Hlavní obsah

Práci českých architektů bude hodnotit Joe Morris, držitel prestižních cen RIBA

Novinky, tnk

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Česká architektonická scéna má novou soutěž s názvem „Česká cena za architekturu”. Díla do ní mohou architekti přihlašovat zdarma. Hodnotit je bude porota, ve které zasedne mimo jiné i Joe Morris, držitel několika cen RIBA. Ty jsou udělovány budovám, které jsou největším příspěvkem k evoluci architektury.

Foto: archiv ČCA

Joe Morris a model velkolepé budovy R7, která zpestří londýnské nádraží King´s Cross.

Článek

Česká komora architektů chce vytvořit prestižní, nikoliv elitní ocenění. Proto vyhlásila první ročník České ceny za architekturu, která má získat kredit mimo jiné i díky sedmičlenné mezinárodní porotě. Ta bude hodnotit jednotlivce nebo kanceláře s projekty postavenými na území České republiky a dokončenými od roku 2010 do loňského roku.

Jedním z členů mezinárodní odborné poroty bude i zmiňovaný britský architekt a držitel několika prestižních ocenění RIBA Award Joe Morris z londýnské kanceláře Duggan Morris Architects. Studio získalo věhlas i díky renovaci brutalistní budovy v londýnském Highgate, za kterou má ocenění RIBA Manser Medal za rok 2011.

Díky spolupráci architektů i klientů byla budova zachráněna před demolicí a byly naopak vyzdviženy její působivé surové prvky a materiály. Studio se věnuje i přesahům architektury do designu, umění a urbanismu.

Foto: archiv ČCA

Výukové a eventové centrum od Morris Architects.

Porota bude do užšího okruhu vybírat zhruba padesátku děl, která budou mít své místo v katalogu a na doprovodných akcích. Z nich pak vybere 5 až 10 staveb, jimž bude uděleno čestné označení Finalista ČCA, a které budou představeny na slavnostním předávání cen.

Foto: archiv RIBA Stirling Prize, Jack Hobhouse

Přístavní apartmány Brentford Lock West v Londýně od Duggan Morris Architects.

Architekti mohou usilovat i o cenu za výjimečný počin a mimořádné ceny.

Stavby, které by se mohly stát výjimečným počinem, bude nominovat nově vzniklá Akademie České ceny za architekturu. Ta bude také vyhledávat a přihlašovat další stavby, jejichž autoři se do soutěže zatím nepřihlásili. Cena by tak měla zachytit domácí architektonickou tvorbu v celé její šíři.

Foto: archiv ČCA, Iwan Baan

Kodaňské veřejné prostranství Superkilen od Martina Reina-Cana.

V porotě nebude chybět ani krajinářský architekt argentinského původu Martin Rein-Cano z berlínské kanceláře Topotek 1, která se v roce 2013 dostala s náměstím Superkilen v Kodani do finále Evropské ceny za architekturu Mies van der Rohe Award.

V porotě zasedne i slovenská architektka Miriam Lišková ze studia SLLA, které za Komunitní centrum Máj v Českých Budějovicích získalo cenu Slovenské komory architektů CE·ZA·AR a nominaci na Evropskou cenu za architekturu.

Specialistou na veřejné soutěže je v porotě architekt slovinského původu Boris Bežan, který působí ve studiu MX_SI v Barceloně.

Foto: Pedro Pegenaute, archiv ČCA

Zleva: španělské Federico García Lorca Center od Borise Bežana a Komunitní centrum Máj v Českých Budějovicích od Miriam Liškové.

Belgickou architekturu bude v porotě ČCA reprezentovat Jan De Vylder, držitel několika národních ocenění Belgian Building Award a také nominací na Evropskou cenu za architekturu.

Foto: Filip Dujardin, archiv ČCA

Zleva: belgická budova Les Ballets C de la B od Jan de Vyldera a interiér Vysoké školy pedagogické v Lausanne od Ivana Kolečka.

Šestým členem poroty je profesor Ivan Koleček, který žije a projektuje ve švýcarském Lausanne a současně působí na Fakultě architektury na Vysokém učení technickém v Brně.

Optikou nizozemské architektury pak bude díla hodnotit Kees Kaan. Ten se kromě architektonické praxe věnuje i přednášení a propagaci architektury.

Foto: archiv ČKA

Výukové lékařské centrum Erasmus University v Rotterdamu od Kaan Architecten.

Architekti mohou svá díla přihlašovat do poloviny letošního dubna. Vítězové budou vyhlášeni na slavnostním galavečeru, který se uskuteční v závěru letošního roku.

Napište nám

Postavili jste nový dům, rekonstruovali byt anebo máte hezky zařízenou zahradu a rádi byste se ostatním čtenářům pochlubili a inspirovali je?

Napište nám do redakce na adresu bydleni@novinky.cz, připojte pár průvodních vět a několik snímků vašeho díla.

Cena je konkurencí pro klání Stavba roku. [celá zpráva]

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám