Hlavní obsah

Průchozí koupelna do kuchyně je minulostí

Právo, Gisela Růžičková

Navštívený byt před časem prošel částečnou modernizací, spočívající v obložení umakartového jádra a výměně sanitárního vybavení. Zásadnější stavební úpravy ale v bytě nikdy neproběhly. Navíc původní dispozice bytu nebyla ideální.

Foto: archiv Nabastav (11x)

Polopříčka umožnila částečné propojení jídelní a kuchyňské části obývacího prostoru.

Článek

Majitel si vybral, na základě referencí, společnost Nabastav, která zpracovala projektovou dokumentaci rekonstrukce.

Původní stav

Potřeba větší koupelny

Vzhledem ke zkušenostem s užíváním bytu měl majitel celkem jasno v tom, co mu vyhovuje, a naopak, co potřeboval změnit. Zásadním nedostatkem byla malá koupelna a navíc průchozí do kuchyně, což neumožňovalo umístit sem ani pračku.

Nynější stav

Hlavním zadáním bylo zvětšit koupelnu, kam by se pohodlně vešla vana, umyvadlo, pračka a ještě zbylo místo pro úložný prostor na prádlo.

Spojení jídelny a kuchyně

Dalším přáním majitele bylo částečně propojit obytnou, jídelní a kuchyňskou část. To se podařilo vytvořením dělicí polopříčky. Ta celý prostor otevírá, ale zároveň vytváří pracovní zákoutí, v němž je kuchyňská linka schována.

Příčka celý prostor otevírá, ale zároveň vytváří zákoutí pro pracovní plochu v kuchyni.

Změnou dispozice se sice majitel připravil o původní komoru, ale zato vznikla velkorysá předsíň se sadou vestavěných skříní, jejichž prostor je větší než původní komora.

Bez bourání příček to nešlo

„Vzhledem k tomu, že všechny původní vnitřní příčky byly z dřevovláknitých desek, bylo nutné celý prostor bytu vybourat včetně umakartového jádra, souvisejících rozvodů a vybavení,“ říká Martin Klíma z dodavatelské společnosti. Podle navrženého dispozičního uspořádání byly příčky vyzděny z plynosilikátových tvárnic.

Původní nevyhovující elektroinstalace byla kompletně vyměněna včetně bytové rozvodnice s jisticími prvky. Současně vznikl rozvod pro napojení kabelové televize.

V koupelně se pokládaly obklady ze skleněné mozaiky v šedozelené kombinaci.

V celém bytě se instalovaly sádrokartonové snížené podhledy s vloženou zvukovou izolací a zápustnými LED panely.

„Prostor nad podhledem se využil i pro vedení rozvodů elektroinstalací, čímž se eliminovalo sekání drážek v betonových stěnách,“ doplňuje Klíma.

V koupelně vyšlo místo pro praktickou niku, kam lze odkládat kosmetiku.

Velké změny v koupelně

V bytě došlo k výměně všech původních litinových otopných těles za desková. V koupelně byla osazena opět vana, ale akrylátová. Také umyvadlo, skříňka a zbylo i místo pro připojení pračky v prostoru vestavěné skříně. WC se použilo závěsné.

Přístup do instalační šachty, která je umístěna v koupelně za vanou, zajišťují podobkladová dvířka, která jsou v zavřeném stavu téměř neviditelná, neboť obložený povrch splývá s okolním obkladem.

Ve druhé části vestavěné skříně v koupelně je spousta místa na ukládání věcí.

V kuchyni se připravily rozvody pro montáž kuchyňské linky, včetně napojení vzduchotechniky, nové přípojky plynu, napojení vody k dřezu a myčce nádobí. Na nové elektro rozvody byla po dokončení vystavena revizní zpráva.

Díky stavebním úpravám se do koupelny vešla skříň na míru s místem pro pračku.

V koupelně jsou instalovány posuvné dveře do stavebního pouzdra z důvodu úspory prostoru v chodbě, ostatní dveře jsou tradiční – otevíravé do obložkových zárubní.

Vstupní dveře se měnily za bezpečnostní s vlastní certifikovanou zárubní.

Závěsná toaleta, částečně oddělená zdí, je součástí koupelny.

Obklady, podlahy a dveře

Obklady v koupelně a na WC jsou sestaveny ze skleněné mozaiky v šedozelené kombinaci, dlažba v chodbě a koupelně s WC je v černé barvě ze slinutých dlaždic položená bez prahů a přechodů mezi zárubněmi.

Rekonstrukcí získala i chodba, kde jsou z obou stran vestavěné skříně.

„Podlahu v ostatních částech bytu bylo nutné zbavit původních zbytků lepidla, vybrousit nerovnosti a povrch opatřit nivelační stěrkou,“ shrnuje Klíma.

Slinutá dlažba v černém odstínu se doplňuje s novými dveřmi v dezénu dřeva.

Finální krytinou v obývacím pokoji a jídelní části je plovoucí laminátová podlaha, která je položena na zvukově-izolační podložce. V obou ložnicích jsou na podlaze lepené koberce.

Napište nám

Postavili jste nový dům, rekonstruovali byt anebo máte hezky zařízenou zahradu a rádi byste se ostatním čtenářům pochlubili a inspirovali je?

Napište nám do redakce na adresu bydleni@novinky.cz, připojte pár průvodních vět a několik snímků vašeho díla.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám