Hlavní obsah

V pronajatém bytě našla ideální domov

Po desetiletém putování z místa na místo a bydlení po podnájmech se Martina odhodlala zažádat o hypotéku a naplánovala koupi bytu do osobního vlastnictví. Chtěla si ho pořídit sama, ovšem banka jí vstříc nevyšla, tak bydlí opět v podnájmu. Dnes žije spolu s fenkou maltézského psíka Sofinkou v krásně zařízeném interiéru.

Foto: www.modernibyt.cz

Martinino zalíbení v přírodních materiálech prozrazuje stůl z týkového masivu ve stylu dálnovýchodních kultur.

Článek

Bydlení v pronajatém bytě nemusí nutně znamenat bydlení špatné nebo provizorní. Martina našla útočiště v domě z počátku 20. století, kde se právě uvolnil dvoupokojový byt. Měla štěstí. Dům se nachází v krásné lokalitě v Praze-Bubenči.

Foto: www.modernibyt.cz

Původní stav

Už nechtěla interiér vybavený ve stylu „každý pes jiná ves“, proto se s uspořenými penězi ze stavebního spoření obrátila na designérku Markétu Fleischnerovou.

Foto: www.modernibyt.cz

Původní stav

Plnění odsunutých přání

Byt nebyl v ideálním stavu, nicméně majitel domu se rozhodl na základě návrhu designérky do úprav interiéru dílčím způsobem investovat.

Malá, ale dostačující kuchyňka s koupelnou a WC zůstaly bez velkých zásahů, ale vše ostatní se proměnilo dost radikálně.

Foto: www.modernibyt.cz

Chodbě vévodí velké zrcadlo v bíle lakovaném rámu. Je zde netradičním způsobem vodorovně (nikoliv svisle) lepená tapeta s pruhy.

Foto: www.modernibyt.cz

Martinino zalíbení v přírodních materiálech prozrazuje stůl z týkového masivu ve stylu dálnovýchodních kultur.

Martina sice neměla o interiéru konkrétní představu, ale toužila po přírodních materiálech, stylu feng-šuej, po vzdušném a klidném prostředí, kde vše bude mít své místo.

Nejdřív ale bylo třeba upravit štuky, vymalovat, vytapetovat, ošetřit a nalakovat špaletová okna a také všechny dveře v interiéru. Bukové parkety v obývacím pokoji, který nyní slouží také jako jídelna a pracovna, byly zachovalé. Stačilo je zbrousit a přelakovat.

Foto: www.modernibyt.cz

Podlahu ložnice a šatny kryje kvalitní vinylová podlaha Thermofix s dekorem dubových prken.

Mnoho zařizovacích předmětů podle designérčina návrhu dnes odráží splněné sny Martiny. Například nad jídelním stolem visí obrovský lustr, který se jí vždy líbil, ale nikam se dřív nehodil. Sem skvěle padne, protože byt má velmi vysoké stropy.

Foto: www.modernibyt.cz

Pohovka z přírodních materiálů, jako je ratan či banánové listí, se hodí i do interiéru. A nebojte se, když je kvalitní, nekřupe ani nevrže!

Foto: www.modernibyt.cz

Týkový jídelní stůl byl záměrně patinován. Doplňují ho vyšší křesla z loupaného ratanu a polička s černobílými obrázky listů.

Ložnice a šatna v jednom

Největší změna se odehrála v menší místnosti, která dnes slouží jako ložnice a plnohodnotná šatna se spoustou úložných prostor, kde nechybí ani velké zrcadlo a stolička.

Velkorysý prostor místnosti umožnil její elegantní rozčlenění. Nebylo třeba budovat žádnou příčku.

Foto: www.modernibyt.cz

Lůžko je vytvořeno ze dvou samostaných postelí zakoupených v Ikea a simulovaného čela z šepsovaného plátna s dekorem platanových listů připevněného na stěnu.

Stačily dvě velké skříně s posuvnými dveřmi, z nichž jedna stojí volně v prostoru. Třetí byla zakoupena také hotová, ale zručný truhlář ji seřízl a upravil její hloubku, aby lépe vyhověla danému prostoru.

Záhlaví lůžka má Martina zatím provizorní. Jakmile jí to finanční situace umožní, plánuje ho vytvořit z lakované MDF desky ve tvaru listu jinanu dvoulaločného, tedy ginkgo biloba, jehož listy tvarem připomínají vějíř.

Foto: www.modernibyt.cz

Tuby s LED diodami vytvářejí působivé světelné efekty a vypadají jako cestičky světlušek ve vzduchu, lustr Onsjö (Ikea), cena 1290 Kč

Na svůj byt je Martina náležitě pyšná. Získala harmonické bydlení, kterého si do sytosti užívá a už vůbec nemá potřebu o víkendech prchat z Prahy.

Markéta Fleischnerová
Navrhuje soukromé i komerční interiéry a nábytek. Věnuje se také vytváření interiérů v duchu ­feng-šuej. Stranou nezůstává ani dekorování interiéru. Pro jakékoli příležitosti připravuje květinové dekorace. Nabízí atraktivní službu nazvanou rychlodesign.

Lenka Saulichová, www.modernibyt.cz

Napište nám

Postavili jste nový dům, rekonstruovali byt anebo máte hezky zařízenou zahradu a rádi byste se ostatním čtenářům pochlubili a inspirovali je?

Napište nám do redakce na adresu bydleni@novinky.cz, připojte pár průvodních vět a několik snímků vašeho díla.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám