Hlavní obsah

Moderní obytné domy zdařile napodobují tradiční lidovou architekturu

Novinky, nes

Na konci jedné z cest vedoucích regionálním parkem Pavilniai, který leží na východním okraji litevské metropole Vilniusu, vyrostlo v minulém roce osmnáct nových domů. Na první pohled zaujmou svým dřevem obkládanými fasádami, nadzdvižením nad úroveň okolního terénu a příjemně jednotnou architektonickou linkou, pod níž je podepsána dvojice místních ateliérů: Paleko Arch Studija a Plazma Architecture Studio.

Foto: PALEKAS + PLAZMA

Jedním z důvodů nadzdvižení domů nad cestou bylo zachování a zpřístupnění historických muničních skladů.

Článek

Na pozemku o velikosti mírně přesahující 7200 čtverečních metrů vyrostla během dvou let zástavba tvořená rezidenčními objekty zasazenými do svažitého terénu. Hlavní tepnou a osou pozemku je cesta, jíž budovy lemují.

Foto: Norbert Tukaj

Veškerá zástavba je umístěna do bezprostředního okolí jedné z cest vedoucích parkem.

Zajímavým rysem místa jsou zachovalé pozůstatky historických muničních skladů, jejichž opěrné zdivo a římsy architekti ponechali stále volně přístupné.

Foto: Norbert Tukaj

Osm domů nad cestou jsou sdruženo do dvojic.

Osmero domů spojených vždy do dvojic na straně nad cestou je vyzdviženo na štíhlých sloupech do takové výšky, že pod ně bylo možné elegantně umístit parkovací místa.

Tímto povysunutím nad okolní terén získávají obyvatelé i více slunečního světla, které by k jejich oknům jinak skrz okolní plně vzrostlou a bujnou zeleň pronikalo obtížně.

Foto: Norbert Tukaj

Domy jsou spojeny společným schodištěm.

Desítka samostatných staveb pod úrovní cesty je naopak zanořena do terénu. Za nimi nijak vzájemně neoddělené svažující se zadní zahrady dosahují ke břehu nedaleko protékajícího potoka.

Zvláštností staveb je klamavý vzhled. Zatímco při pohledu z cesty vypadají jako jednopatrové domy, ve skutečnosti mají všechny patra tři. Přízemí je totiž pod úrovní komunikace.

Foto: Norbert Tukaj

Domu pod úrovní cesty jsou pod ni zanořeny celým podlažím.

Foto: Norbert Tukaj

rezidenční zástavba je zasazena do plně vzrostlé vegetace.

Navzdory použití plně moderních technologií i materiálů, to, čím projekt oslovil odbornou i laickou veřejnost, je zachování tradičního vzhledu místní architektury, jenž architekti obohatili o arkýřová okna a světlíky.

Hravost projektu je možné spatřit na mnoha místech, nejlépe je však patrná na zdánlivě jednotné fasádě všech domů. Při bližším pohledu je však zřejmé, že fasáda každého z domů má ve skutečnosti trochu jinou texturu, což je způsobeno kladením dřevěných prken pokaždé jiným stylem, nebo i v jiném směru.

Foto: Norbert Tukaj

Domy jsou navrženy v tradičním venkovském stylu. Ozvláštňují je arkýřová okna a světlíky.

Foto: Norbert Tukaj

Vzhled všech domů je sjednocen dřevěným obkladem fasád.

Důležitým detailem je způsob rozmístění všech domů. Nejsou totiž nahlučeny na jednom místě, ale záměrně mezi nimi zůstaly dostatečně velké prostory odkrývající tak všem obyvatelům nádherné výhledy do okolního parku.

Foto: PALEKAS + PLAZMA

Situace na pozemku

Napište nám

Postavili jste nový dům, rekonstruovali byt anebo máte hezky zařízenou zahradu a rádi byste se ostatním čtenářům pochlubili a inspirovali je?

Napište nám do redakce na adresu bydleni@novinky.cz, připojte pár průvodních vět a několik snímků vašeho díla.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám