Hlavní obsah

Záclony a závěsy vnesou do bytu eleganci, jemnost i barvu

Právo, Sylva Svobodová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Bytové textilie jsou jedinečné doplňky. Jejich barva, vzory, materiál a způsob ušití nabízejí mnoho variant k nápaditým kombinacím. Podtrhnou styl interiéru a vnesou do něj barvu, eleganci, jemnost a hřejivost.

Foto: WWW.ORSEI.CZ (2x)

Hranatá garnýž dobře vypadá v moderně zařízeném interiéru, řasení rovnoměrné, Wave styl.

Článek

I když zastínění oken stoprocentně jistí žaluzie a rolety, bez záclon a závěsů je okno jako nahaté a smutné. Něco mu zkrátka chybí.

Nadýchané záclony a stylově sladěné závěsy jsou vždy pomyslnou tečkou v interiéru, který je dotažený do posledního detailu. Záclony spíše zdobí, naopak závěsy zastiňují, zvukově a částečně i tepelně izolují.

Foto: WWW.JYSK.CZ

Lehká, průsvitná záclona Ombo, barva fialová, 100% polyester, velikost 145 x 245 cm, 100 Kč/kus.

Bytové textilie se vyplatí koupit ve specializovaném studiu, protože odborníci poradí s vhodnou látkou a způsobem ušití.

Určitě se připravíme na vyšší investici, protože nekvalitní materiál lze po pár vypráních poznat. Stejně tak neslevujeme z kvality ušití.

Foto: WWW.VIABEL.CZ

Panoramatická látka, motiv cirkusová tanečnice, rozměr panelu 155 x 280 cm, 100% bavlna, cena za panel 7160 Kč.

Nebojte se kombinovat

V prodejně jsou na stojanech stovky vzorků záclon a závěsů a my začneme asi tápat. Proto je dobré předem promyslet, jaké barvy a odstíny v bytě převládají, zda máme rádi vzory květinové, geometrické, zdobné, nebo spíše preferujeme jednobarevné, hladké.

Důležitý je i styl – jiný materiál vyžaduje interiér klasický, moderní, romantický, přírodní nebo retro.

Foto: KIKA

Záclona Baum, barva bílá, rozměr 135 x 245 cm, 70 % polyester, 30 % bavlna, cena 899 Kč.

Zásadou je interiér nepřeplácat. Stačí jedna sytější barva či dominantní vzor, ostatní textilie „držíme“ neutrální. Neznamená to ale, že záclona musí být pouze sněhově bílá.

Prodávají se odstíny smetanové, tlumeně bílé, krémové, tmavší odstín šampaňské, s lehký, nádechem zelenkavé, šedé, lososové apod.

Foto: WWW.ISOTRA.CZ

Skládaná látková žaluzie, tzv. plisse Aida. Látka má různou propustnost, v nabídce mnoho barev, vzorů a potisků.

Záclony a závěsy lze měnit i s ročním obdobím. V zimě dlouhé textilie sundáme a zavěsíme na okna kratší, aby z radiátoru lépe sálalo teplo. Také můžeme zvolit teplejší odstíny, zatímco v létě zase lehce studenou modř, kouřově šedou apod.

Foto: KIKA

Kolejnice Saalbach, barva černá/stříbrná, kovový vzhled, délka 120 cm, průměr 16 mm, cena 949 Kč.

Foto: KIKA

Garnýž, kolejnice Birgit, průměr 12 mm, 180 cm, materiál ušlechtilá ocel, včetně držáků, kroužků a koncovek, cena 849 Kč.

Když dáme prodejci základní informace, má vodítko a nabídne nám, co chceme. Je ale možné, že se nadchneme pro jinou variantu, která se ukáže jako nejlepší řešení.

Profesionálové neváhají přinést vzorky, přiložit je k nábytku, ke stěně. Nejlépe tak zjistíme, jak textilie vypadají v našem bytě za denního reálného světla.

Rozmanité textilie

Nestárnoucí klasikou je hladká, čistě bílá záclona (nejlépe se kombinuje se závěsem), ale zajímavější jsou rozmanité lesklé, zvrásněné, hustě tkané nebo vyšívané záclonové materiály.

Nabídka závěsů je rovněž pestrá, prodává se mnoho druhů směsových, čistě přírodních i polyesterových materiálů, vzorů, barev.

Foto: WWW.ALAMAISON.CZ

Lehká průsvitná záclona v teplém odstínu žluté rozzáří místnosti orientované na sever, kde je méně denního světla.

Specialitou jsou blackout závěsy, které úplně zatemní místnost i za plného denního světla a jsou čím dále oblíbenější. Nejčastěji se bytové textilie šijí z polyesteru a směsových materiálů, neboť je lze prát v pračce a nemusí se žehlit (stačí vlhké vyvěsit).

Přírodní materiály jako hedvábí, len a bavlna už jsou náročnější na údržbu, zacházíme s nimi podle návodu na informačním štítku. Vlákna se nesmějí srazit, polámat, vyblednout či narušit.

Foto: ORSEI

Velká okna jsou bez záclon a závěsů holá, proto je ozdobíme. Na výběr jsou látky jako voál, organza, mušelín, moderní vlákna s optickými efekty i přírodní materiály, jako je len a hedvábí.

Nedílnou součástí záclon a závěsů je i způsob uchycení. Lze je zavěsit na kolejnice a posunovat háčky, žabkami nebo na rozmanité garnýže, které jsou i krásné (mosazné, nerezové, se zdobnou koncovkou, hranaté, oblé se zdobnou koncovkou).

Typy materiálů

Organza: luxusní barevná záclona tkaná z velkého množství jemných vláken, je pevná, ale zároveň průhledná. Působí lehce, vzdušně, nadčasově a patří mezi dražší. Cena se pohybuje od 600 Kč/bm při výšce 150 cm v případě 100% polyesteru, s příměsí viskózy zaplatíme o něco více.

Batistové záclony: vhodné pro milovníky přírodního vzhledu, vypadají jako jemné plátno. Dobře se vyjímají v rustikálním a klasickém interiéru.

Foto: WWW.VIABEL.CZ

Závěsy sladěné s výmalbou, látka 100% bavlna, značka Casadeco, kolekce Jules et Julie, cena 1924 Kč/bm.

Voál: velmi oblíbená záclonová tkanina, která má hrubší strukturu než organza, je méně průhledná, hladká a hustě tkaná. Cena se orientačně pohybuje od 500 Kč/bm při výšce 150 cm.

Crashované materiály: jsou z výroby mírně zvrásněné, na údržbu velmi praktické, obvykle se nežehlí. Prodávají se záclony i závěsy.

Vyšívané: patří do klasického interiéru, výšivky jsou často na voálu nebo jemné síťovině. Působí zdobně a luxusně.

Dětské: jsou zdobené hravým motivem, ale vybírejme spíše jemné, méně nápadné tvary a raději pastelové barvy. Hezky vypadá třeba puntík, kolečko, čtvereček.

Drží stále tvar

Záclona a závěs drží rovnoměrné a pravidelné sklady např. díky nejrůznějším řasicím páskám, které jsou našité na horním okraji. Na spodním je někdy všitá tenká olověná šňůrka, která zatěžuje textilii u podlahy.

Foto: KIKA

Závěs Elton, 67 % polyester, 33 % bavlna, zavěšení na řasicí stuhu, různé barvy. Rozměr 140 x 260 cm, cena 999 Kč.

Oblíbený je i tzv. wave systém, kdy je na horním okraji našita vyztužující páska, která není zřasená, ale rovná. Vlny na zácloně se pak vytvářejí pomocí jezdců v garnýži. Velikost a množství vln ovlivňují rozteče mezi jezdci. Záclonu či závěs lze zatahovat a roztahovat, stále působí dokonale upraveně.

Spotřeba látky

Platí jednoduchý vzorec. Vezmeme šířku okna i s přesahem, tedy šířku celkové plochy, kterou chceme zakrýt, a tu pak vynásobíme řasením. Profesionálové doporučují řasení dvojnásobné nebo trojnásobné (2x nebo 3x).

Napište nám

Postavili jste nový dům, rekonstruovali byt anebo máte hezky zařízenou zahradu a rádi byste se ostatním čtenářům pochlubili a inspirovali je?

Napište nám do redakce na adresu bydleni@novinky.cz, připojte pár průvodních vět a několik snímků vašeho díla.

K výšce je nutné připočítat až 10 cm na zahnutí materiálu. Jestliže chceme mít záclonu k parapetu, doporučuje se pro lepší vzhled 4–5 cm pod jeho spodní okraj. Záclona k zemi má být cca 2 cm nad podlahou.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám