Nakonec si pořídili zasíťovanou parcelu o rozloze 900 m2 se zahradním domkem v místě bydliště a začali stavět dům na míru pro čtyřčlennou rodinu. Kvůli dětem zůstali tam, kde to všichni znají.

Terasa je spojnicí mezi zahradou, obývacím prostorem a ložnicí.

Terasa je spojnicí mezi zahradou, obývacím prostorem a ložnicí.

FOTO: Petr Hloušek, Právo

FOTO: Petr Hloušek, Právo

Hlavním důvodem nebylo jen perfektní spojení s centrem Prahy vlakem či autobusy, ale je tu škola, školka i gymnázium. Děti tu mají také bezvadné sportovní vyžití a příroda v okolí je skutečně nádherná.

Změna dispozice

Nabídku Ekonomických staveb majitelé dobře znali. Váhali jen mezi rostoucím domem a domem typu bungalov. Po zralé úvaze si vybrali jednopodlažní dům 5+1, přesto chtěli originál.

Projekt přizpůsobili potřebám čtyřčlenné rodiny, takže individuální projektová dokumentace vznikala postupným zapracováním požadavků na vzhled, dispoziční uspořádání a materiálovou skladbu v jednotlivých fázích přípravy před stavbou.

Na praktickou kuchyň s dostatkem úložných prostor navazuje spíž.

Na praktickou kuchyň s dostatkem úložných prostor navazuje spíž.

FOTO: Petr Hloušek, Právo

Oproti původnímu plánu došlo k několika zásadním změnám v dispozici. V domě je jedna koupelna a jedna toaleta navíc. Zvětšil se společný obytný prostor s kuchyní, jídelnou a obývákem, přibyla garáž, technická místnost a spíž na úkor pracovny.

Menší je také ložnice, zato ale vznikla šatna a koupelna. V ložnici se vyměnilo klasické okno za francouzské s výstupem na terasu.

Zajímavým objektem v jídelně je akvárium zasazené v dřevěné stěně. Krb je dělicím prvkem velkorysého propojeného obytného prostoru.

Zajímavým objektem v jídelně je akvárium zasazené v dřevěné stěně. Krb je dělicím prvkem velkorysého propojeného obytného prostoru.

FOTO: Petr Hloušek

„Nakonec vznikl z typového projektu atypický dům,“ pochvalují si majitelé.

Proč zrovna bungalov?

Majitelé vycházeli z toho, že mají dostatečně veliký pozemek. Také věděli, že bungalov o 144,7 m2 užitné plochy (včetně garáže 180 m2) bude potřebovat větší základovou desku a větší bude i plocha sedlové střechy, což souviselo s vyššími investičními náklady.

Relaxační kout s pohodlnou sedačkou a televizním stolkem.

Relaxační kout s pohodlnou sedačkou a televizním stolkem

FOTO: Petr Hloušek, Právo

Na druhé straně nepotřebovali schodiště k propojení obytných místností, to znamená, že využili tento prostor ve prospěch místností.

Protože si vybrali dům se sedlovou střechou, využívají prostor pod ní k uskladnění potřebných věcí.

Vstup na terasu francouzským oknem, které poskytuje spoustu světla.

Vstup na terasu francouzským oknem, které poskytuje spoustu světla.

FOTO: Petr Hloušek, Právo

„Také jsme přemýšleli o bezbariérovém bydlení, které se bude jednou hodit. A pro případ lehčí opravy svépomocí je bungalov mnohem více přístupný ze všech stran než patrový dům,“ vysvětluje hostitel.

Nízkoenergetické bydlení

V dnešní době, kdy se ceny elektřiny zvyšují, postavili dům v energetické třídě A, který jim poskytuje významnou úsporu na energiích spotřebovaných při provozu domu.

Právě kvůli ekonomice provozu využívají hostitelé tepelné čerpadlo vzduch/voda v kombinaci se systémem podlahového teplovodního vytápění. Každý pokoj má svůj termostat, ale centrálně se řídí topení z obýváku.

Náklady na vytápění šetří také eurookna s izolačními trojskly, masivní stropy s 280mm izolací z minerální vlny, poskytující příjemný pocit z bydlení stejně tak jako střecha s betonovou krytinou. Správná technologická skladba střechy a izolace přinesly nejen úsporu energií, ale i lepší izolaci v letních měsících.

Pracovna je sice menší, zato zbylo místo na spíž.

Pracovna je sice menší, zato zbylo místo na spíž.

FOTO: Petr Hloušek, Právo

Na úsporách se podílí rovněž obvodová konstrukce domu z broušených cihlových děrovaných bloků porotherm v tloušťce 300 mm se zateplením 150 mm. Z tepelně izolačního, ale i z akustického hlediska je důležitá také kompaktní vodorovná tepelná izolace domu, kterou tvoří 100 mm polystyrenu.

Konečnou povrchovou úpravu podlah v interiéru tvoří lamelová laminátová krytina, v koupelnách a technické místnosti pak dlažba. Důležitou roli v úsporách elektřiny hrají i solární panely na ohřev teplé užitkové vody, které vodu ohřejí v sezóně na 60 °C a v zimě na 20 °C.

Pokoj dcery je umístěný v klidové zóně domu.

Pokoj dcery je umístěný v klidové zóně domu.

FOTO: Petr Hloušek, Právo

„A skutečně, oproti třípokojovému mezonetovému bytu vycházejí nyní měsíční náklady zhruba o 1800 Kč méně. Celkové měsíční náklady pro čtyřčlennou rodinu na provoz domu jsou 3200 Kč, z toho spotřeba elektrické energie činí 2300 Kč, voda 700 Kč a 200 Kč pak technické služby,“ počítá majitel.

Kouzlo přízemí s akváriem

Do domu se vstupuje předsíní, z níž se jde přímo do propojeného obývacího prostoru s kuchyní a jídelnou. Celá místnost je prosvětlena francouzským oknem s výstupem do zahrady.

Design kuchyně na míru tvoří fólie v barvě vanilky, vytvářející čistý styl. Dělicím prvkem a dominantou mezi kuchyní a jídelnou je krb, který se vkusně doplňuje s jídelnou. Dalším pozoruhodným objektem v prostoru je akvárium. Pojme 800 l vody, takže má silnější základy a je vybaveno samostatným přívodem vody, která se automaticky vypouští a napouští.

Také syn si pochvaluje soukromí ve vlastním pokoji.

Také syn si pochvaluje soukromí ve vlastním pokoji.

FOTO: Petr Hloušek, Právo

Akvárium je zasazeno do stěny v dezénu středně světlého dubu, s nímž koresponduje rohová dřevěná lavice, navazující na kuchyň a jídelnu.

Relaxační kout s televizní stěnou a sedačkou je umístěn vpravo za vstupem do místnosti. Na zařízení interiéru se manželé shodli, oba preferují světlé barvy.

Obývák protepluje laminátová plovoucí podlaha v designu běleného dubu. Světlé provedení v dubu se doplňuje s praktickou dlažbou v předsíni.

Klidová zóna

Na předsíň vpravo navazuje chodba do klidové zóny. Tady mají všichni členové rodiny nerušené soukromí. Kromě ložnice rodičů a dětských pokojů se tu nacházejí koupelny. Z původní technické místnosti vznikla koupelna pro děti.

Na šatnu s úložným systémem navazuje ložnice rodičů.

Na šatnu s úložným systémem navazuje ložnice rodičů.

FOTO: Petr Hloušek, Právo

A protože se majitelé vzdali části ložnice ve prospěch koupelny a šatny, vybavené úložným systémem, mají tu opravdové soukromí. Z ložnice se dá vstoupit i na zahradu.

Prostor i zde sjednocuje světlá laminátová podlaha v imitaci ušlechtilého běleného dubu, jenž se výrazně podílí na útulném vzhledu místností.

Jedna ze dvou koupelen poskytujících soukromí dětem i rodičům.

Jedna ze dvou koupelen poskytujících soukromí dětem i rodičům.

FOTO: Petr Hloušek, Právo

Z předsíně napravo se jde do pracovny a do nadstandardně velké technické místnosti, z níž lze vstoupit do garáže.