Autoři jejího návrhu jsou architekti z místního studia MC Architecture, kteří se rozhodli svému klientovi nabídnout dům unikátní tak, jak unikátní je místo, kde měl stát.

Ze strany působí dům nečekaně útlým dojmem.

Ze strany působí dům nečekaně útlým dojmem.

FOTO: Mick Stephenson

Čistě bílé zdivo doplňuje na fasádě dřevěný obklad v teple hnědé barvě a černé kovové prvky, společně s velkými prosklenými plochami.

Čistě bílé zdivo doplňuje na fasádě dřevěný obklad v teple hnědé barvě a černé kovové prvky, společně s velkými prosklenými plochami.

FOTO: Mick Stephenson

Dům je postaven na velice atypické půdorysu, který zajímavě kombinuje přísně rovné linie s těmi oblými. Architekti nechali část jídelny propojenou s obývacím pokojem vybíhat hodně do popředí, zatímco ostatní místnosti v domě jsou uloženy v zadním, klidnějším traktu.

Zajímavým prvkem jsou vysoké vstupní dveře. Oblá část fasády na této straně domu je podle architektů reminiscencí pláže na pobřeží.

Zajímavým prvkem jsou vysoké vstupní dveře. Oblá část fasády na této straně domu je podle architektů reminiscencí pláže na pobřeží.

FOTO: Mick Stephenson

Robustní zastřešení vchodových dveří

Robustní zastřešení vchodových dveří

FOTO: Mick Stephenson

Dům na první pohled diváka jemně mate svou výškou, napovídající, že je dvoupodlažní. Ve skutečnosti má ovšem pouze přízemí, které je v centrální části doplněno o loft, jenž slouží jako druhý obývací pokoj. Odtud se člověku nabízí nejen výhled po celé společenské zóně domu, ale především nádherný pohled na nekonečné vody Jižního Pacifiku.

Jedním ze zajímavých prvků jsou přesahy střechy nad čelní fasádou.

Jedním ze zajímavých prvků jsou přesahy střechy nad čelní fasádou.

FOTO: Mick Stephenson

Dům má spoustu zajímavě řešených prvků. Jedním z nich je přesahující, dřevem obložená boční stěna na straně domu s hlavním vchodem a vjezdem do garáže. Ta funguje jako přirozený izolující prvek od hluku z kolem vedoucí silnice.

FOTO: Mick Stephenson

Dům se tváří jako dvoupodlažní.

Dům se tváří jako dvoupodlažní.

FOTO: Mick Stephenson

Na stejné straně domu pak zaujmou i neobyčejně vysoké černé dveře, které mj. daly vzniknout i jménu domu – Black Door House, tedy Dům s černými dveřmi.

Černé vysoké dveře daly název celému domu.

Černé vysoké dveře daly název celému domu.

FOTO: Mick Stephenson

Podlahy v odmě jsou z leštěného betonu.

Podlahy v domě jsou z leštěného betonu.

FOTO: Mick Stephenson

Samotnou kapitolou jsou pak výrazné přesahy střechy, jimiž architekti částečně stíní prosklené pasáže čelní fasády domu a zčásti jimi zastřešují terasu před domem.

Ještě výrazněji nechali pak střechu přesahovat v místě hlavního vstupu do domu. Robustní zastřešení zde však zcela odpovídá velikosti vchodových dveří.

Společenský prostor slučuje obývací pokoj, jídelnu a kuchyň.

Společenský prostor slučuje obývací pokoj, jídelnu a kuchyň.

FOTO: Mick Stephenson

FOTO: Mick Stephenson

Za pozornost rovněž stojí způsob řešení zadní části domu, kde jsou umístěny dvě ložnice, koupelna, prádelna a koupelna přináležející k hlavní ložnici v domě. Aby architekti těmto místnostem zajistili dostatečný klid i soukromí, prodloužili boční zeď garáže před ně, čímž vytvořili přirozenou zvukovou i povětrnostní clonu.

Navíc, pokud se v okolí objeví další domy, bude sousedům zakrývat výhled do těchto citlivých partií domu.

Podlahy v domě jsou z leštěného betonu.

Podlahy v domě jsou z leštěného betonu.

FOTO: Mick Stephenson

Pohled z kuchyňského koutu

Pohled z kuchyňského koutu

FOTO: Mick Stephenson

Hezky se vydařila i kombinace čtyř materiálů použitých jak v exteriéru domu, tak v interiéru. Čistě bílé zdivo doplňuje dřevo v příjemném, teple hnědém odstínu, černě nabarvené ocelové prvky a vše odlehčují velkorysé plochy skla.

V interiéru pak vše doplňují podlahy z leštěného betonu, které jsou v zadní části domu ponechány volně, zatímco ve společenské části je pokrývá koberec. Všude je pak rozvedeno podlahové topení.

Dispozice domu

Dispozice domu

FOTO: MC Architecture Studio