Hlavní obsah

Rodina chtěla teplý a jednoduchý dům, architekti jej pojmenovali Černý

Novinky, nes

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Rodina z Nového Zélandu si přála jednoduchý dům s prostým půdorysem, ovšem dobře izolovaný proti chladu, aby v zimě nemusela vynakládat zbytečné peníze na jeho vytápění. Architekti ze studia MC Architecture jí navrhli stavbu s bohatě prosklenou čelní stranou, již podle černé fasády nazvali Černý dům (Black House).

Foto: Mick Stephenson

Dům působí na první pohled lehkým dojmem. Je ovšem konstruován tak, aby odolal i zemětřesení.

Článek

V místě, kde dům stojí, přichází největší přísun světla a tepla ze severu a také severozápadu. Právě na tyto strany umístili proto architekti nejvíce oken.

Aby však omezili prohřívaní interiéru po dobu letních měsíců, nechali střechu hodně přesahovat, aby vnitřek domu stínila. Zimní paprsky slunce, které se po obloze pohybuje pak níže, omezeny nejsou.

Foto: Mick Stephenson

Dům má černou barvu, pro bohaté tevření fasád to ale není na první pohled tak zřejmé.

V interiéru nechybí výrazný termoakumulační prvek. Je to vizuálně zajímavá cihlová stěna v horním podlaží, jež ovšem nedosahuje od země až ke stropu. Jejím účelem je přes den nastřádat nadbytečné teplo, a to pak v noci pozvolna uvolňovat.

Foto: Mick Stephenson

Prodloužený přesah střechy brání přehřívání interiéru domu v letních měsících.

Vnitřní prostory domu jsou vytápěny geotermálně, tj. prostřednictvím podlahového topení napojeného na dvě stě metrů hluboké vrty. Pozornost architekti rovněž soustředili na vnější obálku stavby, kde se mj. snažili zabránit vzniku tepelných mostů.

U střechy prodloužili krokve a vytvořili větší mezery mezi nimi, aby bylo možné střechu lépe izolovat. Obdobně upravili i podobu dřevěných rámů stěn.

Foto: Mick Stephenson

Ložnice jsou uloženy v přízemí domu.

Dřevěná kostra navíc nedosedá bezprostředně na betonovou základovou desku, ale je nad ni vyzdvižena o 5 cm, aby bylo možné dům důkladně zaizolovat bez již zmiňovaných tepelných mostů.

Také veškeré ocelové prvky byly umístěny na vnitřní straně obálky, aby bylo možné kolem nich z vnějšku aplikovat izolaci.

Foto: Mick Stephenson

Kov a sklo architekti kombinují i v interiéru domu.

Vlastní ocelové sloupy nejsou nikterak zbytečné. Dům je první z řady staveb v okolí, které jsou konstruovány tak, aby dokázaly odolat zemětřesení. Jeho technické vlastnosti jsou proto vysoko nad požadavky kladenými na standardní obytnou zástavbu.

Foto: Mick Stephenson

Společenská zóna umístěná do horního patra nabízí hezký a ničím nerušený výhled do okolí.

Foto: Mick Stephenson

Cihlová stěna v interiéru slouží jako akumulační prvek. Přes den se v ní nastřádává teplo, které pak během noci uvolňuje do okolí, takže dům zbytečně nevychládá.

Vnitřní uspořádání domu odpovídá jeho zasazení do kopce. Společenský prostor slučující obývací pokoj, jídelnu a kuchyň je umístěn do prvního patra, soukromý ráz má naopak přízemí, kde jsou uloženy čtyři ložnice.

Foto: MC Architecture Studio

Přízemí domu

Foto: MC Architecture Studio

První patro

Napište nám

Postavili jste nový dům, rekonstruovali byt anebo máte hezky zařízenou zahradu a rádi byste se ostatním čtenářům pochlubili a inspirovali je?

Napište nám do redakce na adresu bydleni@novinky.cz, připojte pár průvodních vět a několik snímků vašeho díla.

Reklama

Související témata:

Související články

Ráj lilií mají na zahrádce na Novojičínsku

Jako připomínku letošního léta nám čtenář Zdeněk z Mošnova v Moravskoslezském kraji poslal několik snímků lilií, které s manželkou pěstují u nich doma na...

Výběr článků

Načítám