Hlavní obsah

Interiér rodinného domu připomíná Noemovu archu

Novinky, nes

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Manželé, oba pracující na univerzitě, se rozhodli nechat si postavit dům. Vyhlédli si malý pozemek v klidné, rezidenční čtvrti Tokija Mitaka a požádali architekty ze studia Apollo Architects & Associates o návrh takového domova, kde by každý mohl mít svou vlastní samostatnou pracovnu. Architekti dům nazvali Archa.

Foto: Masao Nishikawa

Dům má na čelní straně i v zadní části dvorek se stromkem.

Článek

Architekti přišli s návrhem domu o celkové ploše 102,66 m2, který má podlouhlý obdélníkový půdorys, tak jak to ostatně pozemek umožňoval, a kde jsou na obou užších stranách umístěny dvorečky s nezbytnými stromky.

Smyslem takového uspořádání, jak vysvětlují architekti, bylo vytvořit v interiéru domu takovou náladu, aby v každé místnosti bylo možné pocítit čerstvý vzduch zvenčí, kdykoli po tom člověk zatouží.

Foto: Masao Nishikawa

Otevření fasády je stíněno před zvídavými pohledy velkoformátovými žaluziemi.

Čelní dvorek je přitom zastřešen boxem, který je jakoby vysunut z horního patra směrem do ulice.

Desky velkoformátových žaluzií jsou chráněny zinkofosfátovým povrchem na ochranu proti povětrnostním vlivům. Jejich cílem je ochránit soukromí obyvatel domu před zvídavými pohledy kolemjdoucích lidí.

Foto: Masao Nishikawa

Střední pasáž domu má vysokou sedlovou střechu. Přední a zadní část má střechu plochou.

Foto: Masao Nishikawa

Zadní dvorek s jasanem funguje jako dělicí prvek mezi místnostmi na obou podlažích.

Foto: Masao Nishikawa

Schodiště je záměrně umístěno u jedné ze stran domu.

Pracovny manželů a pokoje dětí jsou uloženy v zadní části domu, co nejdál od ulice. Vestavěný nábytek tvoří jednu dlouhou stěnu vytvářející tak úzkou a dlouhou uličku. Díky ní je možné zahlédnout mladý jasan ze všech míst v domě.

Každá z místností, která ke dvorku přiléhá, je zároveň zalévána příjemným měkkým světlem. Právě tento dvorek navozuje podle přesvědčení architektů mezi všemi členy rodiny pocit pospolitosti.

Ač je každý právě soustředěn na činnost ve svém soukromém pokoji či pracovně, pohled na stromek jim umožňuje cítit přítomnost druhých.

Foto: Masao Nishikawa

Zadní část domu je na obou podlažích rozdělena do dvou úzkých pruhů, které slouží jako samostatné dtěské pokoje a studovny rodičů.

Foto: Masao Nishikawa

Zadní dvorek s jasanem funguje jako dělicí prvek mezi místnostmi na obou podlažích.

Obývací pokoj a jídelna, stejně jako kuchyně jsou umístěny v horním patře, kde je vysoká sedlová střecha s obnaženými krokvemi, které dodávají prostoru zcela jedinečnou atmosféru.

Architekti v této části domu umístili záměrně všechny výraznější prvky ke stranám, ať již to byl opět vestavěný nábytek, schodiště nebo kuchyň. Cílem bylo vytvořit prázdný centrální prostor tak, aby celek co nejvíce připomínal kostel.

Foto: Masao Nishikawa

Hlavní prostor v domě připomíná vnitřek kostela.

Foto: Masao Nishikawa

Také kuchyň, stejně jako schodiště, je orientovaná ke straně domu.

Interiér působí příjemným teplým dojmem díky velkému množství dřevěných prvků. Podlahy jsou z dubu, zatímco na stěnách a stropě bylo využito dřevo filipínského mahagonu.

Právě interiér imitující prostor kostela a krokve, jež připomínají žebra vzhůru obráceného lodního trupu, daly nakonec jméno tomuto neobvyklému domu. Architekti jej nazvali Archa...

Foto: Masao Nishikawa

Jediné, co v symbolice domu schází, je kalich...

Foto: Apollo Architects & Asociates

Uspořádání přízemí

Foto: Apollo Architects & Asociates

Uspořádání horního patra

Napište nám

Postavili jste nový dům, rekonstruovali byt anebo máte hezky zařízenou zahradu a rádi byste se ostatním čtenářům pochlubili a inspirovali je?

Napište nám do redakce na adresu bydleni@novinky.cz, připojte pár průvodních vět a několik snímků vašeho díla.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám