Hlavní obsah

Tapety jsou znovu v módě, nabízejí velké množství materiálů i vzorů

Právo, Gisela Růžičková

Tapety se opět vracejí do našich domovů. A není divu! Už dávno nejsou nudné, umí v interiéru vytvořit zajímavé efekty a dlouho vydrží. Existuje mnoho důvodů pro to, abychom dali tapetám šanci.

Foto: BONAMI.CZ (5x)

Klidnou atmosféru s přírodou za zády vytvoří velkoformátová tapeta, rozměr 315 x 232 cm, cena 1099 Kč.

Článek

Tapety dodají interiéru úplně nový rozměr. Jako obrazová kulisa poslouží cokoliv. Ať už si zvolíme grafický, florální, foto motiv, či ilustraci. Do našeho interiéru tak může vstoupit oblíbená světová metropole či levandulové pole z Provence a další.

Tapety už dávno nejsou jen papír. Můžeme si vybrat nejrůznější materiály – od vinylu až po textil, originální struktury nebo třeba 3D tapety. Takové efekty barvou prostě nevykouzlíme.

Foto: E-COLOR

Tapety Myself (přírodní 537 Kč/role) jsou vyrobeny z netkaného vliesového materiálu, který vyniká svými dokonalými vlastnostmi při jejich aplikaci, zpracování a odstraňování.

Vydrží dlouho krásné. Jsou totiž stálejší ve srovnání s výmalbou, která na stěně neustále pracuje. Moderní tapety mají i UV ochranu proti vyblednutí a dají se dokonce očistit vlhkým hadříkem.

U barvy je někdy těžké vybrat správný odstín, protože dopředu nevíme, jak bude na stěně vypadat. Takové překvapení nás s tapetou nečeká.

Foto: BONAMI.CZ

Něžní 3D motýlci mají na zadní straně adhezivní pásku, takže je jen na nás, co jimi vyzdobíme. Skvěle se hodí také jako dekorace na společenské události, cena 259 Kč.

Během uplynulých let jsme od tapetování postupně odcházeli. Na trhu tapet se ale od té doby hodně změnilo. Dnes je výběr tak velký, že si můžeme zvolit dokonalou tapetu pro jakýkoli styl interiéru.

Jestliže si netroufáme na celoplošné tapety, můžeme stěny ozvláštnit alespoň krásnými designovými samolepkami.

Foto: BONAMI.CZ

Omyvatelná samolepka v podobě roztomilé veverky rozveselí každý dětský pokojíček, cena 349 Kč.

Odborníci radí, abychom tapety vybírali srdcem, hlavně podle toho, co máme rádi, co se nám líbí. Pohled na ně by nás měl těšit každý den.

Tapety by měly spoluvytvářet takový prostor, kde jsme rádi, prostor, který nás uklidňuje a dobíjí.

Foto: BONAMI.CZ

Nadčasová a moderní tapeta Visionary Mustard z netkaného rouna a jednoduchou aplikací, rozměr 50 x 1140 cm, cena 169 Kč.

Druhy tapet a uplatnění

Papírové tapety jsou nejlevnější a také nejméně odolný druh tapet. Proti vliesovým či vinylovým tapetám mají mnoho slabin: lepení i odstraňování je poměrně náročné (musí se provlhčovat a jsou tvarově nestálé), mají omezenou či nulovou omyvatelnost (nevhodné do míst se zvýšenou vlhkostí) a nehodí se na stěny náchylné k praskání.

Foto: E-COLOR

Vliesová tapeta Ambiance (628 Kč/ role), přírodní květinový vzor, rozměr 53 cm x 10,05 m.

Vliesové tapety jsou revoluční novinkou mezi tapetami. Vliesové (čti „flísové“) tapety se na rozdíl od papírových lepí i strhávají za sucha. Jsou plně omyvatelné, odolné proti otěru, prodyšné (zamezují plísním) a jsou tvarově i barevně stálé.

Foto: E-COLOR

Tapeta Hommage (741 Kč/role) květinový vzor, je vyrobena z netkaného vliesového materiálu, s kterým se dobře pracuje.

Vinylové tapety vynikají nejodolnějším povrchem a snadnou údržbou. Jsou plně omyvatelné, otěruvzdorné, odolné proti mechanickému poškození (poškrábání) a částečně tepelně izolují. Hodí se i do koupelen nebo kuchyní.

Foto: BONAMI.CZ

Stylovou knihovnu představuje velkoformátová tapeta, rozměr 315x232 cm, cena 1099 Kč.

Fototapety jsou velkoformátové fotografie nebo grafické vzory natištěné na klasické papírové nebo vliesové tapetě. Na zakázku lze vyrábět i vliesové fototapety s motivy podle výběru zákazníka.

Samolepicí fólie nejsou na rozdíl od klasických tapet určeny na zeď, ale k dekorativnímu polepu všech hladkých a nesavých ploch v interiéru. Samolepicí fólie jsou otěruvzdorné a plně omyvatelné. Vzhledem ke svým vlastnostem se hodí i pro výzdobu interiérů, aranžérské práce a výstavnictví.

Foto: LAVMI

Novinkou je obrazová tapeta Azure blue s výrazným motivem, který vynikne v prostoru a dopřeje nám originální zážitek. Materiál vlies, cena 4648 Kč.

Samolepicí dekorace lze aplikovat na zeď a jakýkoliv hladký a nesavý povrch (jsou plně omyvatelné). Některé druhy využívají nezasychavé lepidlo, umožňující opakované přelepování.

Při nákupu dejte pozor

Při nákupu věnujte zvýšenou pozornost číslu výrobní šarže, které je vždy uvedeno na etiketě tapety. Na jednu stěnu je nutno použít tapety se stejným číslem šarže, protože tapety různých výrobních šarží mohou vykazovat mírné barevné odchylky.

Foto: LAVMI

Tapeta Lentils coral z kolekce Easy, která se vrací k elegantním dekorům 50. let, přičemž nepostrádá hravost a lehkost v pastelových barvách. Rozměr 0,53 x 10,05 m, materiál vlies, barevnost béžová, korálová, cena 1870 Kč.

Napište nám

Postavili jste nový dům, rekonstruovali byt anebo máte hezky zařízenou zahradu a rádi byste se ostatním čtenářům pochlubili a inspirovali je?

Napište nám do redakce na adresu bydleni@novinky.cz, připojte pár průvodních vět a několik snímků vašeho díla.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám