Hlavní obsah

O útulnosti garsonky rozhodují detaily

Právo, Sylva Svobodová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Mladé dvojice začínají obvykle bydlet v garsonce, která má okolo 50 m2. Na jednom místě jsou kuchyň, jídelna, odpočinková část, pracovní a sociální zóna. Kromě toho potřebují uložit spoustu věcí a vše chytře seskládat tak, aby mini byt nepůsobil přeplněně.

Foto: SOLODOOR

Posuvné dveře do pouzdra výrazně šetří prostor. Do garsonky se jednoznačně vyplatí, třeba mezi předsíň a hlavní místnost nebo k oddělení koupelny.

Článek

Podlahovou plochu v malém bytě musíme využít na maximum. Proto pořizujeme multifunkční prvky jako rozkládací gauč, vysokou postel se spodními zásuvkami, nábytek s úložným prostorem.

Výhodou je, když ho lze složit, přesunout na kolečkách nebo přechodně zavěsit.

Foto: IKEA

V garsonce přemýšlíme nad každým kusem nábytku. Skutečně ho potřebujeme, nebo nám bude spíše překážet?

Vyplatí se oslovit architekta, který si za jednoduchý 3D dispoziční návrh účtuje od 3000 Kč. Jeho nápady jsou cenné – do uspořádání garsonky zakomponuje naše představy, způsob života a zvyklosti.

My se cítíme i v miniprostoru dobře a jsme rádi i za další výhody garsonek – nízký nájem a málo práce s úklidem.

Vše na míru

Šikovný truhlář umí vyrobit na míru kuchyňskou linku, jídelní stůl, lůžko s úložným prostorem, vestavěné skříně. Díky originálnímu nábytku využijeme každý centimetr a ještě „neseme“ v interiéru jeden styl (sjednocujícím prvkem je stejná podlahová krytina).

To je důležité, protože kompaktnost a jednoduchost působí přehledně, uklizeně, uspořádaně.

Foto: IKEA

Složit, rozložit, zavěsit a snadno přesunout - to je heslo pro všechny garsonky.

Sedací nábytek volíme rozkládací (může přespat návštěva), preferujeme raději dvě menší pohovky než jednu mohutnou rohovou sedačku.

Skříňky raději závěsné a otevřené, prostor je pak vzdušnější a odlehčenější. Dveře prosklené, nejlépe zajíždějící do stěny, protože šetří drahocenné místo.

Foto: IKEA

Nápadů, jak levně vyzdobit stěnu, je dost. Třeba koupí starých vinylových desek za pár kaček.

Úložné prostory jsou alfou a omegou spokojeného bydlení. Pomůže vestavěný nábytek až po strop, výsuvné kontejnery a krabice pod postelí, pracujeme i s háčky, policemi různých materiálů a velikostí. Kombinujeme přitom různé délky, šířky a hloubky.

Detail nás odlišuje

Zajímavý prvek je vítaný, protože díky němu není prostor nudný. Nezbavujme se proto starého ušáku po babičce – vnese do interiéru útulnost a přívětivou atmosféru. Stejně jako krásná lampa, zarámovaný obraz, fotky v dekorativním rámečku, koberečky a polštáře. Je na místě poohlédnout se po retronábytku a zkusit ho svépomocí repasovat.

„Dřevěnou obyčejnou židli nebo malou stoličku lze natřít veselou barvou nebo vylepšit patinou, u komody často stačí vyměnit úchyty,“ říká bytová designérka Pavla Kirschner. Kdo je kreativní, může třeba na inzerát nebo v bazaru objevit skvost za pár korun a mít v garsonce slušný originál.

Foto: WWW.GAZEL.CZ

Nábytek je skladebný, jednoduchý, funkční a variabilní. Police Street délky 110 nebo 55 cm mohou být v odstínu bílé, šedé, v buku či smrku.

Co nemá v malém bytě chybět, je velké zrcadlo. Rozjasní tmavší kouty a opticky zvětšuje.

A pak drobné dekorace: aromatické lampy, difuzéry, svíčky a květiny, např. orchideje. Některé druhy nejsou pěstitelsky náročné, a přitom kvetou i několik měsíců.

Hodně světla, méně barev

Držme se hesla: čím více světla, tím lépe. Stěny vymalujeme v pastelových odstínech, nepoužíváme těžké závěsy, záclony kupujeme průsvitné. Také zainvestujeme do kvalitního osvětlení.

Nestačí jeden lustr uprostřed místnosti – pořídíme několik zdrojů, které logicky vymezí zóny: natáčecí světlo je vhodné k lůžku, bodovky zapustíme do sádrokartonových podhledů, LED pásky vytvoří klidnou atmosféru, polohovatelná lampa je ideální na čtení.

Napište nám

Postavili jste nový dům, rekonstruovali byt anebo máte hezky zařízenou zahradu a rádi byste se ostatním čtenářům pochlubili a inspirovali je?

Napište nám do redakce na adresu bydleni@novinky.cz, připojte pár průvodních vět a několik snímků vašeho díla.

„Dnes je trendy pracovat s kontrasty, vzory a barvami. Nebojíme se jich ani v garsonce, stačí ale kreativně vyzdobit pouze jednu stěnu. Když použijeme vodorovné barevné pásy, prostor se opticky rozšíří a místnost získá na dynamice,“ vysvětluje Ladislav Takács, interiérový designer Ikea.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám