Hlavní obsah

Perfektní domov k prožití Vánoc

Novinky, nes

Jednou z pěkných vlastností starých domů je fakt, že prakticky každý z nich má nějaký zajímavý příběh, který pak jeho majitelé mohou znovu a znovu vyprávět návštěvám. Nejinak je tomu v případě britského panství v hrabství Wilthshire ze 16. století, jemuž na konci 30. let minulého století dali v jednom časopise nálepku „Perfektní domov k prožití Vánoc“ a od té doby se jí panství už nezbavilo.

Foto: Profimedia.cz

Dům má neobvyklou historii.

Článek

Časopis se tehdy jmenoval Ideální Domov (Ideal Home) a sídlo nazvané Sevington House v roce 1939 upoutalo pozornost jeho redaktorů svou na tehdejší poměry nebývale rozmáchlou proměnou.

Foto: Profimedia.cz

Sídlo vzniklo sloučením několika objektů dohromady.

Foto: Profimedia.cz

K domu přísluší nádherný bazén s vířivkou.

Zajímavostí této stavby na pozemku panství je způsob jejího vzniku. Na rozdíl od většiny obdobných budov, které obvykle už jako panství bývají projektované a poté také stavěny, Sevington House vznikl sloučením několika ne zcela honosných stavení, přesněji dvou řad chaloupek a stájí.

Vznikl tak zajímavě vyhlížející kamenný dům s nádhernými interiéry, kde se bohatě snoubí dřevo a přírodní kámen. Nechybí mu samozřejmě zimní zahrady a v moderní době přibyl i překrásný bazén.

Foto: Profimedia.cz

Hezkým rysem sídla jsou zimní zahrady.

Foto: Profimedia.cz

Interiér sídla má charakteristický rustikální styl.

Dům samozřejmě od třicátých let minulého století prodělal jisté změny, majitelé se však při nich nikdy nemohli příliš rozmáchnout, protože, jak bývá u podobných staveb v Británii zvykem, i tato je zapsaná na Seznamu budov zvláštního architektonického nebo historického významu 2. stupně.

Foto: Profimedia.cz
Foto: Profimedia.cz

Sídlo, které bylo označeno jako perfektní domov k trávení Vánoc, má spoustu místností vyhrazených ke společné relaxaci a zábavě jeho obyvatel.

Důvody a okolnosti označení panství za Perfektní domov k prožití Vánoc jsou navzdory romantickému vyznění nečekaně prozaické. Jak pro čtenáře internetového deníku Daily Mail vysvětlil jeho současný majitel pan Graham Lee, dramatická proměna sídla, která na konci 30. let proběhla, upoutala pozornost redaktorů zmiňovaného časopisu.

A tak redakce do Wilthshiru vyslala malíře, aby pořídil nějaké obrázky a do vánočního čísla byl pak zařazen čtrnáctistránkový článek, který tuto proměnu popisoval. Protože jej zařadili do prosincového čísla, nazvali panství Perfektním domovem k prožití Vánoc.

Foto: Profimedia.cz

Současný majitel v poslední době přeci jen nechal sídlo mírně upravit, a to tak, že na úrovni přízemí oddělil původní přístavbu od hlavní části domu a ponechal ji samostatnou.

Napište nám

Postavili jste nový dům, rekonstruovali byt anebo máte hezky zařízenou zahradu a rádi byste se ostatním čtenářům pochlubili a inspirovali je?

Napište nám do redakce na adresu bydleni@novinky.cz, připojte pár průvodních vět a několik snímků vašeho díla.

Nyní sídlo prodává v přepočtu za 74 miliónů korun. Důvodem je skutečnost, že si na panství nechal postavit zcela nový dům, který lépe odpovídá jeho potřebám.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám