Hlavní obsah

Účelný domov pro sestry v důchodu

Důchodový věk nutně neznamená podzim života. Něco příjemného může i začínat. O tom nás přesvědčily dvě činorodé sestry, které vysoký nájem přiměl hledat si nové bydlení. Také už zůstaly single a přály si bydlet blízko sebe. Současný domov Evy i Jarky září svěžestí a plně odráží zázemí žen mladých duchem.

Foto: www.modernibyt.cz

Rozkládací pohovku lze používat jako plnohodnotné lůžko. Čalouněna je speciálním potahem, který odolává kočičím drápkům, a neulpívají na něm nečistoty. Nenápadné úložné prostory poskytují mělké skříňky, které jsou umístěny mezi okny.

Článek

Nové útočiště sestry našly v revitalizovaném panelovém domě s pečovatelskou službou v Praze. Nemalou péči však vyžadovaly především byty, pro které se rozhodly. Byly zcela vybydlené. Oba byty 1 + kk s lodžiemi jsou zcela shodné a dělí je od sebe jen jedno patro. V obou také současně došlo na kompletní rekonstrukci.

Foto: www.modernibyt.cz

Původní stav

Foto: www.modernibyt.cz

Původní stav

Po razantním zásahu designérky Markéty Fleischnerové, kterou doporučila snacha Evy, zůstaly původní jen obvodové nosné zdi. Téměř veškeré vybavení interiéru je podle designérčina návrhu zhotoveno na míru, takže je účelně a ergonomicky zužitkován každý centimetr prostoru.

Foto: www.modernibyt.cz

Původní stav

Foto: www.modernibyt.cz

Původní stav

A nejde jen o to, že nábytek sahá od podlahy až ke stropu, ale také prakticky kryje radiátory a trubky stoupaček. Kolem nich vznikly další nenápadné úložné prostory, které by zde asi nikdo nehledal.

Foto: www.modernibyt.cz

Velkorysé úložné plochy poskytuje chodba vybavená odkládacím prostorem v zádveří a hlubokými vestavnými skříněmi. Do koupelny vedou prosklené posuvné dveře. Pro optické zvětšení místnosti jsou použita zrcadla.

Foto: www.modernibyt.cz

Kuchyň je zhotovena na míru z bílého reliéfního lamina. Je vybavena vestavnou chladničkou s mrazákem, pečicí i mikrovlnnou troubou, myčkou, varnou deskou a komínovou digestoří (vše Beko).

Foto: www.modernibyt.cz

Jídelní stůl stejně jako nábytková stěna je zhotoven na míru z lamina v dekoru dřeva. Z téhož lamina je zhotovená pracovní deska v kuchyni.

Obě ženy se totiž stěhovaly z větších bytů a na dostatek úložných prostor kladly velký důraz.

Foto: www.modernibyt.cz

Židli (Kika) z masivního dřeva je možné jednoduchou manipulací přeměnit v praktické schůdky, které jsou v interiéru, kde úložné prostory vedou až pod strop, nezbytností.

Stejně, ale individuálně

Přestože jsou oba byty dispozičně řešeny shodně a využití prostoru je totožné, přece jen se v detailech odlišují. V koupelně Jarka s ohledem na budoucnost preferuje sprchový kout, zatímco Evě víc vyhovuje malá vana.

Jarka ráda sbírá roztomilé drobnosti a inklinuje ke zdobnějším detailům, které se třpytí a lesknou. Eva je naopak víc nakloněna jednoduchosti.

Foto: www.modernibyt.cz

Postel zhotovenou na míru je možné vysunout a proměnit v dvoulůžko. Výhodou jsou praktické úložné prostory a pro osoby vyššího věku i pohodlná výška lůžka.

„Přála jsem si najít místo pro své knihy, byla jsem zvyklá na velkou knihovnu,“ vzpomíná Jarka.

„Jasnou představu o interiéru jsem neměla, ale chtěla jsem ho světlý a ne moc barevný. Markéta nás obě vystihla přesně,“ dodává k současné podobě interiéru Eva.

Foto: www.modernibyt.cz

Koupelna Evy je vybavená akrylátovou vanou Teiko, umyvadlem se skříňkou Keramag a armaturami Grohe.

Foto: www.modernibyt.cz

Součástí koupelny Jarky je i klozet s bidetovou sprškou. Místo zde našla také pračka kombinovaná se sušičkou (LG). Nad ní ještě zbylo dost místa na další úložné prostory.

Do obou koupelen, díky částečně prosklené stěně a dveřím, proniká denní světlo. V konečném důsledku to přispívá k finanční úspoře za elektrickou energii.

V obou bytech je také položena světlá vinylová krytina v dekoru dřeva a jsou zde použity stejné tapety. Liší se pouze barevným odstínem. U Jarky jsou růžové, Eva je má laděny do světle béžového odstínu.

Foto: www.modernibyt.cz

Prosklená lodžie slouží také jako kuřárna. Skříň tak trochu nahrazuje komoru, kam majitelka ukládá vysavač a další nezbytnosti.

Markéta Fleischnerová
Navrhuje soukromé i komerční interiéry a nábytek. Věnuje se také vytváření interiérů v duchu feng-šuej. Stranou nezůstává ani dekorování interiéru. Pro jakékoli příležitosti připravuje květinové dekorace. Nabízí atraktivní službu nazvanou rychlodesign.

Lenka Saulichová, www.modernibyt.cz

Napište nám

Postavili jste nový dům, rekonstruovali byt anebo máte hezky zařízenou zahradu a rádi byste se ostatním čtenářům pochlubili a inspirovali je?

Napište nám do redakce na adresu bydleni@novinky.cz, připojte pár průvodních vět a několik snímků vašeho díla.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám