Hlavní obsah

Praktické úložné prostory a organizéry, ve kterých se nic neztratí

Právo, Karolina Černá

Zakopáváte neustále o věci a předměty nebo je naopak nemůžete najít? Patrně jste jim nevyhradili vlastní prostor. S praktickým nábytkem a organizéry je ukládání hračkou. Stačí si dobře vybrat.

Foto: TRACHEA

Velká předsíň s vestavěnými skříněmi nahradí mnohé úložné prostory v bytě.

Článek

Trendem je vytlačovat úložné prostory hlavně z obývacího pokoje a ložnice. Zato se více uplatní v předsíních, pod schodištěm, v komorách anebo v sofistikovaném nábytku, který skrývá spoustu organizovaného místa.

Chytrá předsíň hodně pojme

V předsíni chceme mít po ruce boty, kabáty, deštník a kabelky. Lze je umístit na věšák s poličkou nebo předsíňovou stěnu. Dobrou službu prokáže vestavěná skříň, která sahá až ke stropu. Hodí se do malých i velkých předsíní.

Foto: IKEA

Věšákem a botníkem u schodiště vyřešíme absenci předsíně. Prostor pod ním využijeme jako šatní komoru, do košíků nad botníkem dáme drobnosti. Botník 107 x101 cm za 2790 Kč.

Na struktuře vnitřku skříně se domluvíme s výrobcem. Záleží také, co nám rozměry předsíně dovolí. Přesahuje-li hloubka skříně 60 cm, osvědčí se výsuvné police s organizéry, výklopy s přepážkami pro uložení drobných věcí.

Foto: NADOP

Praktický výsuv na saka a košile šetří prostor ve skříni i před ní, hodí se do výšek hlubokých skříní.

Foto: NADOP

Díky posuvné drátěné polici máme o věcech ihned přehled, ať už jsou v ní oděvy nebo boty.

Nahrazuje-li předsíňová skříň šatní ložnicovou, pak do ní necháme zabudovat výsuvy pro kravaty, držáky na kabelky. V případě, že plní funkci komory, volíme prostory pro vysavač, žehlicí prkno, box pro čisticí prostředky.

Foto: BONAMI

Organizér na drobnosti do zásuvky skříně. Cena 159 Kč.

V mělkých skříních saka a kabáty zavěšujeme na šířku vymezeného prostoru. Vyplatí se tedy sklopné šatní tyče a rozdělení prostoru policovými kontejnery, ramínka s několika držáky.

Foto: ASKO NÁBYTEK

Vnitřní uspořádání skříně odpovídá našim potřebám.

Prostor pod schodištěm vyplníme stupňovitými skříňkami nebo boxy, necháme vestavět komoru s dvířky.

Do koupelny patří jen drobnosti

Koupelnový nábytek brání přístupu vlhkosti, nicméně ani tak do něj neukládáme velké množství osušek a ručníků. Ty používané necháme volně na regálech, věšácích.

Foto: IKEA

Zrcadlová a umyvadlová skříňka, věšáky a držáky jsou základní výbavou každé koupelny. Vysoká skříň ve výklenku a stolek s odklápěcím víkem se vejdou do větší koupelny.

V uzavíratelných skříňkách uchováváme čisticí, prací a kosmetické přípravky. Praktické jsou skříňky pod umyvadlem. Pod ním mohou být i výsuvné zásuvky s přepažením pro drobné kosmetické přípravky a stylingové předměty.

Foto: DŘEVOJAS

Pod umyvadlo je dobré umístit zásuvky s organizéry.

Jako úložné prostory se v malé koupelně uplatní různé držáky a poličky na stěnách.

Komora pro sport a kutily

Do komory ukládáme věci a přístroje k údržbě domácnosti, proto vsadíme na různé typy regálů, polic a uzavíratelné skříňky.

Drobnější předměty dáme do bedýnek, košů, boxů, speciálních kufrů.

Foto: IKEA

Policový regál do komory má gumové nožičky na spodní straně, které chrání podlahu před poškrábáním. Cena 269 Kč.

V komoře mohou být snowboardy, lyže, kola, na která existují speciální držáky (při zavěšení na zeď) a stojany, které využijeme i pro zahradní nářadí.

Běžné malé nářadí umístíme do miniboxů, speciálních kufříků s úložnými členěnými patry uvnitř. Oblíbený je i perforovaný panel na stěnu se speciálními háčky a držáky na nejpoužívanější nářadí.

Foto: KIKA

Plastový zásuvkový box pro drobné nářadí. Cena 349 Kč.

V menších komorách obvykle skladujeme zavařeniny, kompoty, podobají se spíše spižírnám. V takovém případě se spoléháme na regály s množstvím dóz a boxů z různých materiálů.

Obývací části nezahlcujeme

Moderní ložnice a obýváky jsou vzdušnější, někdy splývají v jednu místnost. Zatímco obývací část slouží k zábavě, ložnice je místem klidné relaxace a spánku.

Foto: IKEA

Zásuvky pod postelí či pohovkou uschovají peřiny a polštáře, v dětském pokoji hračky.

Obývací stěny jsou subtilnější, šatní skříně s prádelníky v ložnicích obvykle vestavěné, rohové a velmi diskrétní nebo chybějí úplně. Pokud obyvatelé zvolí masivní kus nábytku, pak pouze do většího prostoru jako solitér designového či historizujícího typu.

Foto: IKEA

Vzdušný pokoj se subtilní obývací stěnou a odkládacím stolkem.

V rozkládacích pohovkách i pod postelemi nalezneme místo pro ukládání peřin, dek, polštářů, ať už jde o vysunovací zásuvky, nebo prostor pod odklápěcí sedací či lehací částí.

Foto: BONAMI

Otevřená police pro dekorativní předměty nalezne své místo v obývacím pokoji. Cena 2999 Kč.

Pro dekorativní předměty je místo v policích, na skříňkách. Praktické jsou TV, noční a konferenční stolky se zásuvkami a policemi. Drobnosti uložíme do designových košů či sedáků s odklápěcím víkem.

Foto: ASKO NÁBYTEK

Šatní skříň v ložnici je obvykle kombinovaná s prádelníkem.

Dětský pokoj plní funkci ložnice, herny, u starších dětí i studovny. Při zařizování se řídíme věkem dítěte, např. předškolní dítě potřebuje koše na hračky, uvítá tajnou zásuvku pod postýlkou, šatní skříň.

Foto: BONAMI

Textilní box pro úschovu oděvů nebo matrací lze zasunout pod postel.

S postupem let je třeba vsadit na knihovnu, police, praktický pracovní stůl a větší šatní skříň.

Foto: BONAMI

Organizéry do pracovního stolku dítěte. Cena 289 Kč.

V kuchyni je vše na dosah

Náčiní potřebné k vaření musí být v zásuvkách, na policích a závěsných systémech u přípravné a varné plochy. Totéž platí pro koření, bylinky a další dochucovadla.

Foto: NADOP

Drátěný program s dvouvýsuvem do tzv. hluchého rohu vyřeší prostorový problém a šetří záda.

Do skříněk v dolní části kuchyňské linky ukládáme nejvyužívanější kuchyňské nádobí, případně malé elektrospotřebiče (např. toustovač, tyčový mixér). Příbory umísťujeme obvykle do zásuvek pod pracovní deskou.

Foto: ASKO NÁBYTEK

Praktická kuchyňská skříň s nádobím i potravinami.

V přední části horních skříněk mohou být hrnky, nádobí, na němž nejčastěji servírujeme. Výše umístěné skříňky či police, nebo i ty nejspodnější, jsou jako stvořené pro nádobí a přístroje používané jen občas.

Foto: NADOP

Příbory jsou většinou v zásuvkách pod pracovní plochou.

V případě rohových skříněk se vyplatí investice do výsuvných drátěných programů, díky nimž máme hrnce a pokličky jedním pohybem hned k dispozici.

Nezapomínáme ani na organizéry do zásuvek, nastavitelné příčky a misky na drobné věci, které prostor zásuvky zpřehlední.

Foto: ASKO NÁBYTEK

Organizéry v zásuvkách mají různé podoby. Tyto jsou šetrné k talířům.

Dekorativní kusy nádobí vystavíme co nejdále od sporáku, aby na nich neulpívala mastnota z výparů vaření. Navazuje-li na kuchyni jídelní část, pomůže nám servírovací stolek nebo police s úložnými otvory, která plní funkci polopříčky.

Foto: IKEA

Kuchyňské náčiní je dobré mít na dosah, třeba zavěšené na tyči a v kyblících.

Napište nám

Postavili jste nový dům, rekonstruovali byt anebo máte hezky zařízenou zahradu a rádi byste se ostatním čtenářům pochlubili a inspirovali je?

Napište nám do redakce na adresu bydleni@novinky.cz, připojte pár průvodních vět a několik snímků vašeho díla.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám