Hlavní obsah

Pojistný komín slouží jako záloha při výpadku hlavního zdroje vytápění v domě

Novinky, nes

Jestliže topíte elektrokotlem, pomocí tepelného čerpadla nebo využíváte dálkové teplo, je to právě váš dům, který by měl mít komín. Zní to patrně zvláštně, ale je to tak. Nepotřebujete samozřejmě klasický komín, ale tzv. pojistný. Ten slouží jako záloha pro případy, kdy z jakéhokoli důvodu selže standardní vytápění a v domě by jinak zavládl chlad.

Foto: Společenstvo kominíků České republiky (3x)

Pokud dojde k výpadku dodávek elektrické energie nebo plynu, vyplatí se mít jako zálohu připravené topidlo na tradiční pevná paliva. Samozřejmě včetně komínu.

Článek

Moderní zdroje tepla v domácnostech jsou konstruované tak, aby majitelé s jejich provozem měli co nejméně starostí. Ovšem tu hlavní, zda v zimě nedojde k přerušení dodávky elektřiny nebo plynu, odstranit nemohou. Na to si musí každý majitel domu myslet sám a být dostatečně předvídavý.

V praxi to znamená, že neponechá nic náhodě a kromě hlavního zdroje vytápění pamatuje na záložní. Zatímco někdo vsadí na generátor, pro mnoho majitelů rodinných domů je zajímavější pořídit si kamna nebo krb na pevná paliva.

Foto: Společenstvo kominíků České republiky

Pojistný komín lze relativně snadno vybudovat i v již hotovém domě. Lze jej vést interiérem i exteriérem.

Záložní kamna nemusejí být nijak velká, koneckonců jde o zdroj tepla využívaný jen výjimečně a jen po omezený čas, obvykle několik hodin, maximálně několik dní. Lze tedy předpokládat, že budou interiér domu spíše jen temperovat. Ovšem každé takové topidlo bude potřebovat komín, a to kvalitní, profesionálně postavený.

Pokud máte dům již hotový a komín vám u něj schází, není třeba panikařit, výrobci komínů v současnosti nabízejí univerzální sestavy komínů vhodné pro dodatečnou montáž, ať již na straně interiéru, nebo exteriéru.

Pro spotřebiče na pevná paliva jsou nejvhodnější sady s kvalitní keramickou vložkou. Pro komíny vestavované do již hotového domu se dobře uplatní i varianty s nerezovou vložkou.

Foto: Společenstvo kominíků České republiky

Pro připojení k topidlům spalujícím pevná paliva se hodí komíny s kvalitní keramickou vložkou.

„Ideální je ovšem zamyslet se nad možností instalace pojistného, rezervního komína již v projektové přípravě. Vždy dojdeme k závěru, že takový komín najde, zejména v neočekávaných potížích, své uplatnění,“ radí Petr Dušek, tiskový mluvčí Společenstva kominíků České republiky, který zároveň doplňuje, že pojistné komíny, které zrovna nejsou v provozu, není potřeba nechávat pravidelně kontrolovat a stačí je pouze označit cedulkou s nápisem Mimo provoz.

Před uvedením do provozu je ovšem nezbytné zavolat kominíka na čištění a běžnou kontrolu spalinové cesty.

Přesná pravidla pro kontrolu spalinových cest, a tedy i pro pojistné komíny, stanovuje NV 91/2010 Sb. §4:
Spalinovou cestu, na kterou je připojen spotřebič paliv a která nebyla v provozu od předchozí kontroly čištění déle, než je doba vyplývající ze lhůt čištění spalinové cesty k tomuto zařízení, není nutné do jejího opětovného uvedení do provozu kontrolovat a čistit; kontrola a čištění spalinové cesty se provede před opětovným uvedením spotřebiče paliv do provozu.
U nepoužívaného komína, který je v ústí zabezpečen proti vnikání dešťové vody a je v místech připojení spotřebiče paliv řádně označen tabulkou s nápisem „Mimo provoz“, nebo jiným vhodným způsobem, se kontrola a čištění neprovádí.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám