Hlavní obsah

Dům v kopcích nad pobřežím vypadá jako zajímavá socha

Novinky, nes

Výška a prostor jsou základními rysy rodinné vily, která vyrostla na východním kopcovitém pobřeží Nového Zélandu, na okraji města Christchurch. Z výšky své pozice shlíží na oceán a spíše než jako běžný dům působí jako zajímavý výtvarný objekt.

Foto: Mick Stephenson

Čelní fasáda je zajímavě členitá.

Článek

Autoři jejího návrhu jsou architekti z místního studia MC Architecture, kteří se rozhodli svému klientovi nabídnout dům unikátní tak, jak unikátní je místo, kde měl stát.

Foto: Mick Stephenson

Ze strany působí dům nečekaně útlým dojmem.

Foto: Mick Stephenson

Čistě bílé zdivo doplňuje na fasádě dřevěný obklad v teple hnědé barvě a černé kovové prvky, společně s velkými prosklenými plochami.

Dům je postaven na velice atypické půdorysu, který zajímavě kombinuje přísně rovné linie s těmi oblými. Architekti nechali část jídelny propojenou s obývacím pokojem vybíhat hodně do popředí, zatímco ostatní místnosti v domě jsou uloženy v zadním, klidnějším traktu.

Foto: Mick Stephenson

Zajímavým prvkem jsou vysoké vstupní dveře. Oblá část fasády na této straně domu je podle architektů reminiscencí pláže na pobřeží.

Foto: Mick Stephenson

Robustní zastřešení vchodových dveří

Dům na první pohled diváka jemně mate svou výškou, napovídající, že je dvoupodlažní. Ve skutečnosti má ovšem pouze přízemí, které je v centrální části doplněno o loft, jenž slouží jako druhý obývací pokoj. Odtud se člověku nabízí nejen výhled po celé společenské zóně domu, ale především nádherný pohled na nekonečné vody Jižního Pacifiku.

Foto: Mick Stephenson

Jedním ze zajímavých prvků jsou přesahy střechy nad čelní fasádou.

Dům má spoustu zajímavě řešených prvků. Jedním z nich je přesahující, dřevem obložená boční stěna na straně domu s hlavním vchodem a vjezdem do garáže. Ta funguje jako přirozený izolující prvek od hluku z kolem vedoucí silnice.

Foto: Mick Stephenson
Foto: Mick Stephenson

Dům se tváří jako dvoupodlažní.

Na stejné straně domu pak zaujmou i neobyčejně vysoké černé dveře, které mj. daly vzniknout i jménu domu – Black Door House, tedy Dům s černými dveřmi.

Foto: Mick Stephenson

Černé vysoké dveře daly název celému domu.

Foto: Mick Stephenson

Podlahy v odmě jsou z leštěného betonu.

Samotnou kapitolou jsou pak výrazné přesahy střechy, jimiž architekti částečně stíní prosklené pasáže čelní fasády domu a zčásti jimi zastřešují terasu před domem.

Ještě výrazněji nechali pak střechu přesahovat v místě hlavního vstupu do domu. Robustní zastřešení zde však zcela odpovídá velikosti vchodových dveří.

Foto: Mick Stephenson

Společenský prostor slučuje obývací pokoj, jídelnu a kuchyň.

Foto: Mick Stephenson

Za pozornost rovněž stojí způsob řešení zadní části domu, kde jsou umístěny dvě ložnice, koupelna, prádelna a koupelna přináležející k hlavní ložnici v domě. Aby architekti těmto místnostem zajistili dostatečný klid i soukromí, prodloužili boční zeď garáže před ně, čímž vytvořili přirozenou zvukovou i povětrnostní clonu.

Navíc, pokud se v okolí objeví další domy, bude sousedům zakrývat výhled do těchto citlivých partií domu.

Foto: Mick Stephenson

Podlahy v domě jsou z leštěného betonu.

Foto: Mick Stephenson

Pohled z kuchyňského koutu

Hezky se vydařila i kombinace čtyř materiálů použitých jak v exteriéru domu, tak v interiéru. Čistě bílé zdivo doplňuje dřevo v příjemném, teple hnědém odstínu, černě nabarvené ocelové prvky a vše odlehčují velkorysé plochy skla.

V interiéru pak vše doplňují podlahy z leštěného betonu, které jsou v zadní části domu ponechány volně, zatímco ve společenské části je pokrývá koberec. Všude je pak rozvedeno podlahové topení.

Foto: MC Architecture Studio

Dispozice domu

Napište nám

Postavili jste nový dům, rekonstruovali byt anebo máte hezky zařízenou zahradu a rádi byste se ostatním čtenářům pochlubili a inspirovali je?

Napište nám do redakce na adresu bydleni@novinky.cz, připojte pár průvodních vět a několik snímků vašeho díla.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám