Hlavní obsah

Dům nedaleko Říčan spojuje minimalismus a soulad s přírodou

Právo, Karolina Černá

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Minimalismus, bílá barva v kombinaci s přírodními tóny a především otevřený prostor charakterizují interiér domu nedaleko Říčan.

Foto: Milan Malíček, Právo

Článek

Početné skleněné plochy dvoupodlažní stavby nabízejí rozmanité výhledy do krajiny. Dům obklopuje zahrada se spoustou dřevin.

Foto: Milan Malíček, Právo

Prostorná hala plná světla se závěsným svítidlem německého designéra Ingo Maurera. Světlo proniká do obytné části přes zasunovací dveře z mléčného skla a okny z téhož skla do ložnice a koupelny v patře.

Vizuální spojení s ní velmi snadno přeměníme ve fyzický kontakt – téměř polovinu obvodu objektu v přízemí totiž tvoří prosklené posuvné dveře.

Prostor, světlo a bílá

Otevřeným prostorem a přirozeným světlem je z celé stavby nejobdařenější vstupní hala. Vděčí za to proskleným protilehlým stěnám.

Průhledné posuvné dveře na jedné straně vedou dále na terasu a zahradu, druhá prosklená stěna směřuje k přístupové cestě do domu a ke garáži. Další posuvné dveře z mléčného skla oddělují halu od obytné části.

Foto: Milan Malíček, Právo

Dřevěná kuchyňská linka na míru s barem a jídelní částí. Prostor plný přírodních hnědých odstínů opticky rozbíjejí bílé detaily.

Foto: Milan Malíček, Právo

Závěsná svítidla Campari Light od Ingo Maurera

Do patra vede subtilní dřevěné schodiště uchycené ke zdi. Zabírá jen nutné minimum prostoru, stejně tak podesta a chodba. Z ní po pravé straně přecházíme do ložnice, vlevo do druhé koupelny a dětských pokojů.

Foto: Milan Malíček, Právo

Koupelna v přízemí je rozdělena na tři části – první s umyvadlem, další se sprchou v bílém pásu z obkladů a třetí s WC.

Foto: Milan Malíček, Právo

V patře je bílá minimalistická koupelna s čistými liniemi, světlíky a průsvitem přes mléčné sklo ze vstupní haly.

V úrovni patra se z podesty schodiště nabízí výhled do dálky díky sestavě velkých oken. Světlo z haly propouštějí do koupelny a ložnice v patře okna z mléčného skla. Koupelna má pak ve stropní části světlíky.

Hlavní proud světla do ložnice zajišťuje střešní okno nad postelí řešené tak, aby se světelný efekt maximalizoval. V noci je možné přímo z lůžka pozorovat nebe.

Foto: Milan Malíček, Právo

Ložnice v bílém, z lůžka se dá střešním oknem pozorovat nebe.

Místa se světelným prostupem jsou v interiéru umocňována bílou barvou, přítomnou ve výmalbě místností, obkladech nebo v zařízení domácnosti. Aby však prostor nepůsobil příliš chladně, je vybaven podlahou a nábytkem ze dřeva v teplých hnědých tónech.

Hřejivé dřevo na míru

Podlaha a schodiště jsou vyrobeny z dubového dřeva a jako veškerý nábytek na míru. Kuchyňská linka s decentními dvířky bez úchytek připomíná spíše jednolitou stěnu. Je z dýhy amerického ořechu. Pouze za varnou a přípravnou plochou chrání zeď před znečištěním obkladová deska z mléčného skla, která se udržuje lépe než dřevo.

Foto: Milan Malíček, Právo

Interiér neplýtvá závěsnými svítidly. Prim hrají designová svítidla, běžné osvětlení zajišťují stropní bodovky.

Foto: Milan Malíček, Právo

Výhled do zahrady z obývacího pokoje

Kompaktní HPL deska kuchyňské linky je velmi odolná, podobně také fragranitový dřez.

Zatímco v kuchyňské a jídelní části přízemí převažují odstíny hnědé s bílými detaily, ve zbytku interiéru už bílá barva převažuje. Týká se to zejména koupelen a ložnice. Šatní skříň v ložnici má jednu zvláštnost – je zabudovaná v hloubce 40 cm, v průhledné části však vystupuje 20 centimetrů do prostoru, což dohromady tvoří klasickou hloubku 60 cm.

Foto: Milan Malíček, Právo

Dřevěný TV panel na míru slouží také jako knihovnička.

Hravý design

Majitel domu zakoupil do vstupní haly závěsné svítidlo německého návrháře Ingo Maurera z kolekce ZETTEL´S. Základnu lustru tvoří nerez, stínítko se skládá z 31 lístků s potiskem a 49 lístků bez potisku.

Foto: Milan Malíček, Právo

Iglú navrhla pro Process designérka Lucie Koldová v roce 2008.

Dvě svítidla Campari Light téhož designéra osvětlují jídelní stůl. Každé se skládá z deseti originálních lahviček Campari se sodou. Při rozsvícení vytvářejí intenzivní červené světlo. Lahvičky lze snadno odejmout a jejich obsah spotřebovat.

Těleso svítidla je vyrobeno z transparentní umělé hmoty, zátkou Campari nastavujeme výšku světla.

Foto: Milan Malíček, Právo

Podstatnou část přízemí oddělují od zahrady posuvné dveře. Díky nim bývá v létě obývák propojený se zahradou.

Hračky a další nezbytnosti v obývacím pokoji majitelovy děti uklízejí do speciálního iglú. Stojí vedle dřevěného TV panelu, má funkci dětského útočiště a zároveň knihovny.

Může se vám hodit na službě Firmy.cz:

Technické údaje

Nepodsklepený dům, 1 podlaží

Obytná plocha: 200 m2 + garáž

Přízemí: chodba, koupelna, kuchyně s jídelní a obývací částí

Patro: ložnice + 2 pokoje + koupelna

Vytápění: elektrický kotel + krbová kamna, průduchy

Klimatizace

Realizace interiéru: firma Process

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám