Hlavní obsah

Designérská a sklářská sklizeň Bořka Šípka představuje jeho fantazijní svět

Novinky, tnk

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

V architektonické skleněné perle pražského centra, Tančícím domě, je k vidění zhruba dvě stě sklářských a designérských děl výtvarníka Bořka Šípka. Jsou průřezem jeho celoživotním dílem a jakkoliv jsou některé kousky zdařilejší než jiné, všechny poukazují na Šípkův tvarově bohatý vnitřní svět.

Foto: Novinky

Výstava trochu připomíná extravagantní byt.

Článek

Tvorba Bořka Šípka, který se dostal do povědomí veřejnosti jako sklář tvořící pro umělecky založeného Václava Havla, je konečně k vidění pohromadě.

Díla ukazují na autorovu schopnost nenechat se svazovat klasickými tvary věcí okolo nás. Výstava ostatně také nese název Out Of Limits neboli Mimo limity.

Foto: archiv výstavy Out Of Limits

K vidění jsou kousky v umělecky ztvárněných interiérových seskupeních.

„Baví mě dávat věcem duši, vytvářet ze zdánlivě podřadných a často jen praktických objektů naše hodnotné partnery. Objekty s duší nás oslovují a provokují k reakci. Můžeme je nesnášet, odsoudit nebo obdivovat, milovat či se jich zmocnit. Mohou se stát doprovodem našeho každodenního i svátečního života,” uvedl Šípek.

Foto: archiv výstavy Out Of Limits

Šípkovy návrhy stojí za pozornost pro svojí tvarovou nespoutanost.

Bořek Šípek je známý především jako sklářský́ výtvarník a hradní architekt prezidenta Václava Havla. Právě práce pro Pražský hrad ho proslavila i v očích veřejnosti.

Jako jeden z mála mohl ovlivnit architektonickou a výtvarnou podobu hradních interiérů a vytvořit pro reprezentativní prostory Hradu unikátní lustry a další svítidla, vázy, soubory nápojového skla, skleněné součásti nábytku a další interiérové vybavení.

 Perlou výstavy je váza navržená Václavem Havlem

Významným kouskem na  výstavě je váza s názvem Neuchopitelný šípek, kterou pro Bořka Šípka navrhl bývalý český prezident Václav Havel.

Výstava je ostatně i poctou Havlovi, otevřela se totiž v den výročí prezidentových narozenin. Ve váze je tematicky umístěný šípek.

Foto: Novinky

U neuchopitelné vázy je k nahlédnutí o věnování od Váíclava Havla.

Vázu z českého křišťálu, připomínající stonek šípku hustě posetý trny, navrhl Havel před více jak deseti lety. Nákres vázy daroval Šípkovi k jeho narozeninám. Šípek pak spolu se sklářským mistrem Ivem Kubelou vázu podle návrhu Václava Havla vyrobil v limitované kolekci sedmi kusů. Návštěvníci výstavy mohou vidět čtvrtý a poslední neprodaný kus z celkových sedmi.

Foto: archiv výstavy Out Of Limits

Výsva je rozdělena do tématických sekcí. Nechybí koutek něžných návrhů zdorazňujících křehkost skla.

V Tančícím domě je k vidění pestrá škála předmětů. Jde o vázy, mísy, karafy, skleničky, lustry, porcelánové hrnečky, misky, talíře nebo svícny. Nechybí ani židle, křesla, stoly, skříně, knihovny či lampy.

Šípek vytvořil nejen plejádu sklářských objektů, ale věnuje se i designérské činnosti. Baví ho i architektura, kterou ostatně také vystudoval. [celá zpráva]

Foto: archiv výstavy Out Of Limits

Na výstavě stojí za pozornost umělcova interpretace různých nábytkových stylů.

Šípek se do dějin sklářského řemesla zapsal jako spoluzakladatel dnes slavné sklářské firmy Ajeto s dílnami v Novém Boru a Lindavě. I výlet do těchto skláren na sever Čech tak rozhodně stojí za to. Inspirovat se můžete třeba originálními osvětleními. [celá zpráva]

Později Šípek také otevřel v Novém Boru vlastní sklárnu pod názvem Studio Anežka.

Foto: archiv výstavy Out Of Limits

Šípek proslul hlavně svými návrhy pohárů, váz a svítidel. Těch je na výstavě k vidění celá plejáda.

Retrospektivní výstava Bořka Šípka v pražském Tančícím domě v Galerii Art Salon S potrvá až do 28. 2. 2016. Vstupné na výstavu je 90 Kč pro dospělé a 50 Kč pro studenty a seniory.

Napište nám

Postavili jste nový dům, rekonstruovali byt anebo máte hezky zařízenou zahradu a rádi byste se ostatním čtenářům pochlubili a inspirovali je?

Napište nám do redakce na adresu bydleni@novinky.cz, připojte pár průvodních vět a několik snímků vašeho díla.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám