Hlavní obsah

Wiplerova vila okouzluje tajemnou atmosférou zvenku i zevnitř

Novinky, Text: Blanka Adámková, editace: tnk

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Novorenesanční vila v Hradci Králové pro Karla Wiplera, který byl profesorem na gymnáziu a hradeckým radním, byla postavena podle návrhu Václava Rejchla staršího. Tento zednický mistr měl v té době slušnou praxi. Tentokrát se mu podařilo vytvořit stavbu s kouzelnou atmosférou.

Foto: Miroslav Podhrázský, publikace Slavné vily Královéhradeckého kraje

Vila s adresou: Hradec Králové, Orlické nábřeží 17, čp. 376

Článek

Dům byl umístěn na parcele vzniklé po bourání barokního opevnění, poblíž řeky Orlice. Lokalitě se říkalo Morušovka podle sadu moruší. V ní se objevily první parcely nového typu vilové čtvrti, které získávali vážení měšťané Hradce ke stavbě svých okázalých sídel.

Wiplerova vila byla dokončena jako první. Do té doby prakticky takovýto typ zástavby v Hradci neexistoval.

Foto: Miroslav Podhrázský, publikace Slavné vily Královéhradeckého kraje

Chloubou exteriéru je malebný zahradní altánek.

Na rohové, skoro čtvercové parcele, postavil Rejchl vilu zvýrazněnou nárožní věží, s využitím pro další místnost. Do uliční fasády autor umístil hlavní výstupek zakončený typickým renesančním štítem, který zopakoval i na boční fasádě s předsazeným vstupem.

Fasáda je zdobena nárožním psaníčkovým proškrabávaným motivem zdiva, na věži je římsa zdobená barveným okrově cihlovým proškrabáváním vzorů do omítky.

Foto: Miroslav Podhrázský, publikace Slavné vily Královéhradeckého kraje

Průchozí pokoje působí zámeckým dojmem.

Dispozice téměř obdélníkového dvoupatrového domu se sklepem je praktická a opakuje se ve všech patrech. Páteří podlaží je centrální podlouhlá chodba s klenbou, ze které se vstupuje do všech místností. Schodiště spojující jednotlivá patra je v samostatné části.

V patře domu byl umístěn luxusnější byt

Už od začátku byl dům navržen pro dvě rodiny se samostatným bytem pro domovníka. V patře je luxusnější byt, který má všechny pokoje do ulice propojeny dveřmi v jedné ose, což umožňuje zajímavý průhled navozující pocit zámeckých prostor.

V interiéru autor použil zdobné prvky, jako štuková kruhová okna, kované zábradlí, niky. V každém pokoji byla kachlová kamna. Péči věnoval i všem kovářským prvkům, které jsou dílem hradeckého kováře Rabase.

Dešťové svody byly vedeny vnitřkem domu, což umožnilo zachovat architektonickou čistotu fasád. Pokoje obrácené do zahrady mají dřevěnou prosklenou verandu.

Foto: Miroslav Podhrázský, publikace Slavné vily Královéhradeckého kraje (výřez)

Schodiště krášlí drobné výklenky.

Stavitel Václav Rejchl starší, rodák z nedalekých Librantic, byl zakladatelem významného rodu stavitelů a architektů. V jeho odkazu pokračují další tři generace.

Vila Karla Wiplera se v téměř nezměněné podobě zachovala do současnosti, a to včetně interiéru a jeho vybavení.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám