Hlavní obsah

Mramor se vrátil na scénu, ve Španělsku z něj mají celou čelní fasádu domu

Novinky, tnk

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Krása krystalického leštěného vápence (mramoru) se v poslední době opět dostává na výsluní. Může za to jeho nadčasovost, originální kresba i výjimečná odolnost. Vznikají z něj předměty běžné denní potřeby, obklady nejen v koupelnách i luxusní fasády.

Foto: Javier Callejas, Central Group

Na mramorové prvky vsadili architekti stavby A&T House i designéři Parku Nikolajka.

Článek

Mramor byl oblíbený už ve starověku, hlavně u Řeků a Římanů, velké uplatnění našel třeba v renesanci, stále častěji ho ale v poslední době vídáme i v moderních interiérech a exteriérech.

Ve španělské Granadě dokončil architekt Luis Arias Recalde Gonzalo působivou moderní stavbu s čelní fasádou obloženou mramorem. Budova vznikala zhruba rok. Klienti chtěli dobře orientovaný dům, který by byl prostorově zajímavý, a byla v něm spousta světla.

Mramorové desky na fasádě mají primární použití jako podlahové lišty. „Rozhodli jsme se využít přebytek desek bílého mramoru Macael z výrobního závodu, který se nachází v blízkosti stavby. To nás vedlo k proměně tradičního použití tohoto materiálu a jeho aplikaci jako obkladu na fasádě," uvedli architekti ze studia Arias Recalde.

Foto: Javier Callejas

Dům je umístěn do klasické místní zástavby.

V kurzu je hlavně světlý mramor, který působí vzdušně a čistě. Volte proto odrůdy typu klasický kararský, pernštejnský, šternberský nebo sněžníkovský.

Obklad nebo tapeta z mramoru prostor opticky nezmenší. Díky vzoru navíc na stěnách nebude tak viditelné znečištění nebo opotřebení.

Foto: Milton & King, designbotschaft

Mreamorový obklad je nákladná záležitost, vyrábějí se proto i tapety s mramorovým efektem.

Pokud chcete na mramorový doplněk upoutat pozornost, můžete zvolit zelený (Forest Green, Verde Guatemala) nebo růžový typ (Rosso Alicante, Tavretino Rosso), se zlatavými prvky (Black Gold) nebo s kresbou připomínající dřevo (Forest Brown), které se hodí i do pestřeji zařízených prostor. Mramory mají velkou barevnou rozmanitost.

Foto: MiaFleur, Design Studio Home

Z mramoru se hodně vyrábějí svícny i police.

Tento oblíbený materiál se v poslední době užívá hlavně jako dekorační. Vznikají z něj svícny, hrníčky, hodně populární jsou krájecí prkénka, která perfektně doplní mramorové kuchyňském desky. Mohou navíc sloužit jako efektní servírovací doplňky.

Foto: Etsy, iDecorate, MiaFleur

Mramor se uplatňuje coby materiál pro kuchyňské desky i krájecí prkénka.

V Čechách byl mramor hodně využíván ve dvacátých a třicátých letech minulého století. Uplatňoval se předně jako obklad v luxusních, funkcionalisticky řešených stavbách. K vidění je třeba v proslulé vile Tugendhat. [celá zpráva]

Foto: MiaFleur

Velkým trendem jsou viditelné žárovky s objímkami z mramoru.

Pokud budete v interiéru volit hodně mramorových prvků, dejte si pozor na časté kombinování s černou barvou. Mramor je totiž také materiál, který je neodmyslitelně spojen s pohřebnictvím. V tmavém prostoru plném černých a šedých doplňků by tato symbolika jen vynikla. Mramor se proto hodí hlavně do jinak světlých a slunných interiérů.

Napište nám

Postavili jste nový dům, rekonstruovali byt anebo máte hezky zařízenou zahradu a rádi byste se ostatním čtenářům pochlubili a inspirovali je?

Napište nám do redakce na adresu bydleni@novinky.cz, připojte pár průvodních vět a několik snímků vašeho díla.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám