Hlavní obsah

Stropní systém budoucnosti je lehký, pevný a rychlý

Novinky, nes

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Ať jste se rozhodli svěřit stavbu svého rodinného domu firmě, anebo stavíte svépomocí, jedním z nejdůležitějších prvků, které mohou celý proces prodloužit, anebo naopak zkrátit, je vhodně zvolený typ stropu. O jeho podobě je samozřejmě ideální mít jasno už ve fázi projektu. Rychlou, spolehlivou a takřka univerzálně použitelnou variantou je tzv. spirollový stropní systém.

Foto: Goldbeck

Spirollové stropní dílce lze ponechat bez úpravy jako designový prvek.

Článek

Spirollové stropy jsou montované stropy z předpjatých železobetonových dílců. Znamená to, že jednotlivé kusy mají podobu betonových desek vylehčených průběžnými podélnými otvory kruhového, eventuálně elipsovitého průřezu. Vyztuženy jsou pomocí předpjatých ocelových lan. Výrobce je vyrábí jako dlouhý pás, nejčastěji o tloušťce 200 mm, který se pak podle požadavků konkrétní zakázky nařeže na potřebně dlouhé díly.

Výrobci doporučují vybrat si spirollový stropní systém nejlépe již ve fázi vytváření projektu celé stavby. Právě tehdy lze nejlépe využít všech výhod, které tyto stropy nabízejí. Podélné otvory lze využít pro vedení instalací, větší prostupy výrobce snadno zohlední při tvorbě konkrétních dílců atd.

Foto: Prefa Praha a. s.

Osazení spirollových stropů probíhá velice rychle, vše trvá obvykle jediný den.

Lze říci, že jednou z hlavních předností spirollových stropů je jejich variabilní použitelnost. Vyhovují téměř všem typům staveb. Nehodí se samozřejmě na dřevostavby a celomonolitické domy.

„Běžně se setkáváme se situací, že projektová dokumentace je již hotová a je navržen jiný typ stropu, případně jiný výrobce. To však není vůbec žádný problém. Naši projektanti tuto část projektové dokumentace přepracují. Navíc požadavky na stavební připravenost pro osazení stropu Spiroll jsou podobné i pro jiné typy,“ doplňuje jeho slova Pavel Forman, obchodní ředitel společnosti Prefa Praha a. s..

Hotovo během jediného dne

Velikou předností spirollových stropů je rychlost jejich osazení s tím, že jsou pak okamžitě pochozí. Výrobci se shodují, že zhruba do dvou týdnů od zadání zakázky jsou schopni všechny potřebné dílce pro dům připravit. Vlastní osazení stropů se pak odehraje v průběhu několika hodin. Jinými slovy, dům získá strop v průběhu jediného dne a lze pokračovat v dalších stavebních pracích.

Velikou výhodou je značná únosnost těchto stropů, jejich nízká hmotnost, to vše navíc při relativně velkém rozponu (tj. vzdálenosti mezi nosnými podporami).

Foto: H.A.N.S. stavby a.s.

Jednotlivé dílce se usazují na dům pomocí jeřábu. Strop je okamžitě pochozí.

„Pro většinu lidí je stavba domu jednou z největších investicí v jejich životě a každý nemá velké zkušenosti se stavebnictvím. Proto bereme co největší zodpovědnost na sebe. Právě z toho důvodu zaměřujeme stavby, ověřujeme přístup na staveniště pro montážní techniku, naši projektanti vypracovávají dle skutečného stavu stavby technické výkresy a námi vyrobené stropní dílce montujeme přímo na stavitelův dům. Usnadnění přináší i fakt, že se jedná o ucelený koncept, který vedle samotného řešení stropu nabízí i další prvky, jakými jsou balkóny nebo schodiště,” říká Michal Šulc, vedoucí technického oddělení Stropsystem Goldbeck.

Využití v nízkoenergetických stavbách

Bez jakékoli nadsázky lze spirollové stropní systémy vnímat jako stropy pro zástavbu budoucnosti.

„Spirolly jsou jedny z nejvhodnějších stavebních konstrukčních prvků i pro nízkoenergetické domy, protože vzhledem ke své konstrukci mají velké akumulační vlastnosti a dlouhou tepelnou setrvačnost,“ vysvětluje Eduard Stöhr, obchodní ředitel společnosti H.A.N.S. prefa, a.s.

Kolik stojí

Cena spirollových stropů se odvíjí od konkrétních podmínek té které stavby. Výrobci však jako orientační cenu uvádějí 800 korun na metr čtvereční stropu, včetně dopravy a montáže lze pak počítat s částkami okolo tisícikoruny za čtvereční metr.

Napište nám

Postavili jste nový dům, rekonstruovali byt anebo máte hezky zařízenou zahradu a rádi byste se ostatním čtenářům pochlubili a inspirovali je?

Napište nám do redakce na adresu bydleni@novinky.cz, připojte pár průvodních vět a několik snímků vašeho díla.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám