Hlavní obsah

Domy, které nájemníky učí žít ekologicky

Novinky, nes

Trojici domků jako sociální bydlení navrhli architekti z ateliéru Ash Sakula Architects. Domy stojí v britském hrabství Hampshire, ve vesničce Whitehill-Bordon. Jejich návrh a výstavbu si u architektů objednalo tamní bytové družstvo Radian Group. Jak architekti upozorňují, jde o prototyp dostupného ubytování v eko městečku, které lze ovšem vybudovat kdekoli.

Foto: Gareth Gardner

Sociálně dostupné bydlení dosahuje vysokého standardu z hlediska udržitelnosti. Zanechává po sobě nulovou uhlíkovou stopu.

Článek

Projekt vyšel jako vítězný návrh ze soutěže, kterou v roce 2012 vypsala rada pro Východní Hampshire společně s bytovým družstvem. V porotě pak zasedli architekti i zástupci místních obyvatel.

Do soutěže bylo přihlášeno 54 děl řešících ukázkové bydlení v ne právě snadném prostředí, jímž je místo příjezdu do města.

Foto: Gareth Gardner

Severní strana domů, stejně jako sedlové části střechy jsou pokryté šindely z místních kaštanovníků.

Jedním z požadavků zadavatelů bylo, aby navrhované bydlení bylo možné vybudovat i na dalších místech ve městě, a zároveň, aby navržené domy dosahovaly maximálních možných standardů udržitelnosti. Tedy, aby po sobě zanechávaly nulovou uhlíkovou stopu. (O tom, co je uhlíková stopa, se podrobněji dočtete zde.)

Foto: Gareth Gardner

Součástí projektu je i věž nesoucí solární panely.

Podstatou návrhu, který porota schválila jednomyslně, je hned trojice domů s důkladně izolovaným jádrem, které nabízí variabilní obytný prostor doplněný neizolovaným vstupem, jenž se otevírá na uzavřenou přední zahrádku.

Vstup lze využít jako botárnu, dílnu, zimní zahradu nebo třeba i hernu. Vedle každého vchodu je z venkovní strany ještě umístěn chráněný přístěnek, do nějž se vejdou dvě kola a nářadí.

Foto: Gareth Gardner

Každý dům mána zadní straně svůj malý dvorek, zanořený pod úroveň společné zahrady.

V přízemí domu je kuchyň, jídelna a obývací pokoj. Z kuchyně má paní domu výhled na přední zahradu, za kuchyní je toaleta, jíž lze proměnit na koupelnu se sprchovým koutem.

Obývací pokoj má podlouhlý tvar a je osvětlován okny na obou protilehlých stranách. Snadno jej lze rozčlenit do dvou funkčních zón, tedy na posezení s televizí a pracovnu, ať již pro rodiče, nebo pro děti připravující se do školy.

Foto: Gareth Gardner

Rovné části střech jsou zazeleněné. Dvorek v teplých dnech významně rozšiřuje užitnou plochu domu.

Jako přirozený dělicí prvek funguje v přízemí schodiště, po němž se vystupuje do horního patra. Tam je dvojice ložnic doplněná koupelnou.

Horní odpočívadlo nad schody je možné využít jako prádelnu. Vejde se sem nejen pračka, ale jsou zde připraveny i plochy k žehlení a vysoko ve světlíku i visutý sušák na prádlo.

Foto: Stephane Rocher

Obyvatelé se v domě setkají se dřevem na každém kroku. Je z něj kostra domu, střešní krytina, severní fasáda, přední terasa a také zadní dvorek.

To, čím návrh všechny zúčastněné oslovil, bylo především velké množství prostoru, které domy svým budoucím nájemníkům nabídnou, i jejich uspořádání, ponechávající spoustu možností, aby si je každá rodina přizpůsobila svým konkrétním potřebám a svému stylu života.

Foto: Stephane Rocher

V přízemí je umístěna kuchyň vybavená všemi nezbytnými prvky.

Protože domy mělo být podle zadání možné postavit i na jiných místech ve městě, součástí návrhu byla varianta počítající s navýšením objemu z dvouložnicových na tří až čtyřložnicové.

Nad první poschodí by pak přibylo ještě druhé. Vždy by však šlo o trojici domů sdílejících společnou terasu.

Foto: Stephane Rocher

Vedle kuchyně je malá místnost sloužící jako toaleta, ovšem s přípravou na proměnu v koupelnu se sprchovým koutem.

Každý z domů má prostý tvar, střechu s rovnou částí a sedlovou. Druhá má ideální 30° sklon a přípravu pro umístění solárních panelů. K terase je připojena další úzká, ale vysoká budova obložená stejným materiálem, jímž jsou pokryty sedlové části střech. V ní jsou ukryty kontejnery pro ukládání odpadu a materiálu k recyklaci.

Foto: Stephane Rocher

Obývací pokoj je dost velký na to, aby jej v případě potřeby bylo možné rozdělit na dvě zóny - pracovní a relaxační.

Vzadu za domy je pak situována společná zahrada předpokládající osídlení místní faunou. Každý z domů má na této straně svůj vlastní mírně zanořený dvorek.

Foto: Stephane Rocher

U horního odpočívadla nad schodiště architekti přepdokládají, že je obyvatelé využijí jako prádelnu. Připravili proto visutý sušák na prádlo, plochy k žehlení a také místo, kam lze postavit pračku.

Architekti trojici domů nazvanou Eco-Terrace (eko-terasa) navrhli z jednoduchých a levných materiálů. Jsou to dřevostavby s izolovanou základovou deskou Jackodur Atlas, kostra domu byla kompletována na místě a doplněna externí izolací.

Obálka domu je navržena tak, aby dosahovala vysoké úrovně neprůvzdušnosti. Severní strana a sedlové části střechy jsou pokryty šindelem z místních kaštanovníků (tj. jedlých kaštanů, nikoli jírovců). Rovné části střech jsou zelené.

Foto: Stephane Rocher

V místě, kde má stát pračka nechybí veškerá příprava pro její připojení.

Architekti do interiéru domu zakomponovali spoustu funkcí, které mají jejich obyvatele nenásilně směřovat k ekologicky zodpovědnému stylu života a tím i k automatické úspoře nákladů.

Foto: Ash Sakula Architects

Návrh možného zařízení a využívání přízemí domu.

Foto: Ash Sakula Architects

Ač je trojice domů postavena jako celek, každý z nich může přispěním svých obyvatel nakonec vypadat jinak.

Každý z domů nabízí svým budoucím obyvatelům k využití plochu 94 m2. Celkové náklady na návrh a vybudování domů dosáhly v přepočtu výše 22 miliónů korun.

Foto: Ash Sakula Architects

Přízemí

Foto: Ash Sakula Architects

První patro

Anketa

Líbí se vám takový typ sociálního bydlení?
Líbí a moc! Takhle by se mělo stavět normálně!
69,6 %
Já bych to bral/a i pro sebe
8,1 %
Nevím, něco mi na tom nesedí
4,9 %
Nic moc. Mnoho povyku pro nic, podle mě
4 %
Hrozné, tam bych nechtěl bydlet ani zadarmo
13,4 %
Celkem hlasovalo 247 čtenářů.

Napište nám

Postavili jste nový dům, rekonstruovali byt anebo máte hezky zařízenou zahradu a rádi byste se ostatním čtenářům pochlubili a inspirovali je?

Napište nám do redakce na adresu bydleni@novinky.cz, připojte pár průvodních vět a několik snímků vašeho díla.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám