Hlavní obsah

Nábytek ze samorostů ušetří finance, stane se originálním vegetativním prvkem v interiéru

Novinky, tnk

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Na designových veletrzích je stále častěji k vidění nábytek ze samorostů. Tyto kousky většinou vytvářejí nadšení amatéři. V poslední době je ale kopírují i zkušení designéři. Tento typ nábytku se totiž skvěle hodí ke stoličkám ze špalků, které se staly hitem posledních let.

Foto: Novinky.cz, CP Lighting

Osvětlení s prvky větviček dodá interiéru přírodní vzhled. Bylo k vidění i na posledním Designbloku (přehlídka designu).

Článek

Dřevěné samorosty s praktickým účelem jsou efektním zpestřením moderních interiérů. Ze samorostů můžete vytvořit originální ozdobné rámy zrcadel, osvětlovací tělesa, svícny aj.

V poslední době se samorosty hojně objevují jako nosné prvky svítidel, stojacích i čtecích lamp, lustrů i nástěnných těles.

Takové kousky dobře ladí s nábytkem vzniklým ze špalků. [celá zpráva]

Foto: Eco Chic, DaWanda

Silnější větve vytvoří základ stojací i stolní lampy.

Kořeny nebo větve stromů jsou odkorněny, očištěny, zbroušeny a pak nalakovány. Dřevo je třeba ošetřit alespoň včelím voskem. Ten je možné použít i jako lak. Na nábytku vytvoří pololesklý voskový film, který ochrání povrch dřeva proti otěru a mechanickému poškození. Dřevěné kousky si tak zachovají efektní vzhled delší dobu.

Foto: Novinky

Z osmirkované a natřené větve můžete vytvořit stylový věšák.

Důležité je zvolit suché a pevné dřevo, jehož druh bude vhodný ke zvolenému účelu. Většina našich jehličnanů má obecně měkčí dřevo.

Pokud potřebujte dřevěný prvek, který bude odolnější, volte dřeva tvrdší. Ideální je třeba dub, třešeň, javor, akát nebo habr.

Foto: Novinky.cz, Indie art & design, St Barts

Z nepotřebného dřeva může vzniknout třeba nápaditá vitrína. V interiéru pak uplatníte i další kousky s motivem větviček.

Samorosty v minulém století často využívali k výrobě nábytku trampové ve svých osadách. Z nalezených dřevěných prvků vznikala křesla pro pomyslného „šerifa”, totemy i nábytek ve srubech.

Dnes se obdobné kousky objevují v moderních interiérech, kterým ale jinak vévodí střídmost a minimalismus.

Foto: DecoBREEZE, DecoFLAIR

Drobné větvičky poslouží jako základ pro svícen na čajové svíčky.

Nepravidelné tvary větví se pro designéry stávají i čistou inspirací, podle které poté vytvářejí sériový nábytek. Prostor tak můžete doladit třeba židlemi a konferenčními stolky s motivem větví.

Foto: ghify.com

Interiér doladí židle s motivem větvičky na opěrce zad.

Samorosty se mohou uplatnit i samy o sobě jako dekorace nebo součást větších interiérových květinových dekorací ve vegetativním stylu, který respektuje přirozený styl růstu rostlin.

Dříve se samorosty používaly i jako svébytné nástěnné dekorace. Pokud je natřete nevšední barvou, uplatní se i v dnešních moderních interiérech. Do nich se ostatně vrací i další prvky, které byly hitem v dřívějších dobách. Jde třeba o paroží, kterým se designéři ale už jen volně inspirují. [celá zpráva]

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám