Hlavní obsah

Zůstal v domě s rodinnou historií. Citové pouto bylo silnější

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Dům z počátku minulého století postavený v blízkosti Písecké brány v Praze patří rozvětvené rodině Jana Horníka už osmdesát let. Koupila ho jeho babička a on sám se zde jen o patro výš, než bydlí dnes, dokonce i narodil.

Foto: www.modernibyt.cz

Biedermeierovské zrcadlo nad skříňkou zdědil po babičce. Kříž na stěně nemá žádný náboženský podtext. Jde o rodinné dědictví ze zrušeného hřbitova. Majitel ho oceňuje jako estetický prvek a zdařilý výtvarný produkt kovářského řemesla.

Článek

V neblahých letech socialistické éry byli do domu nastěhováni nájemníci a rodina, jíž dům patřil, se tísnila v jednom z jeho bytů. Po revoluci si členové rodiny kupovali dům prakticky podruhé, protože bylo třeba uživatele bytů vyplatit.

Dnes tu opět žije svorně celá rodina. Jana Horníka k místu váže silné citové pouto, proto se rozhodl zůstat zde, ale osamostatnit se.

Foto: www.modernibyt.cz

Do kuchyňské sestavy zhotovené z lakované oceli v kombinaci s bukovým dřevem je zasazen keramický dřez. Klasickou zářivku osvětlující pracovní pult nahradila replika Edisonovy žárovky, kterou si majitel nechal poslat až z Číny.

Po dokončení studií vytvořil z bývalého skladu v polosuterénu domu fotoateliér a postupně zde budoval také své soukromé zázemí. Vznikl atraktivní a velmi osobitý mezonetový byt o výměře asi osmdesát metrů čtverečních.

Při rekonstrukci se majitel snažil prostor citlivě očistit od všech nahromaděných nánosů a maximálně zachovat vše původní.

Foto: www.modernibyt.cz

Obnažené cihly působí jako estetický prvek, zároveň umožňují zdem suterénní místnosti čelit vlhkosti. Červený šifonér byl prvním kusem, který si majitel sám vyrobil. Kromě pohovky Klippan slouží k usednutí repasovaná křesla Jindřicha Halabaly z 50. let.

Z důvodu estetického, ale i praktického částečně obnažil cihlové stěny, aby lépe čelily vlhkosti.

Příběh Jana Horníka tak trochu připomíná přísloví: Nouze naučila Dalibora housti. Nejen proto, že zobytnil technické užitkové místnosti suterénu domu, ale také proto, že si nábytek, který se mu líbil a nemohl si ho s ohledem na cenu dovolit, vyrobil sám. A naučil se to skvěle! Postupně si hodlá svůj domov vybavit výhradně nábytkem vlastní výroby.

Foto: www.modernibyt.cz

Našel zde uplatnění starý arbor (skříň na výkresy), který majitel opatřil horní dřevěnou deskou a novými úchytkami.

Kovářova kobyla nechodí bosa

O uspořádání interiéru měl Jan vcelku jasnou představu už od počátku rekonstrukce, ovšem s jeho vybavením to bylo složitější. Zpočátku tady žil obklopen běžným a cenově dostupným nábytkem značky Ikea, ale necítil se dobře.

Foto: www.modernibyt.cz

Televizor není postaven na televizním stolku, ale je šikovně zavěšen na zábradlí schodiště. Neubírá tak cenný prostor a místnost působí vzdušněji. Velký perský koberec je po dědečkovi, který si ho přivezl ze Zakarpatské Ukrajiny.

Později ovlivněn stylem interiérů a nábytkem, který zhlédl na svých cestách, se stále více přikláněl k zařizovacím předmětům typickým pro jihovýchodní Asii.

Foto: www.modernibyt.cz

Koupelnu vybavenou sanitární keramikou Laufen ještě čekají dílčí úpravy.

Vybrat si z nabídky antiku nebylo těžké, ovšem cenově se nábytek pohyboval mimo Janovy možnosti. Dlouho chodil obdivovat jeden šifonér, který si zamiloval a detailně zkoumal, až se nakonec rozhodl vyrobit si ho sám.

Foto: www.modernibyt.cz

Jedna místnost v interiéru zatím patří fotoateliéru. Je však využívaná jen okrajově a výhledově může sloužit jako dětský pokoj.

Dílo se mu podařilo a v důsledku odstartovalo jeho zakázkovou výrobu nábytku. Pokračoval stolkem, ten se mu ale k šifonéru nehodil, proto ho prostřednictvím Fleru prodal. A to se opakovalo ještě jednou. Zjistil, že je o jeho zboží zájem, a začal ho vyrábět na zakázku.

Foto: www.modernibyt.cz

Původní stav

Foto: www.modernibyt.cz

Původní stav

Postupně si i sobě domů zhotovil další komody, stoly, lůžko, věšák a svítidla. Jeho interiér dnes zdobí mnoho předmětů vydražených na Aukru, ale i staré rodinné dědictví a drobnosti přivezené z cest, například Buddhové – jeden z Kambodže a druhý z Bangkoku.

Etno nábytek rád kombinuje s industriálními prvky v podobě starých továrních lamp či hodin.

Napište nám

Postavili jste nový dům, rekonstruovali byt anebo máte hezky zařízenou zahradu a rádi byste se ostatním čtenářům pochlubili a inspirovali je?

Napište nám do redakce na adresu bydleni@novinky.cz, připojte pár průvodních vět a několik snímků vašeho díla.

Lenka Saulichová, www.modernibyt.cz

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám