Zajímavostí přístavby je přístup architektů k danému úkolu. Namísto toho, aby se snažili vzhled přístavby co nejvíce přizpůsobit vzhledu původní budovy a předstírat, že jde o jeden celek, cíleně dávají najevo, že jde o různorodé prvky.

Původní krychlový tvar domu nabídl myšlenku stavebnicových kostek, a tak nový dům nyní vypadá, jako kdyby někdo pospojoval několik různě barevných dílků dohromady.

Domu přibyl podlouhlý kvádr na úrovni přízemí a malá kostka v prvním patře.

Domu přibyl podlouhlý kvádr na úrovni přízemí a malá kostka v prvním patře.

FOTO: Tomasz Zakrzewski

Architekti přesunuli hlavní vchod do domu z jeho boku na stranu směřující k ulici.

Architekti přesunuli hlavní vchod do domu z jeho boku na stranu směřující k ulici.

FOTO: Tomasz Zakrzewski

Součástí změn, jimiž dům díky přístavbě prošel, bylo přesunutí hlavního vchodu. Zatímco v původní podobě se vstupovalo ze strany směřující do zahrady, nově se vchází do domu ze strany od ulice. Tato cesta je samozřejmě mnohem kratší, přímočařejší, a tudíž i přirozenější.

Zadní strana domu

Zadní strana domu

FOTO: Tomasz Zakrzewski

Denní zóna domu se díky přístavbě příjemně zvětšila a prosvětlila.

Denní zóna domu se díky přístavbě příjemně zvětšila a prosvětlila.

FOTO: Tomasz Zakrzewski

Směrem do zahrady ponechali architekti jen boční vstup v podobě posuvných prosklených dveří, jimiž se vychází na nově vybudovanou terasu.

V přízemí je propojena kuchyň s jídelnou a obývacím pokojem do jednoho celku.

V přízemí je propojena kuchyň s jídelnou a obývacím pokojem do jednoho celku.

FOTO: Tomasz Zakrzewski

Přístavba v prvním patře umožnila vytvořit v sousedství rodičovské ložnice prostornou, světlou koupelnu s velkou vanou.

Přístavba v prvním patře umožnila vytvořit v sousedství rodičovské ložnice prostornou, světlou koupelnu s velkou vanou.

FOTO: Tomasz Zakrzewski

Přístavbou, jež domácnost rozšiřuje o 42 m2 plochy, se změnil i způsob využívání interiéru. Podlouhlý kvádr, který přibyl na úrovni přízemí domu, slouží jako vstupní hala a obývací pokoj, který významně rozšiřuje denní zónu domu.

Původní podoba domu

Původní podoba domu

FOTO: Tomasz Zakrzewski

Na úrovni prvního patra tvoří přístavbu již jen menší krychle, díky níž k původní ložnici rodičů a dětskému pokoji přibyl ještě jeden nový pokoj. Vedle ložnice rodičů pak mohla vzniknout pěkná velká koupelna.

Suterén

Suterén

FOTO: Zalewski Architecture Group (3x)

Přízemí

Přízemí

První patro

První patro