pravidel pro správné topení

V průběhu topné sezóny se pravidelně zvyšuje počet výjezdů hasičů k hořícím nebo nějak poškozeným komínům a kamnům. Zní to možná překvapivě, ale důvodem je...

Výběr článků

Načítám