Hlavní obsah

Doktorská vila v Mariánských Lázních posloužila i Sigmundu Freudovi

Novinky, Text: Zbyněk Černý, editace: tnk

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Mariánské Lázně jsou plné krásných staveb. Jednou z nich je i vila doktora Hanse Turby. Někdejší starosta Turba nepochybně patří k nejvýznamnějším osobnostem mariánskolázeňské historie. V jeho vile se léčil dokonce i slavný psycholog Sigmund Freud.

Foto: Slavné vily Karlovarského kraje

Vila s adresou: Mariánské Lázně, Hlavní třída 3, čp. 370

Článek

Majitel vily Hans Turba se v Mariánských Lázních natrvalo usadil po studiu medicíny v Praze a ve Vídni v roce 1899. Svoji vilu začal stavět na začátku 20. století. Architektonický projekt vypracoval stavitel Ignaz König.

Ten tvořil ve stylu pozdního historismu inspirovaného různými staršími architektonickými styly. Právě historismus byl v lázeňském městě hodně oblíbený i po přelomu století.

Foto: Slavné vily Karlovarského kraje

Balkonek s balustrádkou působí malebným dojmem.

Celková architektonická podoba vily měla ale modernější vzhled hlavně díky uměřenější fasádě. Vile vévodí hranolová věž, která svojí střízlivostí navazovala na neorenesanční věže z období vrcholného historismu.

V hrázděném štítě s přiznaným trámovím na východní fasádě už König připomínal umění lidových stavitelů. Svědčí o tom i štít se stylizovaným sluncem. V hrubé nebo hladké omítce se pak vinula po východní straně vily elegantní secesní křivka.

Foto: Slavné vily Karlovarského kraje

Stavbě dominuje věž a hrázděný štít.

Osou interiéru se stala chodba, ze které se vstupovalo do jednotlivých obytných místností a koupelen. Do přízemí budovy pak stavitel umístil ordinaci s čekárnou a vlastní koupelnou.

Foto: Slavné vily Karlovarského kraje

Za pozornost stojí i vhodně zvolené subtilnější kovářské prvky.

Do historie Mariánských Lázní se Hans Turba zapsal hlavně v období první republiky, kdy zastával post starosty města. Jeho zásluhou se lázně mimořádně rozvíjely.

Mezi nejslavnější pacienty Hanse Turby patřil i zmíněný Sigmund Freud, kterému také během léčby v roce 1913 poskytl ve vile ubytování.

Po znárodnění byla vila v 50. letech přizpůsobena potřebám městské knihovny, která zde sídlí dodnes.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám