Projekt vyšel jako vítězný návrh ze soutěže, kterou v roce 2012 vypsala rada pro Východní Hampshire společně s bytovým družstvem. V porotě pak zasedli architekti i zástupci místních obyvatel.

Do soutěže bylo přihlášeno 54 děl řešících ukázkové bydlení v ne právě snadném prostředí, jímž je místo příjezdu do města.

Severní strana domů, stejně jako sedlové části střechy jsou pokryté šindely z místních kaštanovníků.

Severní strany domů, stejně jako sedlové části střechy, jsou pokryty šindeli z místních kaštanovníků.

FOTO: Gareth Gardner

Jedním z požadavků zadavatelů bylo, aby navrhované bydlení bylo možné vybudovat i na dalších místech ve městě, a zároveň, aby navržené domy dosahovaly maximálních možných standardů udržitelnosti. Tedy, aby po sobě zanechávaly nulovou uhlíkovou stopu. (O tom, co je uhlíková stopa, se podrobněji dočtete zde.)

Součástí projektu je i věž nesoucí solární panely.

Součástí projektu je i věž nesoucí solární panely.

FOTO: Gareth Gardner

Podstatou návrhu, který porota schválila jednomyslně, je hned trojice domů s důkladně izolovaným jádrem, které nabízí variabilní obytný prostor doplněný neizolovaným vstupem, jenž se otevírá na uzavřenou přední zahrádku.

Vstup lze využít jako botárnu, dílnu, zimní zahradu nebo třeba i hernu. Vedle každého vchodu je z venkovní strany ještě umístěn chráněný přístěnek, do nějž se vejdou dvě kola a nářadí.

Každý dům mána zadní straně svůj malý dvorek, zanořený pod úroveň společné zahrady.

Každý dům má na zadní straně svůj malý dvorek, zanořený pod úroveň společné zahrady.

FOTO: Gareth Gardner

V přízemí domu je kuchyň, jídelna a obývací pokoj. Z kuchyně má paní domu výhled na přední zahradu, za kuchyní je toaleta, jíž lze proměnit na koupelnu se sprchovým koutem.

Obývací pokoj má podlouhlý tvar a je osvětlován okny na obou protilehlých stranách. Snadno jej lze rozčlenit do dvou funkčních zón, tedy na posezení s televizí a pracovnu, ať již pro rodiče, nebo pro děti připravující se do školy.

Rovné části střech jsou zazeleněné. Dvorek v teplých dnech významně rozšiřuje užitnou plochu domu.

Rovné části střech jsou zazeleněné. Dvorek v teplých dnech významně rozšiřuje užitnou plochu domu.

FOTO: Gareth Gardner

Jako přirozený dělicí prvek funguje v přízemí schodiště, po němž se vystupuje do horního patra. Tam je dvojice ložnic doplněná koupelnou.

Horní odpočívadlo nad schody je možné využít jako prádelnu. Vejde se sem nejen pračka, ale jsou zde připraveny i plochy k žehlení a vysoko ve světlíku i visutý sušák na prádlo.

Obyvatelé se v domě setkají se dřevem na každém kroku. Je z něj kostra domu, střešní krytina, severní fasáda, přední terasa a také zadní dvorek.

Obyvatelé se v domě setkají se dřevem na každém kroku. Je z něj kostra domu, střešní krytina, severní fasáda, přední terasa a také zadní dvorek.

FOTO: Stephane Rocher

To, čím návrh všechny zúčastněné oslovil, bylo především velké množství prostoru, které domy svým budoucím nájemníkům nabídnou, i jejich uspořádání, ponechávající spoustu možností, aby si je každá rodina přizpůsobila svým konkrétním potřebám a svému stylu života.

V přízemí je umístěna kuchyň vybavená všemi nezbytnými prvky.

V přízemí je umístěna kuchyň vybavená všemi nezbytnými prvky.

FOTO: Stephane Rocher

Protože domy mělo být podle zadání možné postavit i na jiných místech ve městě, součástí návrhu byla varianta počítající s navýšením objemu z dvouložnicových na tří až čtyřložnicové.

Nad první poschodí by pak přibylo ještě druhé. Vždy by však šlo o trojici domů sdílejících společnou terasu.

Vedle kuchyně je malá místnost sloužící jako toaleta, ovšem s přípravou na proměnu v koupelnu se sprchovým koutem.

Vedle kuchyně je malá místnost sloužící jako toaleta, ovšem s přípravou na proměnu v koupelnu se sprchovým koutem.

FOTO: Stephane Rocher

Každý z domů má prostý tvar, střechu s rovnou částí a sedlovou. Druhá má ideální 30° sklon a přípravu pro umístění solárních panelů. K terase je připojena další úzká, ale vysoká budova obložená stejným materiálem, jímž jsou pokryty sedlové části střech. V ní jsou ukryty kontejnery pro ukládání odpadu a materiálu k recyklaci.

Obývací pokoj je dost velký na to, aby jej v případě potřeby bylo možné rozdělit na dvě zóny - pracovní a relaxační.

Obývací pokoj je dost velký na to, aby jej v případě potřeby bylo možné rozdělit na dvě zóny - pracovní a relaxační.

FOTO: Stephane Rocher

Vzadu za domy je pak situována společná zahrada předpokládající osídlení místní faunou. Každý z domů má na této straně svůj vlastní mírně zanořený dvorek.

U horního odpočívadla nad schodiště architekti přepdokládají, že je obyvatelé využijí jako prádelnu. Připravili proto visutý sušák na prádlo, plochy k žehlení a také místo, kam lze postavit pračku.

U horního odpočívadla nad schodištěm architekti předpokládají, že je obyvatelé využijí jako prádelnu. Připravili proto visutý sušák na prádlo, plochy k žehlení a také místo, kam lze postavit pračku.

FOTO: Stephane Rocher

Architekti trojici domů nazvanou Eco-Terrace (eko-terasa) navrhli z jednoduchých a levných materiálů. Jsou to dřevostavby s izolovanou základovou deskou Jackodur Atlas, kostra domu byla kompletována na místě a doplněna externí izolací.

Obálka domu je navržena tak, aby dosahovala vysoké úrovně neprůvzdušnosti. Severní strana a sedlové části střechy jsou pokryty šindelem z místních kaštanovníků (tj. jedlých kaštanů, nikoli jírovců). Rovné části střech jsou zelené.

V místě, kde má stát pračka nechybí veškerá příprava pro její připojení.

V místě, kde má stát pračka, nechybí veškerá příprava pro její připojení.

FOTO: Stephane Rocher

Architekti do interiéru domu zakomponovali spoustu funkcí, které mají jejich obyvatele nenásilně směřovat k ekologicky zodpovědnému stylu života a tím i k automatické úspoře nákladů.

Návrh možného zařízení a využívání přízemí domu.

Návrh možného zařízení a využívání přízemí domu

FOTO: Ash Sakula Architects (4x)

Ač je trojice domů postavena jako celek, každý z nich může přispěním svých obyvatel nakonec vypadat jinak.

Ač je trojice domů postavena jako celek, každý z nich může přispěním svých obyvatel nakonec vypadat jinak.

Každý z domů nabízí svým budoucím obyvatelům k využití plochu 94 m2. Celkové náklady na návrh a vybudování domů dosáhly v přepočtu výše 22 miliónů korun.

Přízemí

Přízemí

První patro

První patro